Αυτοκίνητο

Honda: Η CB500X καταφθάνει πιο ανανεωμένη και πιο adventure από ποτέ (pics&vid)

Honda: Η CB500X καταφθάνει πιο ανανεωμένη και πιο adventure από ποτέ (pics&vid)
Η Honda CB500X είναι έτοιμη για όλα. Μία adventurer μοτοσυκλέτα για καθημερινές διαδρομές στην πόλη αλλά και για περιπέτειες το Σαββατοκύριακο.

H Honda παρουσίασε τη νέα ανανεωμένη έκδοσης της πολυαγαπημένης Honda CB500X. Η μεσαία adventurer μοτοσυκλέτα της Honda ωριμάζει και αποκτά νέο, πιο έντονο στυλ off-road. Η προστασία από τον αέρα είναι εξαιρετικά βελτιωμένη. Ο δικύλινδρος κινητήρας αποδίδει περισσότερη ισχύ και ροπή στη χαμηλή και μεσαία κλίμακα στροφών, ενώ είναι εξοπλισμένος με μονόδρομο συμπλέκτη assist/ slipper. Μάλιστα την αναβάθμιση της μοτοσυκλέτας ολοκληρώνουν τα νέα όργανα LCD και φώτα LED.

Η CB500X παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2013 μαζί με τη ‘γυμνή’ CB500F και τη CBR500R με το ολόσωμο φέρινγκ. Η CB500X φέρνει ένα crossover adventure στυλ στην τριμελή οικογένεια απολαυστικών δικύλινδρων μοτοσυκλετών Honda μεσαίας κατηγορίας. Χωρίς φανφάρες, κάνει αθόρυβα τη δουλειά της, ενώ είναι εξαιρετικά ικανή και ευπροσάρμοστη στις επιθυμίες του κάθε αναβάτη.

Πολυτάλαντη, κινείται άνετα σε μικρές καθημερινές διαδρομές πόλης, αλλά και στις εκδρομές του Σαββατοκύριακου. Η μεγάλη διαδρομή των αναρτήσεων εξομαλύνει τις ανωμαλίες, ενώ το φαρδύ τιμόνι και η όρθια θέση οδήγησης προσφέρουν άνεση και ορατότητα στον αναβάτη. Με άλλα λόγια, η CB500X είναι πραγματικό all-rounder από κάθε άποψη. Ο ζωηρός δικύλινδρος κινητήρας της αποδίδει πλούσια ροπή και ισχύ από τις χαμηλές στροφές, κάτι που χαρίζει στον αναβάτη την καλύτερη οδηγική άνεση τόσο στην πόλη όλο και στον αυτοκινητόδρομο.

Το 2019, επιφύλασσε μία σημαντική εξέλιξη για την CB500X. Πιο προηγμένο adventure στυλ, που υπογραμμίζει και επιβεβαιώνει τη μοναδικότητά της. Αν και οι βελτιωμένες επιδόσεις του κινητήρα και οι αναβαθμίσεις πλαισίου εξασφαλίζουν τη διατήρηση του πολυδιάστατου χαρακτήρα της, ο παράγοντας ‘X’ έχει ενισχυθεί αισθητά.

Η CB500X θα διατίθεται με τις εξής χρωματικές επιλογές:

  • Grand Prix Red
  • Matt Gunpowder Black Metallic
  • Pearl Metalloid White

Στην ελληνική αγορά η νέα CB500X είναι διαθέσιμη μέσα από το Δίκτυο των Επισήμων Εμπόρων της εταιρείας Αδελφοί Σαρακάκη Α.Ε.Β.Μ.Ε. , Επίσημος Εισαγωγέας-Διανομέας Honda Moto στην Ελλάδα στην τιμή των 7,200€.

Νέο πιο «επιθετικό» στυλ

Η CB500X είναι έτοιμη για όλα. Το στυλ της για το 2019 γίνεται πιο αιχμηρό – με πιο έντονο το adventure στοιχείο και επιρροές από την Africa Twin, στο οποίο προστίθεται η μεγαλύτερη διαδρομή της ανάρτησης, το μονό αμορτισέρ υψηλών προδιαγραφών, η βελτιωμένη εργονομία και ο εμπρός τροχός 19 ιντσών.

Και ενώ ο κινητήρας της CB500X διατηρεί τα 35kW που απαιτούνται για κατόχους άδειας A2, αποδίδει τώρα 4% περισσότερη ισχύ και ροπή μεταξύ 3-7.000rpm, χάρη στις αναβαθμίσεις στην εισαγωγή, την εξαγωγή και το χρονισμό των βαλβίδων. Το νέο τελικό εξάτμισης με δύο απολήξεις βγάζει ένα βελτιωμένο, μπάσο ήχο, ενώ ο κινητήρας συνεργάζεται με ένα μονόδρομο συμπλέκτη assist/slipper.

Νέα όργανα LCD περιλαμβάνουν μία νέα λειτουργία Shift Up και Gear Position ενώ οι ενδείξεις είναι τώρα LED, σε αρμονία με τον υπόλοιπο φωτισμό.

Τα κύρια Χαρακτηριστικά της CB500X: Ισχυρότερο, πιο σκληροτράχηλο adventure στυλ

Η 2019 CB500X ξαναγεννήθηκε με πιο επιθετικό στυλ adventure, ‘έτοιμη για την άγρια φύση’. Με ‘πιλότο’ την δημοφιλή CRF1000L Africa Twin, οι μηχανικοί εξέλιξης της Honda επέκτειναν τα προστατευτικά του ψυγείου και το φέρινγκ με περισσότερες γωνίες για πιο 3D εμφάνιση και αίσθηση, ενώ το ρεζερβουάρ καυσίμου επικαλύπτεται από τα πλαϊνά καλύμματα, σαν ένας συνεκτικός κρίκος του εμπρός και πίσω τμήματος της μοτοσυκλέτας.

Μπορεί μεν η CB500X να έχει ωριμάσει, ωστόσο η φετινή ανανέωση δεν εξυπηρετεί μόνον αισθητικούς σκοπούς. Χάρη στη βελτιωμένη αεροδυναμική, ο αέρας που διέρχεται με υψηλή πίεση από το φέρινγκ και τη ζελατίνα, έχει μειωθεί, βελτιώνοντας την προστασία του αναβάτη από τον αέρα σε μεγάλες ταχύτητες. Το προφίλ της σέλας έχει επίσης λεπτύνει στο εμπρός τμήμα, βελτιώνοντας τον έλεγχο και τη μετατόπιση του σώματος, ενώ διευκολύνει τους αναβάτες να φτάσουν τα πόδια τους στο έδαφος. Για μεγαλύτερη ευελιξία της CB500X, το τιμόνι περιστρέφεται περισσότερο κατά 3 μοίρες (38° από το κέντρο), ενώ η προσθήκη ενός gunmetal grey κωνικού ατσάλινου τιμονιού βελτιώνει περαιτέρω τον έλεγχο.

Η νέα οθόνη LCD – που εδράζεται σε ένα ταμπλό με πολλαπλές επιφάνειες και υλικά – απηχεί το συνολικό σχεδιαστικό θέμα, ενώ περιλαμβάνει δείκτη Gear Position και Shift Up που είναι ρυθμισμένος στάνταρ στις 8.750rpm, αλλά μπορεί να ρυθμιστεί σε στάδια των 250rpm μεταξύ 5-8.750rpm. Η σωληνωτή βάση της οθόνης μπορεί επίσης να φιλοξενήσει ένα GPS πάνω από τα όργανα.

Το ατσάλινο πλαίσιο – διαμάντι με σωλήνα διατομής 35mm παραμένει ίδιο για το 2019. Είναι ελαφρύ και πανίσχυρο αλλά με ελεγχόμενη ακαμψία που μεταφέρει πληροφορία στον αναβάτη από το οδόστρωμα. Το σχήμα και η τοποθέτηση των βάσεων του κινητήρα σε συνδυασμό με τη στρεπτική ακαμψία του πλαισίου περιορίζουν τους κραδασμούς.

Το μεταξόνιο είναι 1445mm με γωνία κάστερ και ίχνος τροχού 27.5 και 108mm αντίστοιχα, για ευέλικτη συμπεριφορά που εμπνέει εμπιστοσύνη. Η συσσώρευση της μάζας στο κέντρο με τον κινητήρα πολύ κοντά στο σημείο περιστροφής του ψαλιδιού, συνεπάγεται ευελιξία και ιδανική κατανομή του βάρους εμπρός – πίσω, που επίσης εξασφαλίζει σταθερότητα. Το βάρος πλήρως υγρών είναι 197kg.

Το ύψος της σέλας είναι 830mm και οι συνολικές διαστάσεις 2155mm x 825mm x 1410mm, με απόσταση από το έδαφος 180mm. Η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ είναι 17,5L μαζί με τη ρεζέρβα και με δεδομένη την εξαιρετική κατανάλωση των 27,8km/l (**mpg) (WMTC mode) προσφέρει αυτονομία 500km.

Το τηλεσκοπικό πιρούνι των 41 mm με ρύθμιση προ-φόρτισης προσφέρει επιπλέον διαδρομή 10mm, φτάνοντας τα 150mm. Η διαδρομή στον πίσω τροχό έχει αυξηθεί από 118m σε 135mm και ένα νέο, μονοσωλήνιο πίσω αμορτισέρ (ανάλογο αυτών που συναντάμε σε σπορ μοτοσυκλέτες μεγαλύτερου κυβισμού) αντικαθιστά τη δισωλήνια σχεδίαση του προηγούμενου μοντέλου. Το μεγάλης διαμέτρου έμβολο εξασφαλίζει άριστη απόκριση της ανάρτησης και διαχείριση θερμοκρασίας.

Η CB500X έχει τώρα ρύθμιση προ-φόρτισης ελατηρίου 9 σταδίων και συνεργάζεται με ένα άκαμπτο, ατσάλινο Pro-Link ψαλίδι τετραγωνικής διατομής, που τώρα περιλαμβάνει πρεσαριστό, ατσάλινο ρεγουλατόρο αλυσίδας. Η τελική μετάδοση είναι με «αυτολιπαινόμενη» αλυσίδα 520.

Ο εμπρός τροχός 17” έχει αντικατασταθεί από ένα 19” – με μεγαλύτερη διαδρομή ανάρτησης – και εξασφαλίζει αξιόπιστη, εξαιρετικά σταθερή συμπεριφορά σε κακοτράχαλα εδάφη. Ο ελαφρύς αλουμινένιος τροχός συνδυάζεται με ελαστικό 110/80-R19 με πέλμα τύπου On-off, ενώ ο πίσω τροχός 17” φορά ελαστικό160/60-R17. Ένας μονός κυματιστός δίσκος 320 mm εμπρός με διπίστονη δαγκάνα συνδυάζεται με πίσω δίσκο 240 mm και μονοπίστονη δαγκάνα. ABS προσφέρεται στάνταρ.

Κινητήρας: Πιο σπορ ήχος από το νέο τελικό εξάτμισης δύο απολήξεων

Η διάταξη του οκταβάλβιδου, υγρόψυκτου, παράλληλου δικύλινδρου κινητήρα της CB500X, κατάλληλη και για κατόχους διπλώματος Α2, προσφέρει μία ισορροπία φυσικού μεγέθους και άμεσης, απολαυστικής ισχύος, με ζωηρό, υψηλόστροφο χαρακτήρα και απολαυστική μέγιστη ισχύ.

Ήδη ισχυρός από τις χαμηλές στροφές, ο στόχος εξέλιξης για το 2019 ήταν ταχύτερη επιτάχυνση με μία αύξηση ισχύος και ροπής στις χαμηλές και μεσαίες στροφές στην κλίμακα 3-7,000rpm. Η βελτίωση της τάξεως του 4% έχει επιτευχθεί με μία αλλαγή στο χρονισμό των βαλβίδων – με το χρονισμό κλεισίματος να επιταχύνεται κατά 5° – και τη βύθιση να αυξάνεται κατά 0,3mm στα 7,8mm.

Η εισαγωγή αέρα για το σύστημα ψεκασμού καυσίμου PGM-FI είναι σχεδόν μια ευθεία από το φιλτροκούτι και μέσω των πεταλούδων γκαζιού. Η μπαταρία επανατοποθετήθηκε πιο μακριά (44,1mm αντί 13,4mm) από το φιλτροκούτι για να επιτρέπει καλύτερη ροή αέρα. Το σιλανσιέ φέρει τώρα δύο απολήξεις εξαγωγής, προσθέτοντας πιο σπορ χροιά σε κάθε παλμό και εμφάνιση. Η μέγιστη ισχύς των 35kW επιτυγχάνεται στις 8.500rpm, και η ροπή των 43Nm στις 7.000rpm.

Η διάμετρος και η διαδρομή του εμβόλου είναι 67mm x 66,8mm, η σχέση συμπίεσης παραμένει 10.7:1, τα κομβία του στροφαλοφόρου έχουν μεταξύ τους γωνία 180° και ο αντικραδασμικός άξονας τοποθετείται πίσω από τους κυλίνδρους, κοντά στο κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας. Για την πρωτεύουσα μετάδοση και τον αντικραδασμικό άξονα χρησιμοποιούνται ψαλιδωτά γρανάζια για τον περιορισμό του θορύβου. Τα αντίβαρα του στροφάλου είναι σχεδιασμένα για ομαλή λειτουργία και το χαμηλό του βάρος επιτρέπει στον κινητήρα να ανεβάζει εύκολα στροφές, με περιορισμένη αδράνεια.

Ο ίδιος ο κινητήρας λειτουργεί ως ενεργό τμήμα του πλαισίου, ενισχύοντας την ακαμψία του με τέσσερις βάσεις στην κυλινδροκεφαλή. Εσωτερικά, η κυλινδροκεφαλή χρησιμοποιεί κοκοράκια με ρόλερ. Η ρύθμιση βαλβίδων με καπελότα μειώνει το βάρος, τα φορτία και τις τριβές.

Μία αθόρυβη καδένα (SV Chain) έχει επικάλυψη βαναδίου στους πείρους της, για μείωση των τριβών και αυξημένη προστασία από τη φθορά. Η διάμετρος των βαλβίδων εισαγωγής είναι 26.0mm και εξαγωγής 21.5mm.

Το σχήμα του εμβόλου βασίστηκε σε αυτό της CBR1000RR Fireblade, ώστε να μειωθεί ο ‘θόρυβος’ στις υψηλές στροφές. Οι εσωτερικές τριβές έχουν περιοριστεί με την προσθήκη ραβδώσεων στο κάτω μέρος του εμβόλου (μία μέθοδος που αυξάνει την επιφάνεια επαφής, εισάγοντας διάκενα στα οποία ρέει το λάδι, για καλύτερη λίπανση). Όπως και στην CBR1000RR, μία διαδικασία εμβάπτισης σε άλας ΑΒ1, που χρησιμοποιείται μετά την εναζώτωση Isonite, δημιουργεί μία προστατευτική, οξειδωτική μεμβράνη.

Η τριγωνική διάταξη στροφαλοφόρου, πρωτεύοντα άξονα και αντικραδασμικού άξονα είναι παρόμοια με εκείνη των τετρακύλινδρων κινητήρων RR της Honda, ενώ σχεδιαστικά και λειτουργικά βασίζεται στη φιλοσοφία της CBR1000RR.

Ο μονομπλόκ στροφαλοθάλαμος χρησιμοποιεί φυγοκεντρικά χυτευμένα, λεπτά χιτώνια. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στον εσωτερικό του σχεδιασμό, με στόχο τον περιορισμό των απωλειών ‘άντλησης’ που μπορεί να προκαλούνται με σειρά ανάφλεξης 180°. Χρησιμοποιώντας την ίδια υποδομή εκτόνωσης με της CBR1000RR, η αντλία λαδιού παρουσιάζει βελτιωμένη απόδοση εξαερισμού, με περιορισμένες τριβές. Ένα βαθύ κάρτερ μειώνει την κίνηση του λαδιού σε έντονο στρίψιμο και φρενάρισμα. Η χωρητικότητα σε λιπαντικό είναι 3,2L.

Το εξάρι κιβώτιο είναι όμοιο με αυτό των RR της οικογένειας. Διαθέτει τον ίδιο λεβιέ και μοχλικό. Νέος για το 2019, ένας μονόδρομος συμπλέκτης Assist/Slipper επιτρέπει πιο εύκολα ανεβάσματα και εξομαλύνει τα απότομα κατεβάσματα.

Πλούσια γκάμα γνήσιων αξεσουάρ Honda μαζί με την CB500X

Στη λίστα των αξεσουάρ της CB500X περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, κεντρικό σταντ, προστατευτικά αέρα (εκτροπείς), χούφτες, θερμαινόμενα γκριπ, topbox 35 λίτρω, πίσω σχάρα, βάσεις για πλαϊνές μπαγκαζιέρες, πλαϊνές μπαγκαζιέρες, κάγκελα, φώτα ομίχλης, τσάντα ρεζερβουάρ, τσάντα σέλας, πρίζα φόρτισης ACC, φιμέ ζελατίνα, αυτοκόλλητα τροχών και προστατευτικό ρεζερβουάρ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Περισσότερα