Ελλάδα

Φωτιά στην Εύβοια: Εκκενώνονται χωριά

Φωτιά στην Εύβοια: Εκκενώνονται χωριά
Φωτιά στην Εύβοια: Για περισσότερες από 12 ώρες καίει η φωτιά στην Εύβοια με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή να εκκενωθούν τα χωριά Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλης.

Φωτιά στην Εύβοια: Μια δύσκολη μέρα είναι αυτή ξημέρωσε για την Εύβοια. Νωρίς τα ξημερώματα της Τρίτης (13/8) η φωτιά καίει χωρίς σταματημό ένα παρθένο πευκοδάσος Natura, καταφύγιο άγριας ζωής. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται συνεχώς αλλά οι ισχυροί άνεμοι και ο πολύ πυκνός καπνός κάνουν το έργο τους πολύ δύσκολο. Όλα τα παραπάνω ανάγκασαν τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά να πάρει σημαντικές αποφάσεις.

Η εντολή του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας , εκκενώνονται δυο χωριά, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη. Από νωρίς άλλωστε οι κάτοικοι των δυο χωριών, όπως και του Σταυρού, είχαν ειδοποιηθεί να είναι έτοιμοι να απομακρυνθούν. Τα χωριά δεν κινδυνεύουν άμεσα είπε στον ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, αλλά θεωρήθηκε πως είναι καλύτερο για τους ίδιους να απομακρυνθούν.

Φωτιά στην Εύβοια: Υπεράνθρωπες προσπάθειες της πυροσβεστικής

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί με στόχο να περιορίσουν τη φωτιά. Αυτή τη στιγμή στο σημείο επιχειρούν 227 πυροσβέστες και 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από αέρος κάνουν ρίψεις νερού έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, ενώ ένα ακόμα ελικόπτερο συντονιστικό κατευθύνει τα εναέρια μέσα στα σημεία που πρέπει να ενεργήσουν. Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνδράμουν δύο ομάδες πεζοπόρων του στρατού, εθελοντές, οκτώ μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και ΟΤΑ.

Οι άνεμοι που είναι τοπικά ιδιαίτερα ισχυροί με βόρεια και δυτική κατεύθυνση οδηγούν τις φλόγες μέσα σε ένα παρθένο πευκοδάσος το οποίο καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη και οι καπνοί έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Εύβοιας και έχουν φτάσει μέχρι και την Αττική. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Στερεάς που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι περισσότερο καθώς η φωτιά είναι σε δύσβατη περιοχή που δεν μπορούν να την πλησιάσουν.

Το βάρος έχει πέσει στις εναέριες δυνάμεις αλλά κι αυτές αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία κυρίως από τους πυκνούς καπνούς με συνέπεια να μην επιτρέπουν στους πιλότους να πλησιάσουν πολύ κοντά τις εστίες για καλύτερα αποτελέσματα.

Τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα πιο δραματικά στην Εύβοια. Συγκεκριμένα οι φλόγες έχουν φτάσει σε απόσταση αναπνοής το χωριό Μαρκυμάλλη, που λίγη ώρα πριν είχε εκκενωθεί, όπως και το χωριό Κοντοδεσπότι, αφού η φωτιά είχε πλησιάσει σε απόσταση μερικών μέτρων. Οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από το χωριό, καθώς από νωρίς ήταν σε ετοιμότητα για να φύγουν. Λίγο μετά τις 14:00, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος έδωσαν εντολή να φύγει ο κόσμος για να μην κινδυνεύσει κανείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments