Πολιτική

Γιάννης Λαγός: Ένας υπόδικος Ευρωβουλευτής με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα

Γιάννης Λαγός: Ένας υπόδικος Ευρωβουλευτής με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα
Ο Γιάννης Λαγός, ένας από τους βασικούς κατηγορούµενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής, εξελέγη ευρωβουλευτής και αποτελεί ένα από τα "αγκάθια" στη νέα σύνθεση της Ευρωβουλής.

Μπορεί τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα να κρατούν ακόμη τα ηνία του Ευρωκοινοβουλίου, ωστόσο η νίκη ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων σε Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία, Ουγγαρία και Πολωνία “πάγωσαν” την Ευρώπη. Όσον αφορά την Ελλάδα όμως, ένα από τα ονόματα που συζητήθηκαν πολύ είναι αυτό του Γιάννη Λαγού, ο οποίος εκλέγεται ευρωβουλευτής με 79.659 ψήφους (ενσωμάτωση σταυρών 59,85%). Το κόμμα της Χρυσής Αυγής συγκέντρωσε το 4,87% των ψήφων στις Ευρωεκλογές 2019 και εκλέγει έναν ακόμη Ευρωβουλευτή.

Ο Γιάννης Λαγός είναι ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους στη δίκη για την Χρυσή Αυγή, ο οποίος βαρύνεται µε τις κατηγορίες για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, αλλά και για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Από το 2015, οπότε και αποφυλακίστηκε λόγω παρέλευσης του 18μηνου, του έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Επομένως, καθίσταται απαγορευτική η αναχώρησή του από τη χώρα προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά του στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, ο Γιάννης Λαγός, προκειμένου να βρεθεί στην Ευρωβουλή, θα πρέπει να καταθέσει σχετικό αίτημα στις αρμόδιες δικαστικές αρχές μέσω του οποίου θα ζητά την άρση των περιοριστικών όρων λόγω της εκλογής του στο ευρωκοινοβούλιο.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι δεν αποκλείεται το αίτημα του Γιάννη Λαγού να απορριφθεί με δεδομένο ότι είναι κεντρικό πρόσωπο σε μια εμβληματική δίκη µε δράσεις όπως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τα τάγµατα εφόδου. Έτσι, παραμένει αδιευκρίνιστο ποια θα είναι η τύχη της έδρας του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τι είχε δηλώσει ο Λαγός προεκλογικά

Ο Γιάννης Λαγός πριν από τις εκλογές είχε τονίσει: «Θα είναι τροµακτικό και πλήγµα για τη ∆ηµοκρατία ένας εκλεγµένος ευρωβουλευτής να µην µπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του» είχε πει ενώ μιλώντας για την περίπτωση που η απάντηση της δικαιοσύνης είναι αρνητική στο αίτημα του άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά: «Θα δω πώς µπορώ να κινηθώ νοµικά, αλλά και πάλι, ξέρετε, είµαι άνθρωπος των άκρων. Μπορώ να πάρω αεροπλάνο και να πάω στις Βρυξέλλες και ας µε συλλάβουν εκεί γιατί πήγα να ασκήσω τα νόµιµα καθήκοντά µου».

Ο κανονισµός του Ευρωκοινοβούλιου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν υπεισέρχεται σε έρευνα για το ποινικό µητρώο των ευρωβουλευτών. Οι εκλεγµένοι εκπρόσωποι των κοµµάτων κάθε χώρας έχουν δικαίωµα να συµµετέχουν στην Ευρωβουλή. Ωστόσο, σε αντίθεση µε τα εθνικά Κοινοβούλια, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι αποφάσεις για την άρση της ασυλίας λαµβάνονται πιο εύκολα. Χρειάζεται ένα αίτηµα από τις αρµόδιες Αρχές, π.χ. της Ελλάδας προς το προεδρείο του ΕΚ, ο πρόεδρος ανακοινώνει ότι έχει ληφθεί το αίτηµα και το παραπέµπει στη σχετική επιτροπή που εξετάζει τον φάκελο και εισηγείται την απόφασή της στην Ολοµέλεια.

Υποτίθεται ότι όλα αυτά γίνονται πολύ γρήγορα, αλλά τα µέλη της Επιτροπής µπορεί να ζητήσουν περαιτέρω εξηγήσεις και πληροφορίες. Επίσης έχει τη δυνατότητα να δώσει στον ευρωβουλευτή τη δυνατότητα να ακουστεί η άποψή του, προκειµένου να προκύψει η απόφαση. Η τελική απόφαση λαµβάνεται από το σύνολο των ευρωβουλευτών µε ανάταση του χεριού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments