Ελλάδα

Χάρτης Χαλκιδικής: Οι κεραυνοί “εξαφάνισαν” τα δύο πόδια

Χάρτης Χαλκιδικής: Οι κεραυνοί “εξαφάνισαν” τα δύο πόδια
Χάρτης Χαλκιδικής: Σοκ προκαλούν οι εικόνες που έχουν βγει στη δημοσιότητα από τη φονική κακοκαιρία το βράδυ της Τετάρτης (10/7).

Χάρτης Χαλκιδικής: Ιδιαίτερα σοκαριστικές είναι οι εικόνες που βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας από τη θεομηνία στη Χαλκιδική αργά το βράδυ της Τετάρτης. Ήδη οι επίσημες πληροφορίες κάνουν λόγο για επτά νεκρούς από τη φονική κακοκαιρία που ξέσπασε στην περιοχή. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα χειρότερα πέρασαν για την περιοχή, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να κατευθύνονται πλέον προς την Τουρκία. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έκανε την πρώτη αποτίμηση της κακοκαιρίας, κάνοντας λόγο για την πιο φονική καταιγίδα που έπληξε την περιοχή από τον Ιούλιο του 1983.

Αν και οι θερινές καταιγίδες και τα νυκτερινά «μπουρίνια» είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες στις βορινότερες περιοχές της Ελλάδας, τα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης χαρακτηρίζονται ως ακραία, κι αυτό διότι συμβαίνουν με χαμηλό ποσοστό επαναληψιμότητας. Μάλιστα, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η περιοχή χτυπήθηκε από πολλούς κεραυνούς μέσα σε λίγη ώρα και στον χάρτη του meteo.gr «εξαφανίστηκαν» τα δύο πόδια της Χαλκιδικής, λόγω των κόκκινων κουκίδων με τους οποίους συμβολίζονται. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως τέτοιου είδους φαινόμενα έπληξαν την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα στις 20-21 Ιουλίου 1983, έχοντας ως αποτέλεσμα ιδιαίτερα μεγάλης έκτασης καταστροφές, αλλά και τον θάνατο 7 ανθρώπων σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα.

Η σφοδρότητα των ανέμων αποτέλεσε και το βασικό αίτιο για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών

Τις βραδινές ώρες της Τετάρτης (10/7) και κυρίως στο διάστημα 22:00-0:00 καταιγίδες ιδιαίτερης σφοδρότητας, συνοδευόμενες στις περισσότερες περιοχές από σφοδρούς ανέμους και σε ορισμένες περιπτώσεις από χαλάζι μεγάλων διαστάσεων (ακόμα και ίσο με μήλο), έπληξαν περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας. Τα ισχυρότερα από τα φαινόμενα αυτά εντοπίστηκαν στον Νομό Χαλκιδικής, όπου και έχασαν τη ζωή τους συνολικά 7 άνθρωποι, από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν τουρίστες που παραθέριζαν στην περιοχή. Παράλληλα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναφορές υπάρχουν ήδη 120 τραυματίες.

Η σφοδρότητα των ανέμων, που αποτέλεσε και το βασικό αίτιο για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, οφείλεται τόσο στους πολύ ενισχυμένους ανέμους που έπονταν της βίαιης εισβολής του ψυχρού μετώπου στη Β. Ελλάδα, όσο και στα πολύ έντονα καθοδικά ρεύματα που συνοδεύουν τα κύτταρα των καταιγίδων. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ταχύτητες του ανέμου που παρουσιάζονται είναι χαμηλότερες από εκείνες που συνόδευαν τις καταιγίδες, κι αυτό γιατί τα ισχυρότερα φαινόμενα έλαβαν χώρα σε πολύ μικρή έκταση όπου δεν υπάρχει κάλυψη από μετεωρολογικό σταθμό. Επιπλέον, τα δεδομένα ορισμένων σταθμών όπως της Κασσάνδρειας, δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, λόγω διακοπής ρεύματος.

Παράλληλα, αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι τα ακραία φαινόμενα της Τετάρτης προβλέφθηκαν έγκαιρα και με σημαντική ακρίβεια, τόσο ως προς τη σύγκλιση ψυχρών και θερμών των αερίων μαζών πάνω από τη Βόρεια Ελλάδα, όσο και ως προς τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το meteo.gr σε ανάρτηση με αφορμή τη συγκεκριμένη κακοκαιρία και τα θύματα που άφησε πίσω της, καθώς και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από τις μεγάλες καταστροφές στη Μάνδρα και στο Μάτι Αττικής, είναι πλέον προφανής η ανάγκη δημιουργίας έξυπνων συστημάτων προειδοποίησης των πολιτών σχετικά με εκδήλωση και εξέλιξη έντονων/επικίνδυνων φαινομένων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments