Διεθνή

Mordillo: Πέθανε ο διάσημος κομίστας και σκιτσογράφος

Mordillo: Πέθανε ο διάσημος κομίστας και σκιτσογράφος
Mordillo: Ο Αργεντινός σκιτσογράφος και κομίστας αγαπήθηκε παγκοσμίως για τα χρωματιστά του σκίτσα για το ποδόσφαιρο και τις απεικονίσεις ζώων, με διασημότερη αυτή της καμηλοπάρδαλης

Mordillo: Σε ηλικία 86 έτων έφυγε από τη ζωή, ο Γκιγιέρμο Μορντίγιο, Αργεντινός σκιτσογράφος και κομίστας που αγαπήθηκε παγκοσμίως για τα χρωματιστά του σκίτσα για το ποδόσφαιρο και τις απεικονίσεις ζώων, με διασημότερη αυτή της καμηλοπάρδαλης. Σύμφωνα με την El Pais ο Mordilloπέθανε στη Μαγιόρκα, ενώ όπως αναφέρεται ήταν δραστήριος μέχρι και τις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Οι φιγούρες που σχεδίασε έγιναν δημοφιλείς τις δεκαετίες του 70 και του 80.

Από μικρός είχε λατρεία για το σχέδιο και το ποδόσφαιρο. Εν τέλει έπειτα από μακρά πορεία αναζητήσεων επαγγελματικής ευκαιρίας, μπήκε στον κόσμο των εφημερίδων μέσω ενός σχεδίου που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Paris Match» το 1966. Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει και ήταν διεθνής η απήχηση του έργου του. Μάλιστα συνεργάστηκε και με το περιοδικό Stern.

Η διεθνής φήμη του κορυφώθηκε ενώ βρισκόταν στο Παρίσι. Τα σχέδια του, τον έκαναν σεβαστό σε όλο τον κόσμο και του χάρισε σειρά βραβείων. Σημειώνεται ότι ποτέ δεν χρησιμοποίησε λέξεις στα σκίτσα του, ενώ ολοκλήρωσε πάνω από 2.000 σχέδια.

Ανάμεσα σε άλλα, είχε εικονογραφήσει τα παραμύθια του Αίσωπου αλλά και τα παραμύθια του Περό. Τη δεκαετία του ’60 συνεργάστηκε με τη Paramount Pictures Studios στη Νέα Υόρκη ενώ αργότερα μετακόμισε στο Παρίσι.

Από το 1976 μέχρι το 1981 τα κόμικς του Μορντίγιο χρησιμοποιήθηκαν από τον Σλοβένο καλλιτέχνη Μίκι Μούστερ για να δημιουργήσει μια σειρά 400 κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους τα οποία στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στις Κάννες και μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση σε πάνω από 30 χώρες.

Στα τέλη του 70 μετακόμισε στη Μαγιόρκα όπου έγινε πρόεδρος της International Association of Authors of Comics and Cartoons (CFIA). Το χιούμορ του ήταν πάντα λεπτεπίλεπτο και σχολίαζε την καθημερινή, σύγχρονη ζωή.

Επίσης, συνδέθηκε με τις σιωπηρές απεικονίσεις αισθημάτων, και δη, της αγάπης. Τα έργα του “amore amore” και “Mordillo football cartoons” έγιναν παγκόσμια best sellers. Κατάφερε να ολοκληρώσει πάνω από 2.000 σχέδια χωρίς λόγια, δημιουργώντας κατά μέσο όρο 60 ετησίως.

Παρά τη διεθνή αναγνώριση, παρέμεινε ένας ταπεινός καλλιτέχνης, μιλώντας πάντοτε για το πώς ξεκίνησε από τις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες. Στην καριέρα του έκανε μόλις τρεις εκθέσεις. Η τελευταία έγινε στη Μαγιόρκα το 1989 με τα έσοδα να πηγαίνουν στις έρευνες για τη θεραπεία και αποκατάσταση παιδιών με αυτισμό.

Στην καριέρα του έκανε μόνο τρεις εκθέσεις. Η μία στο Παρίσι στα τέλη της δεκαετίας του ’60, η δεύτερη μία στη Βαρκελώνη και η τελευταία στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα τον Νοέμβριο του 1989, όπου τα έσοδα διατέθηκαν για θεραπεία παιδιών με αυτισμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments