Πολιτική

Βουλή: Ορκίστηκαν οι 300 νέοι βουλευτές (pics)

Βουλή: Ορκίστηκαν οι 300 νέοι βουλευτές (pics)
Βουλή: Ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές της νέας σύνθεσης του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Βουλή: Με την ορκωμοσία των βουλευτών, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11:30, άρχισε σήμερα και επίσημα η νέα κοινοβουλευτική περίοδος. Τη σύνθεση της Βουλής, όπως αυτή προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, απαρτίζουν έξι κόμματα, με το Mέρα25 και την «Ελληνική Λύση» να εισέρχονται για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο, «αντικαθιστώντας» την Ενωση Κεντρώων και τη Χρυσή Αυγή, που μένει εκτός για πρώτη φορά από το 2012.

Αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο, με τον προτεινόμενο από τη Ν.Δ., Κώστα Τασούλα, να αντικαθιστά τον Νίκο Βούτση, έχοντας στήριξη και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Το απόγευμα του Σαββάτου εκκινεί η τριήμερη διαδικασία της ανάγνωσης και ψήφισης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Οι γυναίκες στη νέα Βουλή

Οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλιου είχαν σαν αποτέλεσμα η γυναικεία παρουσία να είναι έντονη στα βουλευτικά έδρανα, καθώς οι γυναίκες που εξελέγησαν φτάνουν τις 61 εκλεγμένες, δηλαδή ποσοστό 21,66%. Μία εξ αυτών, μάλιστα, η Άννα Ευθυμίου, είναι εγκυμονούσα στον έβδομο μήνα.Είναι το δεύτερο ιστορικά υψηλότερο ποσοστό, μετά την Βουλή του Ιανουαρίου του 2015. Υψηλό όμως είναι και το ποσοστό ανανέωσης στη νέα Βουλή, καθώς 112 βουλευτές θα περάσουν για πρώτη φορά την πόρτα της Ολομέλειας.

Το ποσοστό της ανανέωσης φτάνει το 43%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Νέα Δημοκρατία από τους 158 βουλευτές οι 63 είναι νέοι βουλευτές. Η ΝΔ και το ΜέΡΑ25 κατέχουν και το ρεκόρ των νεότερων βουλευτών, με την εκλογή στη Δυτική Αττική του «γαλάζιου» Ευάγγελου Λιάκου, που είναι μόλις 29 ετών και της Μαρίας Απατζίδη, επίσης 29 ετών, που εξελέγη με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη στην Ανατολική Αττική.

Ο αρχαιότερος βουλευτής της Βουλής είναι ο Γιάννης Τραγάκης που εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1974 και εξελέγη και σε αυτή τη Βουλή, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κρατήσει τη έδρα στη Δυτική Αθήνα και όχι στη Β’ Πειραιά, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στον κ. Τραγακη, που αν και ήρθε δεύτερος σε αυτές τις εκλογές, να είναι ξανά βουλευτής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments