Διεθνή

Έρευνα για εξωγήινους: “Αν μας στείλουν μήνυμα, δεν ξέρουμε τι θα τους απαντήσουμε”

Έρευνα για εξωγήινους: “Αν μας στείλουν μήνυμα, δεν ξέρουμε τι θα τους απαντήσουμε”
Έρευνα για εξωγήινους: Οι Βρετανοί επιστήμονες προσπαθούν να πάρουν ιδέες από το κοινό, σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης εξωγήινων σημάτων, με παραλήπτη τη Γη.

Έρευνα για εξωγήινους: Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, απασχολεί την ανθρωπότητα το θέμα ύπαρξης εξωγήινης ζωής, ή ακόμη καλύτερα, εξωγήινων πολιτισμών. Ανά τα χρόνια, μέσω ερευνών και μελετών, καταλάβαμε ότι δεν είμαστε παρά ένα… πετραδάκι σε ολάκερο ωκεανό και πως υπάρχουν μεν πιθανότητες να συναντήσουμε τον Ε.Τ (στην καλύτερη των περιπτώσεων), ή κάποιους… αιμοβόρους επισκέπτες, όπως απεικονίζονται συχνά στις ταινίες του Χόλιγουντ, αλλά οι πιθανότητες αυτές είναι ελάχιστες, βάσει λογικής.

Επιστρέφοντας στον ρεαλισμό, οι άνθρωποι έχουν φανταστεί, απεικονίσει και προσπαθήσει να επικοινωνήσουν με τους “άγνωστους” διαγαλαξιακούς γείτονες (εάν υπάρχουν), μέσω εκπομπής ραδιοσημάτων, ή από τις αποστολές του Voyager. Αυτό που δεν έχουν σκεφτεί ακόμη, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ΑΠΕ, είναι το πως θα απαντήσουμε σαν είδος, εάν μας έρθει κάποιο μήνυμα από τα βάθη του Γαλαξία.

Ναι, εμείς προσπαθούμε για δεκαετίες να τους βρούμε, αλλά δεν έχουμε σχέδιο για απάντηση, εάν εκείνοι μας βρουν πρώτοι! Το βρετανικό Δίκτυο Έρευνας για Εξωγήινη Νοημοσύνη (UKSRN) θα πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα στον κόσμο έρευνα κοινής γνώμης πάνω στο ερώτημα της απάντησης στους εξωγήινους, αν ποτέ οι άνθρωποι βρεθούν αντιμέτωποι με αυτό το δίλημμα – πράγμα καθόλου βέβαιο.

Οι απαντήσεις του κοινού θα χρησιμοποιηθούν για να σχεδιασθεί ένα διεθνές πρωτόκολλο, που θα θέτει πλέον κανόνες για διάφορα πράγματα, από το πώς θα γνωστοποιηθεί στην ανθρωπότητα η πρώτη ανίχνευση εξωγήινου σήματος (υπάρχει πάντα ο φόβος ενός γενικευμένου πανικού) και πώς αυτό θα αποκωδικοποιηθεί (αν αυτό καταστεί εφικτό) έως ποια θα πρέπει να είναι απάντηση, τόσο όσον αφορά τη μορφή όσο και το περιεχόμενο της.

«Δεν υπάρχει σήμερα απολύτως καμία διαδικασία κατοχυρωμένη στη διεθνή νομοθεσία, όσον αφορά το πώς να απαντήσουμε στο σήμα ενός εξωγήινου πολιτισμού. Θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις των ανθρώπων. Οι επιπτώσεις αφορούν περισσότερους ανθρώπους από ό,τι μόνο επιστήμονες», δήλωσε στη «Guardian» ο αστρονόμος Μάρτιν Ντόμινικ του Πανεπιστημίου Σεντ Άντριους της Σκωτίας.

Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι, στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των διάχυτων συνωμοσιολογικών θεωριών, η είδηση για την ανίχνευση εξωγήινου σήματος μπορεί να πυροδοτήσει μια πλημμυρίδα ψευδών ειδήσεων που θα ενσπείρουν τη σύγχυση και τον πανικό. Πολύ περισσότερο που πιθανότατα θα μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, ωσότου «διαβαστεί» το μήνυμα.

Η αναζήτηση εξωγήινων μέχρι τώρα έχει γίνει κυρίως μέσω ραδιοτηλεσκοπίων που αναζητούν ραδιοσήματα, δηλαδή «ψύλλους στ’ άχυρα», μια προσπάθεια δεκαετιών που έχει αποβεί άκαρπη. Οι αισιόδοξοι αντιτείνουν ότι υπάρχουν περίπου 30 δισεκατομμύρια άστρα στο γαλαξία μας, από τα οποία ένα μικρό μόνο μέρος έχουν διερευνηθεί, οπότε υπάρχει ακόμη ελπίδα κάτι να βρεθεί. Οι απαισιόδοξοι, όπως ο μακαρίτης Στίβεν Χόκινγκ, πάντα έλεγαν ότι ίσως δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να προδώσουμε την ύπαρξη μας, καθώς δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο καλές προθέσεις θα έχουν οι εξωγήινοι…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments