Πολιτική

Αποτελέσματα ευρωεκλογών 2019: Η αποτίμηση του Ευάγγελου Αντώναρου

Αποτελέσματα ευρωεκλογών 2019: Η αποτίμηση του Ευάγγελου Αντώναρου
Μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών 2019, ο Ευάγγελος Αντώναρος με μια μακροσκελή ανάρτησή του καταθέτει τα συμπεράσματά του για την επόμενη μέρα.

Μία ημέρα μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου ο Ευάγγελος Αντώναρος κάνει απολογισμό της συγκεκριμένης ημέρας και αναλύει τι μπορεί να συμβεί από εδώ και πέρα. Συγκεκριμένα, στη μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρει πως μπορεί οι μεγάλοι νικητές της αναμέτρησης να ήταν η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποκτά την αυτοδυναμία που επιδιώκει.

Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Αντώναρο, δεν υπέστη εξοντωτική συντριβή, τώρα ο Αλέξης Τσίπρας έχει την ευκαιρία να αναδιατάξει προγραμματικά και στελεχιακά το κόμμα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ευάγγελου Αντώναρου

«Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Αφου ολοκληρωσα τις τηλεοπτικές παρεμβάσεις μου θα ήθελα να συνοψίσω πως βλέπω εγώ τη χθεσινή μέρα και τις από εδώ και πέρα προοπτικές:

1. Μεγάλοι νικητές της εκλογικής αναμέτρησης είναι η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης. Οχι μόνο γιατί κέρδισαν με την εντυπωσιακή διαφορά των 9,5 ποσοστιαίων μονάδων. Αλλά και γιατί έτσι δόθηκε στον Μητσοτάκη η ευκαιρία να ζητήσει αποφασιστικά και πειστικά τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών το αμέσως επόμενο διάτημα.

2. Ο Συριζα δεν μπόρεσε να πείσει για το πρόγραμμά του από εδώ και περα και ηττήθηκε με αναπάντεχα μεγάλη διαφορά. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σωστά και ανταποκρίθηκε στο αίτημα για άμεσες εθνικές εκλογές. Δεν θα μπορούσε να κυβερνησει από εδώ και πέρα με τέτοια ηττα. Ταυτόχρονα έχει τώρα την ευκαιρία να αναδιατάξει προγραμματικά και στελεχιακά το κόμμα του που δείχνει σημάδια κόπωσης και ανεπιτυχούς διαχείρισης βασικών θεμάτων. Θα το κάνει άραγε; Θα δείξει. Ας μην ξεχάσουμε ότι το έκανε ήδη μια φορά το καλοκαίρι του 2015. Τώρα οι συνθήκες είναι διαφορετικές αλλα και οι απαιτήσεις μεγαλύτερες.

3. Παρά τη βαριά του ήττα ο Συριζα δεν υπέστη εξοντωτική συντριβή και καθιερώνεται, κατά την άποψή μου, ως ένας από τους παίκτες στο πολιτικό δίπολο που θα κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα στη χώρα μας. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η πρόωρη και άμεση προσφυγή στις κάλπες θα αυξήσει, θα μειώσει ή θα διατηρήσει σταθερό το προβάδισμα που κέρδισε η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές. Η πρόβλεψη δύσκολη. Πάντως, δεν βλέπω εφικτή οποιαδήποτε ανατροπή.

4. Σίγουρο είναι ότι με ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ η Νέα Δημοκρατία δεν αποκτά την αυτοδυναμία που προφανώς επιδιώκει. Χρειάζεται αύξηση του ποσοστού της ειδικά με βάση το γεγονός ότι επτά συνολικά κόμματα – παρά την εξαφάνιση κάποιων μικρών – δείχνουν να έχουν τη δυνατότητα να είναι παρόντα στην επόμενη Βουλή.

5. Ενδιαφέρον έχει ακόμη ότι τα δυο μεγάλα κόμματα – παρά την τεράστια διαφορά μεταξύ τους – συγκεντρώνουν μαζί και συνολικά αρκετά λιγότερο από το 60% της προτίμησης του εκλογικού σώματος. Αρα: Πάνω από 40% των Ελλήνων ψηφοφόρων είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην παντοδυναμία του δικομματισμού (που κάποτε έφτανε και ξεπερνούσε το 75%). Πολλοί βιάστηκαν συνεπώς να προαναγγείλουν τον “θάνατο” των μικρών κομμάτων. Αντίθετα: Η προκήρυξη εσπευσμένων εκλογών μπορεί να υποχρεώσει πολλούς μικρούς που δεν “έπιασαν” το 3% να συνασπιστούν όσο ευκαιριακές κι αν είναι τέτοιες συνεργασίες.

6. Θεωρώ τελος απόλυτα θετική τη μείωση της πολιτικής επιρροής της Χρυσής Αυγής έστω κι αν θεωρήσουμε ότι ένα τμήμα της δύναμής της κατευθύνθηκε στο κόμμα Βελόπουλου.

ΥΓ. Οφείλω να ομολογήσω ότι αδίκησα πολλούς δημοσκόπους με τα σχόλιά μου το τελευταίο διάστημα. Αντίθετα με ό,τι είχε συμβεί σε πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις αυτή τη φορά πολλοί έκαναν καλές προβλέψεις, όπως αποδείχθηκε στην πράξη. Αν και την τελευταια εβδομάδα απο τον φόβο μιας ενδεχομένης αποτυχίας ειχαν σπεύσει να κάνουν κάποιες “διορθώσεις”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments