Πολιτική

Μιχάλης Καλογήρου: «Πιο αυστηρός ο νέος ποινικός κώδικας σε θέματα αποφυλάκισης και έκτισης»

Μιχάλης Καλογήρου: «Πιο αυστηρός ο νέος ποινικός κώδικας σε θέματα αποφυλάκισης και έκτισης»
Μιχάλης Καλογήρου: Ο υπουργός δικαιοσύνης τόνισε σε συνέντευξη του πως ο νέος ποινικός κώδικας θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρός στα ζητήματα αποφυλάκισης και έκτισης της ποινής.

Μιχάλης Καλογήρου: «Αυτό το έργο είναι έργο πολυετές νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, από εισαγγελείς, από δικαστές, από καθηγητές πανεπιστημίου (…) κάποιοι θέλουν να εμφανίσουν -επιτρέψτε μου τον όρο- μία αριστερή ασυδοσία και να σπείρουν ηθικούς πανικούς. Δεν τον συνέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ποινικό Κώδικα, μιλάμε για ένα έργο το οποίο είναι έργο πολυετές από έγκριτους νομικούς, ακαδημαϊκούς και δικαστικούς λειτουργούς και δικηγόρους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας για τον νέο Ποινικό Κώδικα σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Στη συνέχεια, ο κ. Καλογήρου μίλησε για τις ενστάσεις που έχει εκφράσει η αντιπολίτευση όσον αφορά το άρθρο 110Α του νέου Ποινικού Κώδικα, επισημαίνοντας πως «μιλάμε για μια μεγάλη μεταρρύθμιση, έναν εξορθολογισμό στο ποινικό μας σύστημα, ο οποίος έρχεται μετά από 70 χρόνια. (…) Νομίζω ότι αποσπασματικές τοποθετήσεις για μια τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση, ουσιαστικά δεν βοηθούν στο να αποκτήσουμε μια καθαρή εικόνα ειδικά πέντε ημέρες πριν τις εκλογές. Και αυτό το λέω γιατί αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι, τη στιγμή που υπάρχει ανοιχτή η προεκλογική αντιπαράθεση -και, κατά την άποψή μου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πασχίζει λίγο να αποκρύψει τις θέσεις του όσον αφορά την κοινωνική πολιτική, όσον αφορά το οικονομικό της πρόγραμμα, όσον αφορά τη διαχρονική υποκρισία σε σχέση με τη διαχείριση του «Μακεδονικού»-, ξαφνικά βλέπουμε αποσπασματικά δημοσιεύματα τα οποία δημιουργούν εντυπώσεις προεκλογικής σκοπιμότητας».

«Υπάρχει μια αυστηροποίηση όσον αφορά τα ζητήματα της αποφυλάκισης και της έκτισης »

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε όσα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «ευεργετικές» διατάξεις του άρθρου 110Α, οι οποίες και θα χρησιμοποιηθούν από μέλη της «17Ν», τονίζοντας ότι: «Πρώτον, σε σχέση με αυτό που ισχύει από χθες με το νέο Ποινικό Κώδικα, υπάρχει μια αυστηροποίηση όσον αφορά τα ζητήματα της αποφυλάκισης και της έκτισης (…) Σε σχέση με τις ήδη αμετάκλητες αποφάσεις και τους καταδικασμένους, και για αυτή την υπόθεση και για άλλες, πρέπει να πούμε πως πρώτον ότι οποιαδήποτε προϋπόθεση αποφυλάκισης είναι δυνητική- αυτό που περιγράφει η διάταξη, δηλαδή, κρίνεται από ένα δικαστικό συμβούλιο το οποίο και αποφασίζει. Δεύτερον για το ειδικότερο θέμα της κατ΄ οίκον έκτισης της ποινής, υπάρχει ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο και ένα Προεδρικό Διάταγμα, οι κανόνες και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται για την κατ΄οίκον έκτιση και το «βραχιολάκι», που με βάση το ισχύον πλαίσιο έχει ρητή εξαίρεση όσον αφορά τις ισόβιες και πολυισόβιες καθείρξεις».

«Διαβάζουμε αποφυλακίζονται (σ.σ. τα φυλακισμένα μέλη της «17Ν») δεν ισχύουν αυτά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενώ για όσα ανακοινώθηκαν από τη ΝΔ σε σχέση με την αυστηροποίηση των κανόνων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, ο κ. Καλογήρου είπε πως «η χώρα μας, σύμφωνα με τις εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι κάτω από το μέσο όρο εγκληματικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ίδια στιγμή όμως, είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε σχέση με το φόβο που αισθάνονται οι πολίτες, και σε αυτό νομίζω ότι συμβάλλει και η δημόσια συζήτηση και ο τρόπος με τον οποίο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χειρίζονται συγκεκριμένες υποθέσεις».

Ο κ. Καλογήρου υπογράμμισε ότι «είχαμε με το προηγούμενο ποινικό καθεστώς, ποινικές διατάξεις οι οποίες εμφανίζονταν δρακόντειες, στην πράξη όμως ούτε λειτουργούσαν αποτρεπτικά και ουσιαστικά δεν εκτίονταν (…) Οι ποινές σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα εκτίονται, τις ονομάζουμε ειλικρινείς. Για πρώτη φορά δεν προβλέπονται μετατροπές της ποινής, ούτε αναστολές, και στα πλημμελήματα ακόμα, και σε πράξεις που εμφανίζονται να αντιμετωπίζονται επιεικέστερα ως πλημμελήματα προβλέπεται η έκτιση της ποινής ακόμη και τα πλημμελήματα».

«Η αξιωματική αντιπολίτευση απουσίασε από τη συζήτηση για να μπορεί να ψαρεύει σε θολά νερά»

Στη συνέχεια, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως οι Ποινικοί Κώδικες τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση και «κλήθηκαν όλοι οι τομεάρχες Δικαιοσύνης όλων των κομμάτων προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους, και πολλές από τις απόψεις οι οποίες κατατέθηκαν έγιναν δεκτές από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, που καθόρισε και το τελικό περιεχόμενο των δύο κωδικών- και δεν μπορούν εκείνοι να στοχοποιούνται, στο μέτρο που αφορά ένα έργο ζωής για τα μέλη των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών».

«Νομίζω» ανέφερε ο κ. Καλογήρου- ότι «με την απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη συζήτηση των Ποινικών Κωδίκων επιφύλαξαν (…) για τον εαυτό τους τη δυνατότητα να ψαρεύουν σε θολά νερά, να δημιουργούν δηλαδή με την απουσία τους εντυπώσεις αναφορικά με τα θέματα των Ποινικών Κωδίκων και να μπορούν να εμφανίζονται ως δήθεν υποψήφιοι να επιλύσουν προβλήματα που ήδη λύνονται από τον Ποινικό Κώδικα».

«Λέω ξεκάθαρα ότι και η επιστημονική κοινότητα και η δική μας πολιτική από την αρχή, όσον αφορά τη σωφρονιστική πολιτική -που για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής εφαρμόστηκε στη χώρα γιατί δεν υπήρχε-, οδήγησε σε αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης οι οποίες χαιρέτισαν για πρώτη φορά τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στα καταστήματα της χώρας και οι οποίες έχουν αποδεσμεύσει τη χώρα μας από σειρά καταδικών που είχαν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν οι φυλακές», ανέφερε κλείνοντας τη συνέντευξη του ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments