Καιρός

Πρόγνωση καιρού: Έκτακτη ανάρτηση από τον Σάκη Αρναούτογλου

Πρόγνωση καιρού: Έκτακτη ανάρτηση από τον Σάκη Αρναούτογλου
Πρόγνωση καιρού: Ο Σάκης Αρναούτογλου πραγματοποίησε μια έκτακτη ανάρτηση για τον καιρό.

Πρόγνωση καιρού: Ο Σάκης Αρναούτογλου ήταν από τους πρώτους που ενημέρωσε τον κόσμο για τον καύσωνα που έρχεται να πλήξει όλη την Ευρώπη. Ο γνωστός μετεωρολόγος προχώρησε σε έκτακτη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook για τον καιρό της ερχόμενης εβδομάδας. Μάλιστα, σύγκρινε τον καύσωνα με τον αντίστοιχο που είχε πλήξει την Ευρώπη το 2003.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου αναφέρει: “Γιατί το επικείμενο ισχυρό επεισόδιο καύσωνα στην δυτική και κεντρική Ευρώπη της ερχόμενης εβδομάδας μπορεί να θεωρηθεί εώς και ιδιαίτερα επικίνδυνο κυρίως για τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες! Ποιές είναι οι ομοιότητες του με το φονικό καύσωνα του 2003?

Το καλοκαίρι του 2003,, ένας σχεδόν στάσιμος αντικυκλώνας (ή αντικυκλώνας εμποδισμού οπως αποκαλείται στη μετεωρολογία) πάνω από τη δυτική και κεντρική Ευρώπη, λειτούργησε σαν ένα αέρινο τείχος το οποίο και εμπόδιζε για αρκετό καιρό τα κλασικά έως και με φθινοπωρινά χαρακτηριστικά βαρομετρικά χαμηλά από τον Ατλαντικό να εισέρχονται (όπως συνήθως γίνεται) δυτικότερα, τροφοδοτώντας τις χώρες που βρίσκονται εκεί με ωκεάνιες, δροσερές έως και πολυ πιο ψυχρές και υγρές αέριες μάζες απ’ οτι βιώνουμε εμείς στην χώρα μας τα καλοκαίρια. Αντίθετα, και χωρίς καμία αντίσταση ο αντικυκλώνας αυτός επέτρεψε πολύ θερμές αέριες μάζες από τη βόρεια Αφρικη να ακολουθήσουν μια ασυνήθιστα βορεια πορεία και να φτάσουν σε περιοχές της βορειας Ευρώπης που συνήθως τα προαναφερθέντα και ισχυρά ρεύματα από τον Ατλαντικό δεν τις επιτρέπουν σχεδόν ποτέ να το καταφέρουν.

Κατά τη διάρκεια του καύσωνα του 2003, που ξεκίνησε σχετικά δειλά τον Ιούνιο και συνεχίστηκε κατα διαστήματα μέχρι τα μέσα Αυγούστου του 2003, οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν στη δυτική και κεντρική Ευρώπη έως 20-30% πάνω από το μέσο όρο. Ακόμα και οι νυχτερινές θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες από τις μέσες καλοκαιρινές μεσημεριανές, σπάζοντας κάθε ρεκόρ θερμοκρασίας. Η ένταση και κυρίως όμως η διάρκειά του καύσωνα, προκάλεσαν όλεθρο στον απροετοίμαστο σε τέτοιου είδους καιρικές συνθήκες πληθυσμό της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης.

Ο καύσωνας έπληξε ιδιαίτερα τη Γαλλία, όπου η θερμοκρασία τον Αύγουστο του 2003 στις περισσότερες περιοχές της χώρας άγγιζε ή και ξεπερνούσε τους 37 °C κάθε μεσημέρι για περισσότερο από μια εβδομάδα. Ηλικιωμένα άτομα που ζούσαν μόνα τους και δεν είχαν ποτέ αντιμετωπίσει τέτοιον ακραίο καύσωνα δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν και να προετοιμαστούν κατάλληλα και κυρίως εκείνα που δεν είχαν τακτική ιατρική φροντίδα ή ζούσαν μόνοι, χωρίς συχνή επαφή με την άμεση οικογένεια ήταν που αποτέλεσαν και τα περισσότερα θύματα!

Οι περισσότερες νύχτες στη Γαλλία και γενικότερα στη δυτική και κεντρική Ευρώπη είναι δροσερές το καλοκαίρι. Κατά συνέπεια, τα σπίτια (συνήθως κατασκευασμένα από πέτρα, σκυρόδεμα ή τούβλο) δεν θερμαίνονται υπερβολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας και εκπέμπουν ελάχιστη θερμότητα το βράδυ, καθιστώντας τα κλιματιστικά συνήθως περιττά. Κατά τη διάρκεια του παρατεταμένου καύσωνα του 2003 όμως, οι θερμοκρασίες παρέμειναν σε επίπεδα ρεκόρ ακόμη και τη νύχτα ( η οποία σημειώτεον διαρκεί λιγότερο απο τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη), σπάζοντας το συνηθισμένο κύκλο ψύξης.

Κι ας έρθουμε στο σήμερα. Κάτι παρόμοιο όπως το 2003, απο πλευράς διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων, επιμένουν λοιπόν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ότι θα συμβεί στη δυτική και κεντρική Ευρώπη την ερχόμενη εβδομάδα. Ευτυχώς αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει στην δημιουργία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης (HHWS) σε περιπτώσεις ακραίων θερμοκρασιών από κύματα καύσωνα. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, ένα τέτοιο σύστημα λειτουργεί από το 2005 και προειδοποιεί το κοινό έγκαιρα για τέτοιου είδους καταστάσεις!

Εξαιτίας μάλιστα των υψηλών και πάλι θερμοκρασιών που επικράτησαν και πέρυσι σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, πολλοί δυτικοκεντροευρωπαίοι έχουν ήδη προχωρήσει στην αγορά κλιματιστικών ή ανεμιστήρων. Ολοένα και περισσότεροι δε, εργάζονται σήμερα σε κλιματιζόμενα γραφεία και οδηγούν κλιματιζόμενα αυτοκίνητα. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι μαζί και με τα μέτρα που θα ληφθούν απο τις κυβερνήσεις των χωρών που αναμένεται να πληγούν από το επικείμενο ισχυρό επεισόδιο καύσωνα την ερχόμενη εβδομάδα στη δυτική και κεντρική Ευρώπη να μην υπάρξει καμία απώλεια ζωής αυτή τη φορά.

Με εκτίμηση Σάκης Αρναούτογλου »

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments