Πολιτισμός

Socrates Drank the Conium: Το θρυλικό συγκρότημα που “σάρωσε” στα 70’s

Socrates Drank the Conium: Το θρυλικό συγκρότημα που “σάρωσε” στα 70’s
Socrates Drank the Conium: Ένα συγκρότημα που έκανε ρεκόρ πωλήσεων στην Ελλάδα, έβγαλε εξαιρετικά τραγούδια και έφτασε να έχει παρουσία δίπλα από τους UFO.

Socrates Drank the Conium: Εάν ασχολείστε με την ελληνική ροκ, σίγουρα θα τους ξέρετε. Εάν γεννηθήκατε στα 90’s, ή και αργότερα και έχετε γονείς που έχουν παραστάσεις από τη σκηνή των 70’s, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε ακούσει έστω και μία αναφορά για ένα από τα συγκροτήματα που διαμόρφωσε ως ένα σημείο τα δεδομένα στην progressive σκηνή, προσφέροντας το κάτι παραπάνω, την εποχή που το progressive και η ψυχεδέλεια, άρχισαν να παίρνουν τη θέση των ηχοχρωμάτων της “καθαρής” rock ‘n’ roll.

Oι Socrates Drank the Conium ήταν ακριβώς μια τέτοια περίπτωση. Και σήμερα, τους ανακαλούμε στη μνήμη μας λόγω του θανάτου του Γιάννη Σπάθα, ο οποίος υπήρξε ιδρυτικό μέλος μιας μπάντας που πέρασε και όχι μόνο “ακούμπησε”, αλλά μετέφερε και την κληρονομία τις στις επόμενες.

Oι “Socrates” όπως ήταν το σύντομο όνομά τους, ιδρύθηκαν το 1969 στον Πειραιά και έκαναν τις πρώτες τους εμφανίσεις στο Κύτταρο. Πειραματίστηκαν με διασκευές από κομμάτια του Χέντριξ, των Στόουνς και τον Φρανκ Ζάππα. Γρήγορα έγιναν γνωστοί γιατί ήταν οι πρώτοι που συνδύασαν την κλίμακα της ροκ με την αντίστοιχη της παραδοσιακής μουσικής και δη της ηπειρώτικης (πεντατονική), αρκετά χρόνια πριν εμφανιστούν στο προσκήνιο μπάντες όπως οι VIC.

Τραγούδια όπως το Mountains, το Starvation, ώθησαν το γκροπυ στην επιτυχία, οδηγώντας το άλμπουμ “Phos” να πουλήσει πάνω από 200.000 αντίτυπα, σε μία εποχή που η Ελλάδα “διψούσε” για νέους ήχους. Η επιτυχία οδήγησε τη μπάντα μέχρι το Hammersmith Odeon στο Λονδίνο, ανοίγοντας συναυλία σε περιοδεία των UFO. Ωστόσο, από το 1986, οι live εμφανίσεις της μπάντας σταμάτησαν, μέχρι την επανένωσή τους, το 1999 και την οριστική παύση τους, το 2010.

Οι Socrates πρωτοεμφανίστηκαν στα κλαμπ της Αθήνας, και κυρίως στο Κύτταρο. Το ρεπερτόριο τους συμπεριελάμβανε κομμάτια από τη δισκογραφία τους αλλά και διασκευές από καλλιτέχνες όπως ο Τζίμι Χέντριξ, ο Φρανκ Ζάπα, oι Rolling Stones και άλλους. Έγιναν γνωστοί για τον συνδυασμό του ύφους της ελληνικής παραδοσιακής ηπειρώτικης μουσικής και το έντονο ροκ στυλ με τα δύο σταθερά και ιδρυτικά μέλη, τον Γιάννη Σπάθα (κιθάρα) και τον Αντώνη Τουρκογιώργη (μπάσο, τραγούδι) να γράφουν τραγούδια όπως το “Mountains” και το “Starvation”. Έχουν παίξει στο Hammersmith Odeon του Λονδίνου ως support σε περιοδεία των UFO. Για αρκετά χρόνια μετά το 1986, το γκρουπ δεν έκανε ζωντανές εμφανίσεις.

Οι Γιάννης Σπάθας (κιθάρα), Αντώνης Τουρκογιώργης (μπάσο, τραγούδι) και Ηλίας Μπουκουβάλας (ντραμς), αποτέλεσαν τα πρώτα μέλη του γκρουπ, ενώ το τελικό line up που “έτρεξε” τις live εμφανίσεις της μπάντας στην πρώτη δεκαετία των 00’s, αποτελούταν από τους: Γιάννη Σπάθα, Αντώνη Τουρκογιώργη, Μάκη Γιούλη, Αστέρη Παπασταματάκη και Μαρκέλλα Παναγιώτου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments