Άποψη

Νέος προπονητής τώρα για να προλάβουμε το Μουντιάλ του 2022

Νέος προπονητής τώρα για να προλάβουμε το Μουντιάλ του 2022
Ο Γιώργος Χελάκης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να πάει η Εθνική στο Μουντιάλ του 2022.

Ξεκινάμε από την επιλογή. Εκείνοι που αποφάσιζαν ομόφωνα να πάρουν στην Εθνική Ομάδα τον Άγγελο έκαναν το μοιραίο λάθος. Ένα λάθος που είχε μια σημαντική αφετηρία. Τα ταμεία της ΕΠΟ είχαν αδειάσει και το Διοικητικό Συμβούλιο προσανατολιζόταν σε μια λύση φτηνή. Τον καιρό του Γκαγκάτση στην ΕΠΟ δούλευαν εξήντα οκτώ υπάλληλοι. Στον καιρό του Γραμμένου έφτασαν τους εκατόν είκοσι. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ ποτέ δεν καταδέχτηκε να μας εξηγήσει τι χρειάζονται τόσοι υπάλληλοι και πόσα λεφτά κοστίζει ο καθένας. Τόσα χρόνια η ΕΠΟ την έβγαζε καθαρή από τα λεφτά που έφερναν στα ταμεία της οι απανωτές επιτυχίες της Εθνικής Ομάδας.

Από το 2014 και μετά που οι επιτυχίες στέρεψαν άδειασαν και τα ταμεία της Ομοσπονδίας. Αν δεν ήταν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο που την επιχορηγεί με έντεκα εκατομμύρια τον χρόνο η ΕΠΟ θα είχε βαρέσει διάλυση. Όταν όμως η πηγή εσόδων σου είναι η Εθνική Ομάδα τότε εκεί είναι που επενδύεις τα όποια λεφτά σου. Οι φωστήρες του Διοικητικού Συμβουλίου φρόντισαν σε αυτό το θέμα να κάνουν οικονομία και πήραν τον Αναστασιάδη, ανακαλώντας τον από την συνταξιοδότηση. Τον πήραν κοψοχρονιά και νόμισαν ότι με αυτόν θα κάνουν τη δουλειά τους. Ο Άγγελος με τη σειρά του διάλεξε συνεργάτες.

Τον Αγγελο Μπασινά κάτι σαν τεχνικό διευθυντή και τον Στέλιο Γιαννακόπουλο σαν βοηθό του. Και οι δυο υφιστάμενοί του επί της ουσίας. Ένας υπερήλικας προπονητής περίπου σαράντα χρόνια μεγαλύτερος από τους παίκτες του χωρίς παραστάσεις από ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με μόνη έξοδο από την Ελλάδα την Κύπρο. Στην εποχή που το άθλημα κινείται με βάση στατιστικές αναλύσεις και προηγμένα μαθηματικά, ο Άγγελος πάει με τον αραμπά επειδή αυτόν ήξερε από τα νιάτα του κι επειδή δεν φρόντισε ποτέ να επιμορφωθεί. Όσοι τότε είπαμε πως η επιλογή ήταν λάθος περάσαμε απαρατήρητοι.

Επιτακτική ανάγκη η αλλαγή προπονητή

Οι παίκτες όμως είναι σε διαφορετικό επίπεδο από αυτό του προπονητή. Τους προπονούν στους συλλόγους τους σύγχρονοι τεχνικοί. Έχουν παραστάσεις, γνωρίζουν, συγκρίνουν, κρίνουν και φυσικά βγάζουν συμπεράσματα Όταν την επόμενη μέρα παίζουν με την Ιταλία και ο Αναστασιάδης τους δείχνει βίντεο από αγώνες της Λίβερπουλ και της Σίτι, καταλαβαίνουν ότι βρίσκεται κάπου αλλού κι ότι δεν έχει μυρωδιά για την αυριανή αντίπαλο, τον τρόπο που αναπτύσσεται και τα ατομικά χαρακτηριστικά των παικτών της. Κάτι δηλαδή που ο Ρεχάγκελ το είχε αναγάγει σε επιστήμη, ο Άγγελος το αγνοούσε παντελώς.

Όταν η σχέση σεβασμού και εμπιστοσύνης που πρέπει να διέπει τις σχέσεις παικτών-προπονητή έχει διαρραγεί εντελώς με ευθύνη του τελευταίου, τότε το πρόβλημα είναι σοβαρό και φαίνεται μέσα στο γήπεδο. Ένας ακατάλληλος προπονητής αντί να βοηθήσει την ομάδα την αποδιοργάνωσε. Η μόνη λύση τώρα είναι να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του κι ας δηλώνει ότι η Ομάδα θα πάρει την πρόκριση. Για να μην χαθεί και η επόμενη πρόκριση που αφορά το Μουντιάλ του 2022, πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα. Η ΕΠΟ να ανοίξει το ταλαιπωρημένο πορτοφόλι της, να χρεωθεί στην ανάγκη και να φέρει από το εξωτερικό ένα κανονικό και έμπειρο προπονητή για να αρχίσει από μηδενική βάση ώστε να προλάβουμε το επόμενο τρένο. Κάθε άλλη επιλογή, το πιο πιθανό είναι να βυθίσει σε ακόμα μεγαλύτερο χάος την Εθνική Ομάδα.

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Γιώργου Χελάκη, εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments