Πολιτική

Εκλογές 2019: Το “παράδοξο” της απλής αναλογικής σε δήμους και περιφέρειες

Εκλογές 2019: Το “παράδοξο” της απλής αναλογικής σε δήμους και περιφέρειες
Εκλογές 2019: Αρκετοί από τους νέους δημάρχους και περιφερειάρχες της χώρας θα χρειαστεί να επιδιώξουν συναινέσεις με τους αντιπολιτευόμενους συνδυασμούς, ελέω απλής αναλογικής.

Εκλογές 2019: Ο β’ γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών ολοκληρώθηκε και πλέον, άπαντες γνωρίζουν τους νέους αυτοδιοικητικούς ηγέτες του τόπου τους. Η επόμενη ημέρα βρίσκει αρκετούς από τους νέους δημάρχους και περιφερειάρχες της χώρας ενώπιον της ατζέντας τους, η οποία θα περιλαμβάνει και ευρύτερες προσπάθειες συνεννόησης με την αντιπολίτευση.

Το σύστημα της απλής αναλογικής επιτάσσει, σε αρκετές περιπτώσεις, τη συνεργασία των εκλεγμένων με τους ηττημένους. Συγκεκριμένα, επτά περιφερειάρχες και περίπου 220 δήμαρχοι χρειάζονται τη στήριξη συμβούλων της αντιπολίτευσης για να λάβουν την όποια απόφαση, ελέω της εφαρμογής της απλής αναλογικής.  Τρανό παράδειγμα, η περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Εκεί, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε μεν την έκπληξη και “προσπέρασε” τον Νίκο Ταχιάο, ωστόσο στο δημοτικό συμβούλιο, ο δεύτερος θα έχει περισσότερη “δύναμη”. Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα έχει μόλις επτά έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ ο κ. Ταχιάος 11, με την πλειοψηφία να απαιτεί 25 ψήφους. Ανατροπή είχαμε και στον Δήμο Χανίων.

Ο δεύτερος του πρώτου γύρου Παναγιώτης Σημανδαράκης θα είναι τελικά ο νέος δήμαρχος. Θα έχει μόλις εννέα έδρες στο Δ.Σ. έναντι 13 του ηττημένου του δεύτερου γύρου, Αριστείδη Παπαδογιάννη.

Ανάλογα παραδείγματα έχουμε και σε αρκετούς άλλους δήμους της χώρας. Στην Ηλιούπολη, ο Γιώργος Χατζηδάκης θα χρειαστεί το “υπέρ” 15 συμβούλων του συνδυασμού του Βασίλειου Βαλασόπουλου για να περαστεί η όποια απόφαση. Στον Δήμο Αιγάλεω και στον αντίστοιχο των Αχαρνών, οι κ.κ Γκίκας και Βρεττός, οι οποίοι επικράτησαν των αντιπάλων τους, θα έχουν μόλις μια έδρα περισσότερη από εκείνους.

Στον Δήμο Αιγάλεω που η μάχη αποδείχθηκε ντέρμπι, ο Γιάννης Γκίκας που απέσπασε οριακή πρωτιά στον πρώτο γύρο, επικράτησε τελικά και πάλι με οριακή διαφορά στο δεύτερο επί του Δημήτρη Μπίρμπα. Στο δημοτικό συμβούλιο θα έχει 11 έδρες έναντι 10 του κ. Μπίρμπα και επίσης 10 του Λάμπρου Σκλαβούνου, που είχε μείνει για λίγες ψήφους διαφορά και αυτός στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο. Η λήψη των αποφάσεων σίγουρα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments