Ελλάδα

Αλκυονίδες: Προειδοποιούν οι σεισμολόγοι για το ρήγμα στον Κορινθιακό κόλπο

Αλκυονίδες: Προειδοποιούν οι σεισμολόγοι για το ρήγμα στον Κορινθιακό κόλπο
Αλκυονίδες: Πλησιάζει ο καιρός που θα «γρυλίσει» το ρήγμα στον Κορινθιακό κόλπο αναφέρουν οι σεισμολόγοι.

Αλκυονίδες: Ο σεισμολόγος Κωνσταντίνος Μακρόπουλος μίλησε στον ΣΚΑΙ, τονίζοντας ότι το ρήγμα της Πάρνηθας έκλεισε την σεισμική του δραστηριότητα μετά το σεισμό της 19ης Ιουλίου. Υπογράμμισε ότι το ρήγμα της Πάρνηθας δίνει σεισμούς με συχνότητας διαφοράς εκατοντάδων ετών, προσθέτοντας χαριτολογώντας ότι δεν θα ζούμε όταν θα επαναληφθεί μια σεισμική δόνηση σαν εκείνη του 1999.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η Αθήνα κινδυνεύει από πιο μακρινούς κινδύνους αναφέροντας χαρακτηριστικά το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κόλπο, που έδωσε τον ισχυρότατο σεισμό του 1981, καθώς και το ρήγμα της Αταλάντης στα βόρεια της Αττικής.

Για το ρήγμα της Αταλάντης είπε ότι «κοιμάται» και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια. Για το ρήγμα των Αλκυονίδων όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο αφού δίνει σεισμούς κάθε 40 χρόνια. «Πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων» τόνισε ο κ. Μακρόπουλος και συνέστησε ότι «θα πρέπει να κοιτάξουμε τα κτήρια, όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα αλλά και τα πολυώροφα».

Απευθυνόμενος μάλιστα στην πολιτειακή ηγεσία, πρότεινε την σεισμική αναβάθμιση των κτηρίων και παραδέχτηκε ότι ο ΟΑΣΠ κάνει μεγάλο έργο.

Τσελέντης: «Οι Αλκυονίδες κάποια στιγμή θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας»

«Έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας» είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας προειδοποιώντας ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Ειδικότερα μίλησε για ένα σεισμό 30 φορές μεγαλύτερο, της τάξης των 6 Ρίχτερ, τονίζοντας «κάποια στιγμή θα συμβεί»! Σχετικά με τα 5,1 Ρίχτερ σημείωσε ότι «λένε όλοι ότι η Αθήνα άντεξε. Δεν άντεξε. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ο σεισμός ήταν 6 Ρίχτερ. Δηλαδή 30 φορές μεγαλύτερος».

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σημείωσε ότι ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, επανέλαβε ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά ενώ σημείωσε ότι η μετασεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε ύφεση, παρότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέος ισχυρός μετασεισμός και μάλιστα «επικίνδυνος» όπως είπε.

Παράλληλα, ο κ. Τσελέντης εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμη Λέκκα. «Κακώς είναι πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Δεν μπορεί να ηγείται ένας γεωλόγος ενός τέτοιου φορέα» τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments