Διεθνή

Αμαζόνιος: Γιατί μάθαμε ότι καίγεται μετά από τρεις εβδομάδες;

Αμαζόνιος: Γιατί μάθαμε ότι καίγεται μετά από τρεις εβδομάδες;
Αμαζόνιος: Καίγεται τρεις εβδομάδες, αλλά η τεράστια καταστροφή έγινε γνωστή πριν από μερικές μέρες. Ποια είναι η απάντηση;

Αμαζόνιος: Ο ουρανός στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας σκοτείνιασε εντελώς την περασμένη βδομάδα, συγκεκριμένα τη Δευτέρα. Λίγες ώρες μετά η NASA κυκλοφόρησε τις πρώτες φωτογραφίες που απεικονίζουν τις τεράστιες φωτιές από το διάστημα ενώ την Τετάρτη το θέμα έγινε πρώτη είδηση σε CBS και CNN. Ο Αμαζόνιος φλέγεται. Ωστόσο τα τροπικά δάση καίγονται εδώ και τρεις εβδομάδες.

Όπως ανακοίνωσε το WWF, φέτος έχουν καταγραφεί 73.000 φωτιές στον Αμαζόνιο, 70% περισσότερες από την ίδια θερινή περίοδο του 2018. Σύμφωνα με το Reuters, η υπηρεσία διαστήματος της Βραζιλίας ανακοίνωσε πως η συχνότητα των φωτιών στον Αμαζόνιο έχει αυξηθεί κατά 83% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τη Moira Birss, συντονιστική διευθύντρια της ΜΚΟ Amazon Watch, το γεγονός ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές έφτασαν να είναι πλέον “πρώτες” στην παγκόσμια ατζέντα, έχει να κάνει με τις εικόνες που ήρθαν στη δημοσιότητα.

“Οι γηγενείς φωνάζουν χρόνια τώρα για τους κινδύνους και την καταστροφή, ενώ ρισκάρουν τις ζωές τους για να σώσουν τις περιουσίες τους. Δυστυχώς, ο Αμαζόνιος έπρεπε να καεί και πάλι για να ασχοληθεί μαζί του ο πλανήτης”, δήλωσε η Birss σύμφωνα με το Mic. Πράγματι, τα περισσότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανά τον κόσμο άρχισαν να δημοσιεύουν εκτενή ρεπορτάζ μετά τις αποκαλυπτικές εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ζούμε στην εποχή των social media και της εικόνας.

Παράλληλα, στο να γίνει “viral” η όλη είδηση έπαιξε ρόλο η περαιτέρω διάδοση συγκεκριμένων πληροφοριών, όπως το ότι ο Αμαζόνιος, ή αλλιώς ο “πνεύμονας της Γης”, παράγει το 20% του οξυγόνου παγκοσμίως (με πολλούς ερευνητές όμως να κατεβάζουν αυτό το ποσοστό δέκα ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα).

Μια άλλη πληροφορία που κέντρισε το ενδιαφέρον των χρηστών έχει να κάνει με τις εταιρείες διατροφικών ειδών που επωφελούνται από την υλοτομία και αποψίλωση των δασών. Φυσικό, καθώς στη θέση των δασών καλλιεργούνται φοινικοειδή προς εκμετάλλευση. Κάπως έτσι, στο Twitter, το hashtag #AmazonRainforest μπήκε τελικά στην πρώτη πεντάδα και το περασμένο Σαββατοκύριακο έφτασε στην πρώτη θέση.

Για τη Birss, αυτό δεν αρκεί. “Οι άνθρωποι πρέπει να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να κάνουν περισσότερα για το περιβάλλον”, δήλωσε, καλώντας σε διαρκή εγρήγορση και ακτιβιστική δράση. Οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται από αγρότες και κτηνοτρόφους που θέλουν να “καθαρίσουν” την περιοχή για τις καλλιέργειες ή τη βοσκή των ζώων τους. Φωτιές βάζουν και καταπατητές, οι οποίοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις καμένες εκτάσεις.

Παράλληλα, η στάση του Μπολσονάρου εξόργισε περισσότερο τους χρήστες των social media, “ανεβάζοντας” τις ειδήσεις για τον Αμαζόνιο ακόμη πιο ψηλά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βραζιλίας, υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές είναι οι ΜΚΟ και η ξηρασία. Το περασμένο διάστημα, ο ακροδεξιός πολιτικός αποδυνάμωσε την περιβαλλοντική υπηρεσία της χώρας, επιτέθηκε σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και υποστήριξε πως ο Αμαζόνιος πρέπει να γίνει πιο “ανοιχτός” για καλλιέργειες, υλοτομία και εξορύξεις.

Ο ίδιος δηλώνει τώρα πως η διασπορά “ψευδών πληροφοριών” για την κατάσταση που επικρατεί στην βόρεια Βραζιλία “δεν βοηθά στην επίλυσή της”. Τελικά, με χαρακτηριστική καθυστέρηση, ο Μπολσονάρου ενέκρινε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε επτά κράτη την Κυριακή, για να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, απαντώντας σε αιτήματα για βοήθεια από τις τοπικές κυβερνήσεις. Παράλληλα, ενεργοποίησε τον στρατό δεχόμενος βοήθεια σε αεροσκάφη από ξένες δυνάμεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments