Ελλάδα

Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο νεκροί στην Ελλάδα – Η έκθεση του ΕΟΔΥ

Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο νεκροί στην Ελλάδα – Η έκθεση του ΕΟΔΥ
Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό. Σε ποιες περιοχές της χώρας έχουν καταγραφεί κρούσματα.

Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Οι δύο αυτοί άνθρωποι ήταν άνω των 80 ετών και δεν κατόρθωσαν να κρατηθούν στη ζωή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την αρχή της επιτήρησης μέχρι σήμερα, έχουν διαγνωστεί 25 κρούσματα στη χώρα μας. Τα 17 εξ αυτών παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα, ή μηνιγγίτιδα, ή οξεία χαλαρή παράλυση), ενώ 8 εξ αυτών είχαν ήπιες εκδηλώσεις (πυρετός). Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που φέρουν τον ιό είναι τα 77 έτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι 12 από τους 25 ανθρώπους που φέρουν τον ιό έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ 10 εξ αυτών νοσηλεύονται ακόμη (οι έξι σε κλινικές και οι 4 στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Οι περιοχές στις οποίες έχουν καταγραφεί κρούσματα

  • Νομός Πιερίας
  • Νομός Κατερίνης
  • Νομός Πέλλας
  • Νομός Ξάνθης
  • Νομός Καβάλας
  • Νομός Λάρισας
  • Νομός Καρδίτσας
  • Νομός Αττικής (Ανατολική Αττική και Μεσόγεια)

Ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

Στη σελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σημειώνονται τα εξής: “Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της χώρας κατά τα έτη 2010 – 2014 και 2017 – 2018, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, είναι πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα και στην τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2019 (καθώς και σε επόμενες περιόδους), κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Το 2018 καταγράφηκε στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές και γειτονικές χώρες αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και πρώιμη έναρξη κυκλοφορίας του ιού (το πρώτο περιστατικό εκτιμάται ότι προσεβλήθη κατά το δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου). Λόγω της σύνθετης επιδημιολογίας του ιού του Δυτικού Νείλου, οι περιοχές κυκλοφορίας του κατά την τρέχουσα περίοδο 2019 δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, ο Ε.Ο.Δ.Υ. τονίζει την ανάγκη να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια, καθ όλη την περίοδο κυκλοφορίας κουνουπιών.

Πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.

Στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για την κλινική εικόνα και τον τρόπο μετάδοσης του ιού, για τα επιδημιολογικά δεδομένα (εβδομαδιαίες και ετήσιες εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης) και τις δράσεις του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments