Κόσμος

Αριστερόχειρες: Οκτώ πράγματα που δεν γνωρίζατε

Αριστερόχειρες: Οκτώ πράγματα που δεν γνωρίζατε
Αριστερόχειρες: Η 13η Αυγούστου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων και αξίζει να μάθετε κάποια επιστημονικά τεκμηριωμένα πράγματα για εκείνους.

Αριστερόχειρες: Το να είναι κάποιος αριστερόχειρας αν και είναι μια πλήρως φυσιολογική κατάσταση, κυρίως σε παλαιότερες εποχές, έδινε «βήμα» σε διάφορες δεισιδαιμονίες και παραφιλολογίες γύρω από αυτό το θέμα. Ωστόσο, η επιστήμη δεν κοιτά τα όσα αναφέρει ο λαός, αλλά χρησιμοποιεί την έρευνα για να βρει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται. Η 13η Αυγούστου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων, αξίζει να μάθουμε κάποια ενδιαφέροντα πράγματα για αυτούς τα οποία είναι βασισμένα στην επιστήμη, όπως τα παρουσιάζει το ZME Science.

1. Οι αριστερόχειρες δεν έχουν χαμηλότερο προσδοκίμο ζωής

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που ίσχυε εδώ και αρκετά χρόνια για τους αριστερόχειρες ήταν ότι έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αληθεύει, παρότι τα μέσα ενημέρωσης έδιναν για πολλά χρόνια τροφή σε αυτόν τον μύθο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αυτός ο μύθος κυριάρχησε, αλλά ο σημαντικότερος είναι ότι οι αριστερόχειρες ντρέπονταν και προσποιούνταν τους δεξιόχειρες, με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται τα δεδομένα και οι καταγραφές.

2. Αναπτύσσεται στη μήτρα

Το εάν θα είμαστε αριστερόχειρες ή δεξιόχειρες είναι κάτι που ίσως αναπτύσσεται στη μήτρα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κουίνς στο Μπέλφαστ έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού χρησιμοποίησαν υπερηχογραφήματα για να δουν πώς τα έμβρυα πιπιλούσαν τον αντίχειρά τους. Δέκα χρόνια μετά, όλα τα έμβρυα που πιπιλούσαν τον δεξί τους αντίχειρα έγιναν δεξιόχειρες, ενώ το 67% των εμβρύων που πιπιλούσαν τον αριστερό, έγιναν αριστερόχειρες.

3.Αποκλείονται από τις έρευνες

Αν και οι αριστερόχειρες έχουν διαφορές στον εγκέφαλο και τα γονίδια σε σχέση με τους δεξιόχειρες, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σπάνια σε επιστημονικές έρευνες. Αν και δεν γνωρίζουμε πάρα πολλά πράγματα για τους αριστερόχειρες, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην τους λαμβάνουν υπόψη τους στις έρευνές τους.

4. Οι δίδυμοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αριστερόχειρες

Οι δίδυμοι (όχι το ζώδιο φυσικά) έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αριστερόχειρες αν και δεν γνωρίζουμε το γιατί. Μια έρευνα του 1996 έλεγξε το «καλό χέρι» 808 ζευγαριών διδύμων, δηλαδή 1616 ατόμων, ηλικίας από έξι έως 28 ετών. Η έρευνα κατέληξε πως το ποσοστό των αριστερόχειρων στους διδύμους είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους, αλλά δεν μπόρεσε να βρει τον λόγο που αυτό συμβαίνει.

5. Μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχημένων

Μπορεί οι δεξιόχειρες να παρουσιάζουν υψηλότερες γνωστικές ικανότητες, λιγότερες συμπεριφορικές διαταραχές και διαταραχές λόγου και λιγότερα μαθησιακά προβλήματα, αλλά οι αριστερόχειρες έχουν να παρουσιάσουν μεγαλύτερα ποσοστά ιδιαίτερα επιτυχημένων ανθρώπων.

6. Κερδίζουν λιγότερα χρήματα

Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ομάδα του Harvard, οι αριστερόχειρες βγάζουν μεταξύ 10% με 12% λιγότερα χρήματα από τους δεξιόχειρες. Οι ερευνητές απέδωσαν αυτό το εύρημα σε «παρατηρήσιμες διαφορές σε γνωστικές ικανότητες και συναισθηματικά-συμπεριφορικά προβλήματα».

7. Είναι καλύτεροι στα βιντεοπαιχνίδια

Σύμφωνα με μια έρευνα που διενεργήθηκε από τον Δ., Nick Cherbuin από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, οι αριστερόχειρες ξεπερνούν τους δεξιόχειρες σε δύσκολες ή γρήγορες δραστηριότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό πληροφοριών. Τέτοιες δραστηριότητες είναι το να μιλάς ενώ οδηγάς, το να πετάς πολεμικά αεροπλάνα και το να παίζεις βιντεοπαιχνίδια με γρήγορο ρυθμό.

8. Είναι καλύτεροι μαχητές

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the Royal Society B, οι αριστερόχειρες είναι καλύτερη μαχητές. Επίσης, είναι διαδεδομένη η άποψη ότι οι αριστερόχειρες είναι καλύτεροι σε κάποια αθλήματα, αλλά αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments