Κόσμος

Apollo 11: Το μεγάλο άλμα της ανθρωπότητας

Apollo 11:  Το μεγάλο άλμα της ανθρωπότητας
Apollo 11: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα»

Apollo 11: Πενήντα χρόνια μετά την εκτόξευση του Apollo 11, της διαστημικής αποστολής που μετέφερε τον άνθρωπο στη Σελήνη, ο Διονύσης Σιμόπουλος, ο πρώην διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, θυμάται τα όσα έζησε σε εκείνη τη μαγική επίσκεψή του στο ιστορικό γεγονός και την εμβληματική επιχείρηση στην κούρσα του Διαστήματος.

Ο κ. Σιμόπουλος, ο οποίος εκείνη την εποχή εργαζόταν στο Πλανητάριο της Λουιζιάνα μίλησε στο OPEN TV και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 07:00».

Δείτε το σχετικό βίντεο.

Οι εκδηλώσεις στο Πλανητάριο

Mε αφορμή την επέτειο των 50 ετών από την πρώτη προσελήνωση το Ίδρυμα Ευγενίδου σας προσκαλεί σε μια μεγάλη γιορτή το απόγευμα του Σαββάτου 20 Ιουλίου 2019. «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα» ήταν τα λόγια του Αμερικανού Αστροναύτη του Αpollo 11 Νιλ Άρμστρονγκ, του πρώτου ανθρώπου που περπάτησε στην Σελήνη. Αυτή η φράση, και η συγκλονιστική εικόνα που τη συνόδευε, έκανε τον γύρο της Γης μέσα από τις οθόνες των τηλεοράσεων, που μετέδιδαν ζωντανά –και με καθυστέρηση μικρότερη του 1 δευτερολέπτου– σε εκατομμύρια ανθρώπους το ιστορικό αυτό επίτευγμα.

Την ημέρα εκείνη το ημερολόγιο έγραφε 20 Ιουλίου 1969.

50 χρόνια μετά η NASA αλλά και φίλοι/ες της επιστήμης και της τεχνολογίας ανά τον κόσμο γιορτάζουν την αυτή επέτειο. Είναι μία μοναδική ευκαιρία να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι την ιστορική διαδρομή που ακολούθησε ο ανθρώπινος πολιτισμός για να κατακτήσει την Σελήνη, αλλά και να δούμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται σήμερα από τους Διαστημικούς Οργανισμούς, τα Ερευνητικά κέντρα και τα Πανεπιστήμια να γνωρίσουμε το Σύμπαν που μας περιβάλλει.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, με αφορμή την επέτειο αυτή προσκαλεί τους φίλους και φίλες της επιστήμης και της τεχνολογίας σε μια μεγάλη γιορτή το απόγευμα του Σαββάτου 20 Ιουλίου 2019.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο και ώρα 19:00, με καλεσμένους σπουδαίους Έλληνες Επιστήμονες, που εργάζονται σε επιτελικές θέσεις της ΝΑSΑ και της ESA. Πρόκειται για τους: Δρα Σταμάτη Κριμιζή, Δρα Θανάση Οικονόμου, Δρα Ανεζίνα Σολωμονίδου, καθώς και τον Δρα Νικόλαο Πασχαλίδη. Το πάνελ θα συντονίσει ο Επίτιμος Διευθυντής του Πλανηταρίου κος Διονύσης Σιμόπουλος, ο μοναδικός Έλληνας, που ως ανταποκριτής, βρέθηκε στο Ακρωτήριο Canaveral για να παρακολουθήσει την εκτόξευση του Apollo 11.

Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα την προσσελήνωση.

Την βραδιά αυτή η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

  • Στην εκδήλωση του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου απαραίτητα είναι τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα ξεκινήσει στις 18:15 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα μπορούν να προμηθεύονται έως και 2 δελτία από τα 220 δελτία που θα διατεθούν. Προτείνεται για παιδιά 10 ετών + και ενήλικες.
  • Για την περιήγηση στην έκθεση καθώς και την συμμετοχή στην αστροπαρατήρηση με τα Τηλεσκόπια της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Ένωσης, δεν χρειάζονται δελτία προτεραιότητας.