Διεθνή

Έρευνα: Το 97% όλων μας πλένει τα χέρια του λάθος

Έρευνα: Το 97% όλων μας πλένει τα χέρια του λάθος
Έρευνα: Οι περισσότεροι γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να πλένουν τα χέρια τους, αλλά σύμφωνα με έρευνα το 97% όλων μας δεν το κάνει σωστά και αποτελεσματικά.

Έρευνα: Το πλύσιμο των χεριών είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κάθε άνθρωπο, αλλά οι περισσότεροι εξακολουθούν να μην έχουν ιδέα για το πως να το κάνουν σωστά και αποτελεσματικά. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με μια έρευνα στο 97% , πλένουμε τα χέρια μας με εντελώς λάθος τρόπο. Η συγκεκριμένη μελέτη διεξήχθη πέρυσι από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και σε αυτήν συμμετείχαν 383 εθελοντές που «εξετάστηκαν» σε περιβάλλον δοκιμαστικής κουζίνας. Όταν τους ζητήθηκε να πλύνουν τα χέρια τους, η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων δεν αφιέρωσε πάνω από 20 δευτερόλεπτα σε αυτό.

Ο συγκεκριμένος χρόνος είναι και ο ελάχιστος χρόνος πλύσης των χεριών που συνιστά το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Πολλοί από συμμετέχοντες, επίσης, δεν στέγνωσαν τα χέρια τους με καθαρή πετσέτα. Αρχικά, οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες να μαγειρεύουν και να χειρίζονται ωμό κρέας. Ωστόσο, επειδή δεν έπλυναν σωστά τα χέρια τους, οι εθελοντές μετέφεραν δυνητικά επικίνδυνα μικρόβια σε βάζα με μπαχαρικά στο 48% των περιπτώσεων, στο ψυγείο στο 11% των περιπτώσεων και στις σαλάτες στο 5% των περιπτώσεων.

Όλοι όσοι δεν πλένουν τα χέρια τους με σωστό τρόπο κινδυνεύουν να διαδώσουν επιβλαβή μικρόβια σε ό,τι αγγίζουν, κάνοντας τους εαυτούς τους και αυτούς με τους οποίους ζουν στον ίδιο χώρο πιο ευαίσθητοι σε ορισμένες λοιμώξεις, όπως γαστρεντερικές παθήσεις και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Για καλή τύχη όλων, όμως, το σωστό πρωτόκολλο για το πλύσιμο των χεριών δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο. Ουσιαστικά η μεγαλύτερη αλλαγή που πρέπει άπαντες να ακολουθήσουν είναι να αφιερώνουν λίγο περισσότερο χρόνο σε αυτό.

Σύμφωνα με το CDC, πρέπει να τρίψετε τα χέρια σας με σαπουνόνερο για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα για να απαλλαγείτε από επιβλαβή βακτήρια. Και αν το μπάνιο, ή η κουζίνα σας, δεν έχει καθαρή πετσέτα για να στεγνώσετε τα χέρια σας, είναι προτιμότερο να τα αφήστε να στεγνώσουν στον αέρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments