Πολιτική

Εκλογές 2019: Άνοιξαν οι κάλπες – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Εκλογές 2019: Άνοιξαν οι κάλπες – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Η ώρα της... κρίσης για τις εκλογές 2019 έφτασε. Ψηφίζουμε σήμερα για Ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Μέχρι τις 19:00 μπορεί ο κόσμος να ψηφίζει. Τι ώρα θα έχουμε το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα.

Άνοιξαν οι κάλπες σε όλη την Ελλάδα για τις τριπλές εκλογές, καθώς οι Έλληνες ψηφίζουν σήμερα τόσο για τις Ευρωεκλογές όπως σε όλη την Ευρώπη, όσο και για τις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00, όταν και θα έχουμε τα πρώτα exit polls, ενώ περίπου 21:00 με 22:00 θα υπάρξει το πρώτο ασφαλές εκλογικό αποτέλεσμα, όπως εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Singular Logic, μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο δεύτερος γύρος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει οριστεί για τις 2 Ιουνίου 2019. Όπως αναφέρεται σχετικά και στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με το όριο ηλικίας όσων έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν:

«Σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4406/2016 ΦΕΚ 133 / τ.Α΄ / 26 Ιουλίου 2016 «Αναλογική Εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διερεύνηση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής βουλευτών», το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν όλοι οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους. Επιπρόσθετα σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 2 του ΠΔ 26/2012 (Α’ 57) για την εφαρμογή των ανωτέρω η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει των προσεχών δημοτικών εκλογών, των περιφερειακών εκλογών και των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2019 και αναφορικά με τις μεταβολές που συντελέστηκαν στους εκλογικούς καταλόγους με την ολοκλήρωση της τρέχουσας δίμηνης αναθεώρησης, στις εκλογές τον Μαϊο θα ισχύσουν οι εκλογικοί κατάλογοι που προέκυψαν με την ολοκλήρωση της τρέχουσας δίμηνης αναθεώρησης, με την οποία ενσωματώθηκαν όλες οι μεταβολές που συντελέστηκαν στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2019.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ανοίξει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για το που ψηφίζουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου που πλέον μπορούμε να μάθουμε που ψηφίζουμε μέσω της εφαρμογής του υπουργείου, η οποία είναι ενημερωμένη με τα στοιχεία των πολιτικών. Σε αυτή την εφαρμογή για τις εκλογές και εισάγοντας ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός και μητρός καθώς και ημερομηνία γέννησης μπορείτε να μάθετε πού θα ψηφίσετε.

Οι Ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθούν στα 28 κράτη – μέλη στις 23-26 Μαΐου 2019. Ένα σύνολο 751 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσωπούν περίπου 500 εκατομμύρια ανθρώπους από 28 κράτη-μέλη. Τον Φεβρουάριο του 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μελών του από 751 σε 705, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Η θητεία των εκλεγμένων μελών στις Ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι από την 1 Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι την 31 Αυγούστου 2023. Η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση περιλαμβάνει 13 περιφέρειες και 325 δήμους.

Εκλογές 2019: Τα απαραίτητα έγγραφα

Για να επιτευχθεί η ταυτοπροσωπία στις εκλογές κάθε ψηφοφόρος χρειάζεται να έχει μαζί του ένα από τα εξής έγγραφα:

– Αστυνομική ταυτότητα – Διαβατήριο – Άδεια οδήγησης

Ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες Αρχές.

Να σημειωθεί ότι αποδεκτή στη διαδικασία των εκλογών γίνεται και η «κομμένη» αστυνομική ταυτότητα και πως στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε δύο γειτονικά τμήματα (π.χ. 123Α, 123Β).

Ευρωεκλογές

Για τις Ευρωεκλογές οι ψηφοφόροι επιλέγουν το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν να ψηφίσουν και εκφράζουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εκλέγει 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτοδιοικητικές εκλογές

Για τις Περιφερειακές Εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

Προς έναν (1) υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι. Προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι. Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι. Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Για τις Δημοτικές Εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:

Οταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις (3) έδρες: έναν (1) σταυρό προτίμησης Οταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις (3) έδρες: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης Εναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν (1) σταυρό προτίμησης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments