Υγεία

Εγκεφαλικό: Αυξημένος ο κίνδυνος για όσους δουλεύουν πάνω από 10 ώρες την ημέρα

Εγκεφαλικό: Αυξημένος ο κίνδυνος για όσους δουλεύουν πάνω από 10 ώρες την ημέρα
Αυξημένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό έχουν, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, όσοι εργάζονται πάνω από 10 ώρες την ημέρα.

Ανησυχία έχει προκαλέσει νέα επιστημονική έρευνα που συσχετίζει το εγκεφαλικό με τις ώρες εργασίας. Σύμφωνα με αυτήν, όσοι εργάζονται περισσότερες από 10 ώρες την ημέρα έχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Όπως έγινε γνωστό, ερευνητές από τη Γαλλία συνέλεξαν στοιχεία σχετικά με την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα και το ωράριο εργασίας από ερωτηματολόγια 143.592 συμμετεχόντων ηλικίας 18-69 ετών.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, ως πολλές ώρες εργασίας ορίστηκαν οι δέκα ώρες ημερησίως για τουλάχιστον 50 ημέρες το χρόνο και με βάση τα αποτελέσματα αυτής, από το σύνολο των συμμετεχόντων οι 1.224 υπέστησαν εγκεφαλικά επεισόδια. Ένα ποσοστό 29% (42.542 συμμετέχοντες), ανέφεραν πολλές ώρες εργασίας, ενώ το 10% (14.481 συμμετέχοντες), ανέφεραν πολλές ώρες εργασίας για δέκα ή περισσότερα χρόνια.

Εγκεφαλικό: Αυξημένος κατά 45% ο κίνδυνος για όσους εργάζονται πάνω από 10 ώρες την ημέρα για πολλά χρόνια

Η μελέτη που έκαναν οι Γάλλοι επιστήμονες δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Stroke» της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς. Τα αποτελέσματά της που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν ότι οι συμμετέχοντες που εργάζονταν πολλές ώρες, είχαν 29% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ ο κίνδυνος για εκείνους που εργάζονταν πολλές ώρες για δέκα ή περισσότερα χρόνια, ήταν αυξημένος κατά 45%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι έχουν γίνει και παλαιότερα σχετικές μελέτες, οι οποίες έχουν εντοπίσει διαφορές στην επίδραση πού έχουν οι αυξημένες ώρες εργασίας στην εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι πολλές ώρες εργασίας αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ποιοι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο

Οι ερευνητές με βάση τα αποτελέσματα των μελετών που διεξήγαγαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για να πάθουν εγκεφαλικό είναι οι:

  • ιδιοκτήτες επιχειρήσεων,
  •  αγρότες,
  • διευθυντές,
  • επαγγελματίες και οι μάνατζερ

Οι αγρότες διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό, σε σχέση με άλλα επαγγέλματα

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτό το εύρημα μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ομάδες αυτές έχουν γενικά μεγαλύτερα περιθώρια λήψης αποφάσεων σε σχέση με άλλους εργαζόμενους. Επιπλέον, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ακανόνιστες αλλαγές δουλειάς, η νυχτερινή εργασία και η πίεση είναι υπεύθυνες για ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments