Πολιτική

Γαβρόγλου για ΑΠΘ: Αυτά που έγιναν χτες είναι απαράδεκτα

Γαβρόγλου για ΑΠΘ: Αυτά που έγιναν χτες είναι απαράδεκτα
Γαβρόγλου για ΑΠΘ: Πως σχολίασε τα επεισόδια που έγιναν στο ΑΠΘ, ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ σήμερα.

Γαβρόγλου για ΑΠΘ: «Αυτά που έγιναν χτες είναι απαράδεκτα. Είναι απολύτως απαράδεκτα, απολύτως καταδικαστέα». Έτσι σχολίασε τα επεισόδια που έγιναν στο ΑΠΘ, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ σήμερα. Επίσης, μίλησε, για ακόμα μία φορά, για την «Επιτροπή Παρασκευόπουλου και το πόρισμα που έχει εκδώσει» και σημείωσε ότι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου είναι πρόφαση. «Δεν είναι μόνο το ΑΠΘ. Υπάρχει θέμα και με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, υπάρχει πρόβλημα με τα κτήρια του Πολυτεχνείου κάτω στην Πατησίων και υπάρχει πρόβλημα και στο ΑΠΘ που έχουμε ζητήσει πολλές φορές να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα και για τα οποία πάλι δεν έχουμε απαντήσεις», σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου.

Μάλιστα, απαντώντας στην ερώτηση εάν θα πρέπει να μπει συγκεκριμένο πλαίσιο στα πανεπιστήμια για να λυθούν τέτοιου είδους ζητήματα, είπε: «Το πλαίσιο εμείς το βάλαμε και το οποίο δεν δέχονται να το εφαρμόσουν, να το συζητήσουν. Έχει μία σημασία. Κανείς δεν λέει αυτό που όλοι λένε στα σιωπηλά. Να βάλουμε Αστυνομία να τελειώνει. Δεν λύνονται με Αστυνομία όλα τα προβλήματα, δεν είναι η Αστυνομία λύση για όλα τα προβλήματα».

Τι συνέβη

Την αναβολή της εκδήλωσης για την παρουσίαση των 11 υποψηφίων αντιπρυτάνεων στις προσεχείς πρυτανικές εκλογές της 11ης Ιουνίου ανακοίνωσε ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Θεόδωρος Δαρδαβέσης, έπειτα από την είσοδο φοιτητών στο αμφιθέατρο του Γ.Π.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ», όπου θα γινόταν η ενημέρωση των μελών ΔΕΠ. Σε συνέχεια των χθεσινών επεισοδίων στο γραφείο του πρύτανη και των εκατέρωθεν -από τη διοίκηση του ΑΠΘ και εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων- καταγγελιών για άσκηση σωματικής βίας, οι φοιτητές πριν αρχίσει η εκδήλωση, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά των πρυτανικών Αρχών, ζήτησαν από τους υποψηφίους αντιπρυτάνεις να τοποθετηθούν για τα γεγονότα και να καταδικάσουν τον συνάδελφό τους, καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Κωνσταντίνο Τοκμακίδη, ζητώντας την απομάκρυνσή του από το Πανεπιστήμιο, ισχυριζόμενοι ότι γρονθοκόπησε φοιτητή.

Ο κ. Δαρδαβέσης συνομίλησε με τους εκπροσώπους των φοιτητών και τους ζήτησε να καταθέσουν τις θέσεις τους, δεσμευόμενος να τις μεταφέρει στα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα. Από την πλευρά του ο κ.Τοκμακίδης -την άσκηση έντονης σωματικής βίας σε βάρος του οποίου κατήγγειλε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΠΘ, με τη γνωστοποίηση ότι ενημέρωσε σχετικά και την Εισαγγελία, την Αστυνομία και το υπουργείο Παιδείας- δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως πήγε σε αστυνομικό τμήμα και έκανε καταγγελία για τον ξυλοδαρμό του. Όπως διευκρίνισε, προς τεκμηρίωση των ισχυρισμών του, του ζητήθηκε ιατροδικαστική εξέταση για τον μώλωπα που φέρει στο μάτι, ενέργεια στην οποία προχώρησε, επισκεπτόμενος το εφημερεύον νοσοκομείο. Στο μεταξύ, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκαντζιάς, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα χθεσινά επεισόδια στην πρυτανεία -συγκεκριμένα για τα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα της κατά το άρθρο 330ΠΚ παράνομης βίας και της διακοπής συνεδρίασης πανεπιστημιακού οργάνου. Η έρευνα ανατέθηκε στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία για την ανάδειξη των νέων πρυτανικών Αρχών θα διεξαχθεί με κάλπη -ταυτόχρονα για τους υποψήφιους πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις- την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019, από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Ωστόσο, η κλιμάκωση των επεισοδίων τις τελευταίες ημέρες, γεννά ανησυχίες για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Στην περίπτωση που επιχειρηθεί να παρακωλυθεί η διαδικασία και ακυρωθεί, οι εκλογές θα γίνουν εντός επταημέρου μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου κληθείς να σχολιάσει -σε τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ- τα επεισόδια στο ΑΠΘ τα χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτα, απολύτως καταδικαστέα». «Είμαστε» ,επισήμανε, «η μόνη Κυβέρνηση τόσες δεκαετίες που είπε ότι όντως υπάρχει παραβατικότητα στα Πανεπιστήμια και συγκροτήσαμε μία Ομάδα Εργασίας με τον κύριο Παρασκευόπουλο με εγκληματολόγους, εκπροσώπους της Αστυνομίας, της Εισαγγελίας , όλων των αρμόδιων φορέων και βγήκε ένα πόρισμα. Και ζητήσαμε από τις Συγκλήτους, συμπεριλαμβανομένης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, να κάνουν σχόλια επί του πορίσματος και τι προτείνει το πόρισμα να γίνει. Σιωπή! Δεν σας κάνει εντύπωση; Υπάρχει ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό, που σας είπα, που υπονομεύει τις δημοκρατικές δομές».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το Άσυλο που τροφοδότησαν και τα γεγονότα αυτά, παρατήρησε: «Η βία όπου υπάρχει , είναι και μία πρόφαση, και σας προκαλώ να πάτε και στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια και να δείτε τα στολίδια της χώρας μας αλλά βεβαίως δεν θέλουν να το κάνουν αυτό. Δεν είναι μόνο το ΑΠΘ. Υπάρχει θέμα και με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, υπάρχει πρόβλημα με τα κτήρια του Πολυτεχνείου κάτω στην Πατησίων και υπάρχει πρόβλημα και στο ΑΠΘ που έχουμε ζητήσει πολλές φορές να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα και για τα οποία πάλι δεν έχουμε απαντήσεις».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας