Ελλάδα

Χριστόφορος Λιοντάκης: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Κρητικός ποιητής

Χριστόφορος Λιοντάκης: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Κρητικός ποιητής
Χριστόφορος Λιοντάκης: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ένας εκ των σπουδαιότερων Κρητικών ποιητών.

Χριστόφορος Λιοντάκης: Απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών ο Χριστόφορος Λιοντάκης, ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές της Κρήτης. Όπως αναφέρει το «cretapost.gr», ο ίδιος αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και πέθανε τα ξημερώματα της Παρασκευής (26/7), σκορπίζοντας θλίψη και βυθίζοντας στο πένθος τον κόσμο των γραμμάτων, αλλά και τους απανταχού αναγνώστες των ποιημάτων του.

Ο Χριστόφορος Λιοντάκης γεννήθηκε το 1945 στο Ηράκλειο Κρήτης και είχε καταγωγή από το Ίνι. Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Φιλοσοφία της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Σορβόννης, στο Παρίσι. Η πρώτη του συλλογή ποιημάτων δημοσιεύθηκε το 1973. Ανήκει στην αποκαλούμενη Γενιά του ’70, μαζί με άλλους συγγραφείς που άρχισαν να δημοσιεύουν τα έργα τους κατά τη δεκαετία του 1970, και κυρίως προς το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας και τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Το 2000 έλαβε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή ποιημάτων του Με το φως που δημοσιεύθηκε το 1999. Επίσης, για την ίδια συλλογή ποιημάτων έλαβε το βραβείο του διακεκριμένου λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω. Το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού του απένειμε το μετάλλιο του Ιππότη της Τάξεως των Τεχνών και των Γραμμάτων, ενώ ο Δήμος Ηρακλείου του απένειμε το Λογοτεχνικό Βραβείο Νίκος Καζαντζάκης. Το 2012 έλαβε για το ποιητικό του έργο, το Βραβείο Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Ο Χριστόφορος Λιοντάκης έχει γράψει μία σειρά από σπουδαία ποιήματα ενώ παράλληλα έκανε μεταφράσεις.

Διαβάστε Eπίσης

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play