Τεχνολογία

5G: Το δίκτυο στην Ευρώπη θα κοστίσει επιπλέον 55 δισεκατομμύρια ευρώ εάν απαγορευθούν οι κινεζικές εταιρίες

5G: Το δίκτυο στην Ευρώπη θα κοστίσει επιπλέον 55 δισεκατομμύρια ευρώ εάν απαγορευθούν οι κινεζικές εταιρίες
Μάλιστα η κατασκευή του δικτύου 5G στην Ευρώπη θα καθυστερήσει περίπου 1,5 χρόνο, σε περίπτωση που απαγορευθούν οι συναλλαγές με κινεζικές εταιρίες.

Μια απαγόρευση για την αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από κινεζικές εταιρίες θα προσθέσει περίπου 55 δισεκατομμύρια ευρώ στο κόστος των δικτύων 5G στην Ευρώπη και θα καθυστερήσει την τεχνολογία για περίπου 18 μήνες, σύμφωνα με κλαδική ανάλυση στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters.

Οι ΗΠΑ προσέθεσαν τη Huawei Technologies, τη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, σε ‘μαύρη λίστα’ τον Μάιο, αναγκάζοντας τους παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς να κόψουν τους δεσμούς τους με την κινεζική εταιρία και ασκώντας πιέσεις στις ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι ο εξοπλισμός της Huawei μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το Πεκίνο για κατασκοπεία, κάτι που η εταιρία έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί.

Η κίνηση από την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έρχεται την ώρα που τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι σε όλον τον κόσμο ετοιμάζονται για την άφιξη της νέας γενιάς τεχνολογίας της κινητής τηλεφωνίας ή 5G.  Η εκτίμηση για το επιπλέον κόστος περιλαμβάνεται σε έκθεση της ένωσης του κλάδου τηλεπικοινωνιών GSMA, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα 750 παρόχων κινητής τηλεφωνίας. Η GSMA έχει ήδη εκφράσει ανησυχίες για τις επιπτώσεις μιας πλήρους απαγόρευσης της Huawei, της οποίας τα προϊόντα αγοράζουν και χρησιμοποιούν ευρέως πάροχοι στην Ευρώπη.

Η εκτίμηση των 55 δισεκ. ευρώ αντανακλά το συνολικό πρόσθετο κόστος που θα ενέχει μια πλήρης απαγόρευση των αγορών από τη Huawei και την κινεζική ομοειδή της ZTE για την ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ευρώπη.

«Το ήμισυ αυτού (του πρόσθετου κόστους) θα οφείλεται στο ότι οι Ευρωπαίοι πάροχοι επηρεάζονται από υψηλότερο κόστος προμηθειών ύστερα από την σημαντική απώλεια του ανταγωνισμού στην αγορά εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας», ανέφερε η έκθεση. «Επιπλέον, οι πάροχοι θα χρειαστεί να αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες υποδομές πριν εφαρμόσουν αναβαθμίσεις του 5G».

Οι δύο κινεζικές εταιρίες έχουν μαζί μερίδιο αγοράς στην ΕΕ πάνω από 40%. Σύμφωνα με την έκθεση, μια απαγόρευση θα καθυστερούσε κατά 18 μήνες την ανάπτυξη της τεχνολογίας, που θα χρησιμοποιηθεί σε διάφορους τομείς, από τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό έως την υγεία και τις μεταφορές. «Μια τέτοια καθυστέρηση θα διευρύνει τη διαφορά στη διείσδυση του 5G μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά περισσότερο από 15 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2025», σύμφωνα με την έκθεση.

Διαβάστε Eπίσης

Google: Θα ανοίξει την πλατφόρμα της «Stadia» με 30 βιντεοπαιχνίδια

Κίνα: Εκτόξευσε για πρώτη φορά πύραυλο από πλοίο στη θάλασσα (vid)

Περισσότερα
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι