Ελλάδα

Air Condition: Δες τι μπορείς να πάθεις αν το χρησιμοποιείς όλη την ημέρα

Air Condition: Δες τι μπορείς να πάθεις αν το χρησιμοποιείς όλη την ημέρα
Air Condition: Η χρήση του κλιματιστικού σαφέστατα έχει και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για την υγεία του ανθρώπου.

Air Condition: Πριν από αρκετά χρόνια η χρήση των κλιματιστικών ήταν μια πολυτέλεια, που απολάμβαναν μόνο λίγοι προνομιούχοι. Ωστόσο, πλέον τουλάχιστον ένα κλιματιστικό βρίσκεται σχεδόν σε κάθε σπίτι, ενώ το ίδιο ισχύει και ίσως σε μεγαλύτερη κλίμακα σε καταστήματα, γραφεία, δημόσιες υπηρεσίες και μέσα μαζικής μεταφοράς. Βέβαια, η χρήση του κλιματιστικού έχει τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα για την υγεία του κάθε ανθρώπου.

Δυστυχώς, όμως, όταν χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και η ελαττωματική συντήρησή του, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία μας ή ακόμα και σοβαρές ασθένειες, όπως είναι η γνωστή πλέον, «νόσος των λεγεωνάριων».

Air Condition: Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα από τη χρήση του

Η χρήση του κλιματιστικού μπορεί να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στα προβλήματα που μας προκαλεί η ζέστη, στην πνευματική και σωματική μας δραστηριότητα. Παράλληλα, βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο αισθανόμαστε ψυχολογικά άνετα στην εργασία μας, αλλά και στις δραστηριότητες που κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην απόδοση μας στο επάγγελμά μας, αλλά και στις οικιακές εργασίες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στο να καταφέρνουμε να ολοκληρώνουμε περισσότερη σωματική και πνευματική δραστηριότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι χαμηλότερες θερμοκρασίες μειώνουν την παρουσία εντόμων και παρασίτων στη ζωή μας, ενώ ταυτόχρονα σημαίνουν λιγότερη εφίδρωση, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Τέλος, ένα καλοσυντηρημένο σύστημα κλιματισμού βοηθά να αποφεύγουμε τα αλλεργιογόνα των εξωτερικών χώρων, όπως είναι η γύρη, ή η κάπνα των τελευταίων ημερών από τις φωτιές, που προκαλούν προβλήματα υγείας σε πολλούς ανθρώπους, ενώ εάν διαθέτουμε καλή εγκατάσταση κλιματισμού, ανανεώνεται και βελτιώνεται η ποιότητα του αέρα που εισπνέουμε.

Air Condition: Οι κίνδυνοι για την υγεία μας από την χρήση του

 • Οι πολλές και απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία και την υγρασία (όταν μπαίνουμε και βγαίνουμε σε χώρους με κλιματισμό) επηρεάζουν – μπορεί και σοβαρά – κάποιες φορές, το αναπνευστικό μας σύστημα.
 • Τα aircondition προκαλούν ξηρότητα στο δέρμα και τους βλεννογόνους μας.
 • Προκαλούν επιπλέον θόρυβο στο περιβάλλον μας, συμβάλλοντας σημαντικά στην ηχορύπανση.
 • Η κυκλοφορία του αέρα των κλιματιστικών σε εσωτερικούς χώρους, μπορεί να μεταδώσει μολυσματικές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.
 • Η αιωρούμενη σκόνη και οι μύκητες μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.
 • Ο κλιματισμός αυξάνει σε σημαντικό βαθμό προβλήματα υγείας, όπως η χρόνια ρινίτιδα και η φαρυγγίτιδα, ερεθισμούς του λαιμού και βραχνάδα.
 • Ο κλιματισμός μπορεί επιδεινώσει προϋπάρχουσες ασθένειες των ματιών, όπως είναι η επιπεφυκίτιδα και η βλεφαρίτιδα και να προκαλέσει προβλήματα σε όσους χρησιμοποιούν φακούς επαφής.

Τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τους κινδύνους

 • Οι κλιματιζόμενοι χώροι πρέπει να αερίζονται τακτικά.
 • Η καλή – και σε τακτικά διαστήματα – συντήρηση των κλιματιστικών είναι απαραίτητη, τόσο στις μεμονωμένες οικιακές μονάδες, όσο και στις μεγαλύτερες κεντρικές μονάδες επαγγελματικών χώρων και εγκαταστάσεων.
 • Διατηρείτε την θερμοκρασία του δωματίου που κλιματίζεται, πάντα μεταξύ 21º και 25º C.
 • Προσπαθήστε να διατηρήσει μια μέση υγρασία, μεταξύ 60 και 70%.

Επίσης, ακόμα κι αν είναι καλοκαίρι, να έχετε πάντα μαζί σας μια ελαφριά ζακέτα ή ένα σάλι, ώστε αν βρεθείτε ξαφνικά σε έναν χώρο ή αυτοκίνητο, όπου το κλιματιστικό είναι στο τέρμα, να μπορείτε να προστατέψετε τον οργανισμό σας από την ακραία αλλαγή της θερμοκρασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play