Διεθνή

Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε νέες κυρώσεις ενάντια στην Τεχεράνη

Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε νέες κυρώσεις ενάντια στην Τεχεράνη
Ντόναλντ Τραμπ: "Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση στην Τεχεράνη" τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλει νέες “δριμύτατες” κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης, μετά την κατάρριψη ενός αμερικανικού στρατιωτικού τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους (drone) από ιρανικό πύραυλο στην στρατηγική περιοχή του Κόλπου, εν μέσω των διαρκώς κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε επίσης ότι οι κυρώσεις θα έχουν στόχο και τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ενώ τόνισε ότι οι κυρώσεις αυτές μπορεί να διαρκέσουν “για χρόνια”. “Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση στην Τεχεράνη“, τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Οβάλ Γραφείο. Οι “δριμύτατες” κυρώσεις έρχονται μια εβδομάδα μετά την κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από το Ιράν.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επισήμανε ότι το εκτελεστικό διάταγμα για τις νέες κυρώσεις θα υπογραφόταν ανεξάρτητα από την κατάρριψη του αεροσκάφους, καθώς η Τεχεράνη δεν συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμά της. Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι:

  • δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα
  • η Τεχεράνη πρέπει να σταματήσει να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία
  • δεν επιθυμεί πόλεμο με το Ιράν
  • θα ήθελε πολύ να συνάψει μια συμφωνία με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Υπέρμαχος της αμερικανικής πολιτικής για άσκηση «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη, ο επικεφαλής της διπλωματίας Μάικ Πομπέο βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, στενό σύμμαχο της Ουάσινγκτον και μεγάλο περιφερειακό αντίπαλο των Ιρανών. Είπε ότι συζήτησε με τους Σαουδάραβες ηγέτες για την «ανάγκη να προωθηθεί η ναυτική ασφάλεια στο Στενό του Χορμούζ», ένα στρατηγικής σημασίας σημείο διέλευσης για το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου που βρίσκεται σε μια περιοχή όπου το Ιράν κατέρριψε το αμερικανικό drone και όπου επιθέσεις έθεσαν στο στόχαστρο δεξαμενόπλοια τις τελευταίες εβδομάδες.

Προειδοποιούν το Ιράν οι Ευρωπαίοι – “Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας απέναντι στην πυρηνική συμφωνία”

Όπως ανέφεραν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία προειδοποίησαν επισήμως το Ιράν για τις σοβαρές κυρώσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η Τεχεράνη, εάν δεν περιορίσει τη συμμόρφωσή της προς την πυρηνική συμφωνία του 2015, .

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τρεις διπλωμάτες ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία αυτή έκαναν διπλωματικό διάβημα στις 22 Ιουνίου. Οι δύο από αυτούς σημείωσαν ότι ο στόχος ήταν να προειδοποιηθεί το Ιράν ειδικά για την περίπτωση που άρει τη δέσμευσή του σε αυτήν τη συμφωνία. Ακόμα δεν έχει διευκρυνιστεί τι είδους συνέπειες θα αντιμετωπίσει το Ιράν.

Η Τεχεράνη διαμήνυσε ότι δεν θα δώσει στις ευρωπαϊκές δυνάμεις περισσότερο χρόνο, πέραν της 8ης Ιουλίου, για να διασώσουν στη συμφωνία αυτή. Απειλεί μάλιστα ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει στον εμπλουτισμό ουρανίου αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να την προστατεύσει από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments