Διεθνή

Σύνοδος G7: Δυσκολία συνεννόησης μεταξύ Τραμπ και Μακρόν για το Ιράν

Σύνοδος G7: Δυσκολία συνεννόησης μεταξύ Τραμπ και Μακρόν για το Ιράν
Σύνοδος G7: Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες με την Τεχεράνη, αν και ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν θέλει... κανέναν διαμεσολαβητή.

Σύνοδος G7: Με τον Μπόρις Τζόνσον φαίνεται ότι υπάρχει… κοινή γραμμή και εξαιρετική συνεννόηση. Κάτι που δεν συμβαίνει όμως με τον Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίον ο Ντόναλντ Τραμπ “άδειασε” με δήλωσή του, τονίζοντας ότι δεν έχει εξουσιοδοτήσει κάποιο πρόσωπο για να μεσολαβεί μεταξύ των ισχυρών και του Ιράν, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση. Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε πως, ναι μεν δεν έχει λάβει επίσημη εντολή από τους G7 για να μεταφέρει μηνύματα στο Ιράν, αλλά τόνισε ότι θα παραμείνει σε ανοιχτή γραμμή με την Τεχεράνη, σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε τα εξής: “Είχαμε μια συζήτηση για το Ιράν που μας επέτρεψε να καταλήξουμε σε δύο κοινές κατευθύνσεις: κανένα μέλος της G7 δεν θέλει να αποκτήσει το Ιράν πυρηνική βόμβα και όλα τα μέλη της Ομάδας είναι βαθιά δεσμευμένα ως προς τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Τόσο εγώ, όσο και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε λάβαμε πρωτοβουλίες για το θέμα”.

Παράλληλα, ο Εμανουέλ Μακρόν πρόσθεση πως: “Δεν υπάρχει κάποια επίσημη εντολή που να δόθηκε από την G7, επομένως υπάρχουν πρωτοβουλίες που θα συνεχίσουν να λαμβάνονται για να επιτύχουμε αυτούς τους δύο στόχους”. Λίγη ώρα νωρίτερα, πηγή της γαλλικής προεδρίας είχε μεταδώσει ότι η ομάδα των G7 συμφώνησε να συνομιλήσει ο Μακρόν με το Ιράν και να μεταφέρει στους Ιρανούς ηγέτες μηνύματα από τη Σύνοδο.

Ο Μακρόν είχε τονίσει και νωρίτερα στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι η G7 έχει συμφωνήσει στην ανάληψη κοινής δράσης σε σχέση με το Ιράν.

Η γαλλική προεδρία μάλιστα ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες της Ομάδας συμφώνησαν να προχωρήσει ο Μακρόν σε συνομιλίες με το Ιράν και να του μεταφέρει μηνύματα από τη σύνοδο μετά τις συνομιλίες που είχαν οι ηγέτες της G7 για το Ιράν χθες το απόγευμα.

Όσο για τον Ντόναλντ Τραμπ; Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τη χαρά του για την πρωτοβουλία του Μακρόν, αλλά τόνισε ότι ο ίδιος δεν θα σταματήσει να κάνει τις δικές του κινήσεις προς το Ιράν: “Δεν το συζήτησα αυτό, όχι, δεν το συζήτησα. Θα κάνουμε τις δικές μας κινήσεις, αλλά ξέρετε, δεν μπορώ να εμποδίσω τους ανθρώπους από το να συνομιλούν. Αν θέλουν να συνομιλούν, μπορούν» σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments