Ελλάδα

Χαλκιδική: Καταστροφή και τραγωδία – Αυξάνονται οι νεκροί από την κακοκαιρία

Χαλκιδική: Καταστροφή και τραγωδία – Αυξάνονται οι νεκροί από την κακοκαιρία
Χαλκιδική: Έξι οι νεκροί από την κακοκαιρία, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή. Μεγάλες καταστροφές σε όλη την περιοχή, χωρίς ρεύμα ολόκληρες περιοχές. Σε λίγη ώρα στην περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο και έκτακτη σύσκεψη.

Χαλκιδική: Οι νεκροί από την κακοκαιρία στην Χαλκιδική έχουν φτάσει τους έξι επιβεβαιωμένους. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής δήλωσε στην ΕΡΤ ότι υπάρχει πληροφορία και για 7ο νεκρό χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί.

Πάνω από 70 τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Οι περισσότεροι χωρίς σοβαρά τραύματα. Τα φαινόμενα συνεχίζονται πάντως και ο αριθμός των τραυματιών μπορεί να αυξηθεί.

Τις προσπάθειες συντονίζει προσωπικά ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος είχε θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα από χθες το απόγευμα όλα τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ Βορείου Ελλάδος, όταν έλαβε ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία για ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η Χαλκιδική κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική το φαινόμενο έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές. Ολόκληρες περιοχές έχουν μείνει χωρίς ρεύμα αφού δεκάδες δέντρα έπεσαν σε καλώδια της ΔΕΗ. 140 πυρσβέστες είναι επί ποδός και ανοίγουν όσους δρόμους είχαν κλείσει και προσπαθούν να απομακρύνουν τα δέντρα όπου έχουν πέσει σε καλώδια της ΔΕΗ.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη έδωσε εντολή κυβερνητικό κλιμάκιο να μεταβεί το ταχύτερο στην περιοχή. Σ’ αυτό θα συμμετέχουν οι υπουργοί Θεοδωρικάκος, Καράογλου, Καραμανλής και ο νέος ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Χαρδαλιάς, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως στο σημείο θα μεταβεί και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Επιπρόσθετα, το πρωί της Πέμπτης, 11.07.2019, θα γίνει έκτακτη σύσκεψη στην Θεσσαλονίκη μετά την αδιανόητη τραγωδία.

“Πρωτοφανής κατάσταση και τραγωδία”

«Η κατάσταση ήταν τραγική, αυτό φαίνεται κι από τα συμβάντα που πέρασαν από το Κέντρο Υγείας. Ήταν μια κατάσταση πρωτοφανής για την περιοχή μας, δεν την έχουμε ξαναζήσει», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέων Μουδανιών, Αθανάσιος Καλτσάς.

«Έγιναν τεράστιες καταστροφές, αποκολλήθηκαν διάφορα αντικείμενα, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, πλημμύρισε η περιοχή μας, με αποτέλεσμα να έχουμε έξι νεκρούς και 55-60 τραυματίες, από 8 μηνών έως και 72 ετών, που πέρασαν από το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας», εξήγησε ο κ. Καλτσάς. Κάποιοι από τους τραυματίες επέστρεψαν στη βάση τους, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, άλλοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Πολυγύρου και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα άνω και κάτω άκρων.

«Είμαστε σε αναμονή, λόγω της νύχτας. Τα ξημερώματα εκτιμώ πως θα έχουμε κάποια ακόμη περιστατικά», προέβλεψε ο κ. Καλτσάς, επισημαίνοντας πως τα πιο σοβαρά τραύματα φέρουν κάποιοι από τους ανθρώπους που έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Το πρώτο περιστατικό έφτασε στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών περί τις 21:50· τα περισσότερα συμβάντα αφορούσαν τουρίστες που παραθερίζουν στην περιοχή. Το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Μουδανιών βρίσκεται επί ποδός, όπως και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας.

Ανήλικο αγόρι το έκτο θύμα

Ένα ανήλικο αγόρι έγινε το έκτο θύμα των πολύνεκρων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τις προηγούμενες ώρες την Χαλκιδική. Όπως επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική, πρόκειται για 8χρονο παιδί από τη Ρουμανία, που βρισκόταν στην ταβέρνα στα Νέα Πλάγια όπου έπεσε το στέγαστρο, καταπλακώνοντας θαμώνες του καταστήματος. Εκεί τραυματίστηκε επίσης θανάσιμα 54χρονη γυναίκα, επίσης από τη Ρουμανία, ενώ μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί από την Πυροσβεστική εάν τα δύο θύματα είχαν συγγένεια.

Κινητοποίηση των Αρχών της περιφέρειας

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε σε ανακοίνωσή της ότι «η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί τους πολίτες και επισκέπτες ειδικά στη Χαλκιδική, τόσο στη Σιθωνία, όσο και στην Κασσάνδρα, ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες», σημείωσε.

«Γι’ αυτό συνιστά περιορισμό στις μετακινήσεις των πολιτών, παραμονή σε ασφαλείς χώρους και τήρηση των οδηγιών των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των υπαλλήλων των Δήμων, μέχρι να κοπάσουν τα φαινόμενα οριστικά».

Σαράντα μηχανήματα της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας καθαρίζουν το οδικό δίκτυο και προσπαθούν να το διατηρήσουν προσβάσιμο στην Πιερία, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως στη Χαλκιδική, που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, εξηγεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Εξάλλου, περισσότερα από 100 στελέχη του προσωπικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των άλλων αρχών και προσπαθούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τα εξαιρετικά έντονα καιρικά φαινόμενα, προσφέροντας βοήθεια στους πολίτες σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments