Πολιτική

Εκλογές 2019: Ορκίζεται πρωθυπουργός στη 1 ο Μητσοτάκης – Ποιοι ράβουν υπουργικό κοστούμι

Εκλογές 2019: Ορκίζεται πρωθυπουργός στη 1 ο Μητσοτάκης – Ποιοι ράβουν υπουργικό κοστούμι
Εκλογές 2019: Στη 1 στο προεδρικό μέγαρο θα βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ορκιστεί πρωθυπουργός μετά τη χθεσινή νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Όλα τα ονόματα, οι φήμες και οι πληροφορίες για το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Εκλογές 2019: Το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου προκειμένου να ορκιστεί πρωθυπουργός θα περάσει σήμερα το μεσημέρι στη 1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με ισχυρή λαϊκή εντολή για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποσχέθηκε από τις πρώτες του δηλώσεις πως πλέον… σηκώνει μανίκια για αλλαγές στη χώρα και για ένα “αύριο που ο ουρανός θα είναι πιο γαλάζιος και ο ήλιος πιο φωτεινός”, όπως είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει δεκτός σήμερα το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στην 1 το μεσημέρι θα ορκιστεί πρωθυπουργός της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες στην ορκωμοσία αναμένεται να είναι μόνο η οικογένεια του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τον υποδεχθεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την παράδοση-παραλαβή.

Ο νέος πρωθυπουργός είναι έτοιμος να ανακοινώσει έως το απόγευμα σήμερα τον κατάλογο με τους υπουργούς και υφυπουργούς, οι οποίοι προγραμματίζεται να ορκιστούν την Τρίτη και να μεταβούν αμέσως στα υπουργεία για να αναλάβουν καθήκοντα. Οι πληροφορίες θέλουν το νέο υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει για πρώτη φορά την Τετάρτη με την πλήρη σύνθεσή του και εκεί κάθε μέλος του να παραλαμβάνει φάκελο με τις προτεραιότητες του τομέα του που πρέπει να προωθηθούν τάχιστα.

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη πριν από τις εκλογές έτοιμο τον βασικό κορμό του νέου υπουργικού σχήματος το οποίο θα συνδυάζει την εμπειρία και τη γνώση με το πνεύμα της ανανέωσης.

Από τις λίγες διαρροές, πάντως, που έχουν υπάρξει σχετικά με τα ονόματα που θα μετέχουν στην κυβερνητική σύνθεση, φαίνεται πως τα περισσότερα υπουργικά χαρτοφυλάκια θα αναληφθούν από έμπειρα και δοκιμασμένα στελέχη, ενώ θα αξιοποιηθούν αρκετά νέα στελέχη κυρίως σε θέσεις υφυπουργών, οι οποίοι θα έχουν σαφείς και προκαθορισμένες αρμοδιότητες.

Τα βασικά ονόματα του νέου υπουργικού συμβουλίου

  • Υπουργείο Οικονομικών: Χρήστος Σταϊκούρας
  • Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών: Στέλιος Πέτσας (ΓΛΚ)
  • Υπουργείο Ανάπτυξης: Αδωνις Γεωργιάδης
  • Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος: Κωστής Χατζηδάκης
  • Υπουργείο Εσωτερικών: Τάκης Θεδωρικάκος
  • Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής : Κυριάκος Πιερρακάκης
  • Υπουργείο Εξωτερικών: Νίκος Δένδιας
  • Υπουργείο Αμυνας: Βασίλης Κικίλιας
  • Υπουργείο Παιδείας: Νίκη Κεραμέως
  • Υπουργείο Εργασίας: Γιάννης Βρούτσης
  • Υπουργείο Υγείας: Κώστας Τσιάρας ή Βασίλης Κικίλιας αν δεν τοποθετηθεί στο Αμυνας
  • Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Κώστας Αχ. Καραμανλής
  •  Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
  • Υπουργείο Δικαιοσύνης: Νίκος Παναγιωτόπουλος
  • Υπουργείο Ναυτιλίας: Μιλιτάδης Βαρβιτσιώτης ή Γιάννης Πλακιωτάκης ή Μάκης Βορίδης
  • Υπουργείο Τουρισμού: Ολγα Κεφαλογιάννη
  • Υπουργείο Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη

Το νέο υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη στη Βουλή. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα είναι και η μοναδική φορά που το υπουργικό συμβούλιο της ΝΔ θα συνεδριάσει στη Βουλή, καθώς όλα τα επόμενα θα πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα πρόσωπα «κλειδιά»

Ρόλο–κλειδί στην κυβέρνηση αναμένεται ν’ αναλάβει ο προερχόμενος από το χώρο της κεντροαριστεράς, Κυριάκος Πιερρακάκης. Συγκεκριμένα, θ’ αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχοντας την ευθύνη του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ θ’ αναφέρεται απευθείας στο Μαξίμου. Εκεί – και για την ακρίβεια στο σημερινό υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στη Βασιλίσσης Σοφίας – θα στηθεί ένα ολόκληρο στρατηγείο στα πρότυπα της γερμανικής Καγκελαρίας.

Το ακριβές σχέδιο προβλέπει ότι θα διαχωριστεί το ιδιαίτερο γραφείο του πρωθυπουργού – το οποίο θα έχει επικεφαλής τον στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη – από τη γενική γραμματεία της Κυβέρνησης, η οποία θα συντονίζει το νομοθετικό έργο και θα έχει επικεφαλής τον Άκη Σκέρτσο, στέλεχος του ΣΕΒ και πρώην διευθυντή του γραφείου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Παναγιώτη Πικραμμένου. Παρεμπιπτόντως, ρόλο εντός του πρωθυπουργικού επιτελείου θα έχει και ο πρώην πρωθυπουργός κι επικεφαλής της λίστας Επικρατείας της ΝΔ, όπως κι ένας ακόμη βουλευτής Επικρατείας και σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη: ο καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης – εκτός κι αν κατευθυνθεί την τελευταία στιγμή στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments