Πολιτική

Αποτελέσματα εκλογών: Οι νικητές, οι ηττημένοι και ο δρόμος προς τις εθνικές κάλπες

Αποτελέσματα εκλογών: Οι νικητές, οι ηττημένοι και ο δρόμος προς τις εθνικές κάλπες
Αποτελέσματα εκλογών: Το αποτέλεσμα που άλλαξε το πολιτικό τοπίο και ο "απόηχος" των αναμετρήσεων στον δρόμο προς την κάλπη του Ιουλίου.

Αποτελέσματα εκλογών : Η δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών επιβεβαίωσε την διαφαινόμενη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα. Μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, η Νέα Δημοκρατία σημείωσε σαρωτική νίκη και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης. Πλην της Κρήτης, η γαλάζια παράταξη κέρδισε τις 12 από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας, στηρίζοντας επίσημα τους υποψηφίους σε 11 εξ αυτών.

Η μοναδική περιφέρεια που δεν κέρδισε υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή της Κρήτης, όπου επικράτησε ο Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος στηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, το ίδιο σκηνικό επικρατεί και στους περισσότερους δήμους της χώρας, με τον Κώστα Μπακογιάννη να εκλέγεται νέος δήμαρχος Αθηναίων.

Αντίθετα ήταν τα συναισθήματα στο “στρατόπεδο” της κυβέρνησης. Μετά το άσχημο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ είδε τους υποψηφίους του να μην καταφέρνουν να προβάλλουν αντίσταση στους αντίστοιχους που στηρίχτηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, τόσο σε επίπεδο περιφέρειας, όσο και σε αυτό των δήμων.

Η αντίδραση Τσίπρα και Μητσοτάκη

Πλέον, στα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων, σχεδιάζονται τα βήματα που θα ακολουθηθούν ενόψει της προεκλογικής περιόδου για τις εθνικές κάλπες. «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να δώσουμε τη μάχη των μαχών που είναι οι εθνικές εκλογές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επισκέφθηκε στο Σύνταγμα τα κεντρικά εκλογικά περίπτερα της Ρένας Δούρου και του Νάσου Ηλιόπουλου.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε για το αποτέλεσμα του β’ γύρου:  “Θέλουμε τους περιφερειάρχες συμμάχους για την ανάπτυξη και χαίρομαι γιατί στις 12 από τις 13 περιφέρειες εκλέχθηκαν στελέχη που ανήκουν στην πολιτική μας οικογένεια, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής όπου κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Το πρόγραμμα μας προβλέπει αυτοτέλεια για την Αυτοδιοίκηση και αντιμετωπίζει τα προβλήματα από τον εκλογικό νόμο που εφαρμόστηκε, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δρομολόγησε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Σε πέντε εβδομάδες έρχονται κρίσιμες βουλευτικές εκλογές και θα πάρουμε την καθοριστική απόφαση για το μέλλον της χώρας”.

Η δημοσκόπηση της Pulse

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, η διαφορά στις εθνικές εκλογές βρίσκεται στις 9 μονάδες, ενώ η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να μπορεί να εξασφαλίσει και την αυτοδυναμία.

Τα αποτελέσματα της εταιρείας Pulse για τον ΣΚΑΙ

ΝΔ 31,5-36,5% ΣΥΡΙΖΑ 22,5-27,5% ΚΙΝΑΛ 6,5-9,5% Χρυσή Αυγή 4-6% ΚΚΕ 4,5-6,5% Ελληνική Λύση 3-5% ΜέΡΑ 25 2-4% Πλεύση Ελευθερίας 1-2% Ποτάμι 1-2% Ενωση Κεντρώων 1-2% Αλλο κόμμα 3-6% Αναποφάσιστοι 6,5%

Μεγάλο το ποσοστό της αποχής

Σε πολλές περιοχές από τους τρεις ψηφοφόρους προσήλθε στις κάλπες ο ένας, ενώ απείχαν οι δύο. Σε επίπεδο περιφερειών, για να εκλέξουν τον νέο περιφερειάρχη Αττικής προσήλθε το 41,26% των ψηφοφόρων και απείχε το 58,74%, ενώ στον α’ γύρο η αποχή ήταν 41,14%.

Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία το 40,36% των ψηφοφόρων και απείχε το 59,64%. Η μεγαλύτερη αποχή σημειώθηκε στο Βόρειο Αιγαίο, όπου προσήλθε στις κάλπες το 33,45% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ δεν προσήλθε το 66,55%. Στη Δυτική Ελλάδα ψήφισε το 45,81% των πολιτών και απείχε το 54,19%.

Στα Ιόνια Νησιά συμμετείχε το 38,74% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ δεν προσήλθε στις κάλπες το 61,26%. Για την εκλογή του νέου περιφερειάρχη Πελοποννήσου ψήφισε το 39,89% του εκλογικού σώματος και απείχε το 60,11%. Για περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας προσήλθε το 44,28% των ψηφοφόρων και απείχε το 55,72%

Ανάλογα υψηλή ήταν η αποχή και στις δημοτικές εκλογές. Ενδεικτικά, για την εκλογή του νέου δημάρχου Αθηναίων ψήφισε το 33,33% του εκλογικού σώματος, ενώ απείχε το 66,66%

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments