Πολιτική

Δημήτρης Χριστόφιας: Πέθανε ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Δημήτρης Χριστόφιας: Πέθανε ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 73 ετών.

Απεβίωσε στα 73 του χρόνια ο Δημήτρης Χριστόφιας, νικημένος από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας νοσηλευόταν από τα μέσα του Απριλίου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ δύο ημέρες αργότερα εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καθώς η κατάσταση της υγείας του ήταν επιβαρυμένη και παρουσίαζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Οι γιατροί έκριναν αναγκαία τη μηχανική υποστήριξή του και ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τέθηκε στη διασωλήνωση. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, οι ιατροί του Δημήτρη Χριστόφια κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα της υγείας του. Μάλιστα στην Λευκωσία κατέφθασαν και γιατροί από το Ισραήλ, προκειμένου να βοηθήσουν στην νοσηλεία του.

Όμως αναφέρει το reporter.com.cy, η κατάσταση του υγείας του Δημήτρη Χριστόφια επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες. Ο προσωπικός του γιατρός, Μιχάλης Μηνάς είχε δηλώσει την Παρασκευή πως οι ινωτικές βλάβες στον πνεύμονα είναι μη αναστρέψιμες. «Παραμένει σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και συνεχίζεται η πολυεπίπεδη θεραπεία, που επικεντρώνεται στον πόνο» είχε πει χαρακτηριστικά.

Δημήτρης Χριστόφιας: Βιογραφικό

Ο Δημήτρης Χριστόφιας διετέλεσε ως ο 6ος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου από τις 28 Φεβρουαρίου 2008 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013. Τον διαδέχτηκε στο αξίωμα ο Νίκος Αναστασιάδης. Ήταν πρώην γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ.  Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1946 στο κατεχόμενο σήμερα από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής Κάτω Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας στις 29 Αυγούστου 1946.

Ήταν παντρεμένος με την Έλση Χριστόφια – Χηράτου, με την οποία είχαν αποκτήσει δύο κόρες και ένα γιο. Ο Δημήτρης Χριστόφιας σπούδασε στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας και ήταν διδάκτωρ ιστορικών επιστημών της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης.

Πολιτικές – Κοινωνικές Δραστηριότητες

Σε ηλικία 14 ετών έγινε μέλος της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών (ΠΕΟΜ). Το 1964 έγινε μέλος του ΑΚΕΛ, της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) και της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ). Το 1969, στο 5ο συνέδριο της ΕΔΟΝ, εξελέγη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης.

Το 1974, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Μόσχα, επέστρεψε στην Κύπρο και προσελήφθη στην ΕΔΟΝ, της οποίας εξελέγη κεντρικός οργανωτικός γραμματέας. Το 1977 εξελέγη γενικός γραμματέας της οργάνωσης, θέση την οποία κατείχε μέχρι και το 1987.Το 1976 εξελέγη μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας. Το 1982 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής και το 1987 μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Μετά το θάνατο του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Εζεκία Παπαϊωάννου, στις 10 Απριλίου 1988, το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος τον όρισε προσωρινό γενικό γραμματέα. Στις 22 Απριλίου 1988 η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής τον εξέλεξε γενικό γραμματέα της, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη άλλες τέσσερις φορές, το 1990, το 1995, το 2000 και το 2005. Ήταν επίσης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

  • Διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Όγδοη Βουλευτική Περίοδο (2001-2006). Την 1η Ιουνίου 2006 επανεξελέγη Πρόεδρος του σώματος για την Ένατη Βουλευτική Περίοδο, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
  • Διετέλεσε ex officio πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρόεδρος της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Κανονισμό της Βουλής και της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Πόθεν Έσχες.
  • Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κυπριακής Ομάδας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κυπριακού Κλάδου του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου.

Τιμητικές διακρίσεις

  • Το 2004 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
  • Στις 20 Νοεμβρίου του 2008 στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης στη Μόσχα αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Μόσχας.
  • Στις 9 Σεπτεμβρίου του 2009 στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης στην Ιταλία αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ συστημάτων επικοινωνίας στις διεθνείς σχέσεις του Πανεπιστημίου της Περούτζια.
  • Στις 19 Μαρτίου 2010 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών.
  • Στις 14 Δεκεμβρίου 2010 αναγορεύθηκε σε επίτιμο διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Στις 22 Ιουνίου 2011 αναγορεύθηκε σε επίτιμο διδάκτωρ της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
  • Στις 4 Ιουλίου 2011 αναγορεύθηκε σε επίτιμο διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Μαριούπολης (Ουκρανία).
  • Επιπρόσθετα, έχει τιμηθεί με το Ανώτατο Παράσημο του Πατριαρχείου Κιλικίας στη Βηρυτό στις 10 Ιανουαρίου 2013 από τον Πατριάρχη Κιλικίας Αράμ Α’.
  • Επίσης, στις 30 Ιανουαρίου 2013 παρασημοφορήθηκε με το Ανώτατο Παράσημο της Δημοκρατίας της Σερβίας, από τον πρόεδρο της χώρας Τόμισλαβ Νίκολιτς σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο στο Βελιγράδι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments