Ελλάδα

Μητροπολίτης Φθιώτιδας: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του

Μητροπολίτης Φθιώτιδας: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του
Μητροπολίτης Φθιώτιδας: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Νικόλαου, ο οποίος εκοιμήθη το Σάββατο από ανακοπή καρδιάς.

Μητροπολίτης Φθιώτιδας: Το απόγευμα του Σαββάτου έγινε γνωστό πως ο Νικόλαος εκοιμήθη λόγω ανακοπής καρδιάς. Η είδηση του θανάτου του Μητροπολίτη σκόρπισε τη θλίψη στη Φθιώτιδα και σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Παράλληλα, θα λάβουν χώρα δύο αγρυπνίες, το βράδυ της Κυριακής 28/7 και το βράδυ της επομένης (29/7), ενώ η κηδεία του θα γίνει το πρωί της Τρίτης (30/7) στη Μητρόπολη. Η ταφή του θα γίνει στη Μονή Δαμάστας, στο μέρος όπου είχε ταφεί και η μητέρα του.

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας βρισκόταν στο σπίτι του όταν υπέστη ανακοπή. Παρά το γεγονός πως μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο Λαμίας, οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον κρατήσουν εν ζωή. Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, ο Μητροπολίτης έχαιρε άκρας υγείας και μάλιστα, όπως αναφέρει το Lamia Report, χοροστάτησε στην αρχιερατική λειτουργία ανήμερα της Αγίας Παρασκευής, ενώ μία ημέρα νωρίτερα υποδέχθηκε εικόνα που είχε κλαπεί από μοναστήρι της Άνω Σπαρτιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον μακαριστό αναφέρθηκε σε ανάρτησή του στο Twitter και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, γράφοντας τα εξής: “Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα ότι εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος. Αγαπητός σε λαό και κλήρο, αφήνει ανεξίτηλο πνευματικό αποτύπωμα, καθώς και πολύτιμο φιλανθρωπικό έργο”.

Ποιος ήταν ο Μητροπολίτης Νικόλαος

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος Πρωτοπαπάς, ήταν Έλληνας ιεράρχης και μητροπολίτης Φθιώτιδος. Εκοιμήθη στις 27 Ιουλίου 2019 ύστερα από ανακοπή καρδιάς.

Γεννήθηκε το 1948 στην Πλατιά της Τήνου. Σπούδασε στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 1972.

Ï ðñüåäñïò ôçò Äçìïêñáôßáò, ÊÜñïëïò Ðáðïýëéáò, åðéóêÝöèçêå ôá Äõï ÂïõíÜ ôçò Ëáìßáò, ÓÜââáôï 4 Äåêåìâñßïõ 2010, üðïõ óõíïìßëçóå ìå ìåôáëëùñý÷ïõò ôçò ÅËÌÉÍ êáé ðáñáâñÝèçêå óôçí äïîïëïãßá ãéá ôçí ðñïóôÜôéäá Áãßá ÂáñâÜñá, ÷ïñïóôáôïýíôïò ôïõ ìçôñïðïëßôç Öèéþôéäáò ÍéêïëÜïõ. (EUROKINISSI // ÓÕÍÅÑÃÁÔÇÓ)

Διάκονος χειροτονήθηκε το 1973 και Πρεσβύτερος το 1975. Διετέλεσε Αρχιδιάκονος και Ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Χαλκίδας (1973 – 1975). Καθηγητής της Εκκλησιαστικής Σχολής Τήνου (1975 – 1978) και Ιεροκήρυκας του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος της Ευαγγελίστριας Τήνου (1975 – 1984). Μεταφέρθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, διετέλεσε Διευθυντής Υπηρεσιών και του θεολογικού Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας (1984 – 1996), Γενικός Διευ­θυ­ντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας (1990 – 1996) και Ιεροκήρυκας του Ναού Αγίου Ελευθερίου Άρεως. Συνέγραψε πολλές μελέτες θεομητορικού, ιστορικού και λογοτεχνικού περιεχομένου και δημοσίευσε πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά.

Εξελέγη Μητροπολίτης Φθιώτιδος από την Ιεραρχία τον Οκτώβριο του 1996, χειροτονήθηκε στις 6ην Οκτωβρίου στον Ναό Αγίου Ελευθερίου Άρεως και ενθρονίστηκε στην Λαμία στις 17 Νοεμβρίου 1996. Εκοιμήθη στις 27 Ιουλίου 2019 ύστερα από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 71 ετών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments