Ελλάδα

ΔΕΗ: Έρχονται αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

ΔΕΗ: Έρχονται αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος
ΔΕΗ: Η νέα τιμολογιακή πολιτική - Τι θα ισχύσει από πρώτη Σεπτεμβρίου.

ΔΕΗ: Η νέα τιμολογιακή πολιτική θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου, με τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ να αποτελεί αντίβαρο στην τσέπη του καταναλωτή για τις αυξήσεις που θα έρθουν. Αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με πρωτοβουλία του Κωστή Χατζηδάκη.  Αυτό που προβλέπεται για το νέο “πακέτο” είναι η προσπάθεια για αύξηση των εσόδων της ΔΕΗ, το να υπάρξει στήριξη στους συνεπείς καταναλωτές και τέλος, να διατηρηθεί ένα ικανό ποσό στο ταμείο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), ώστε να μην κινδυνεύσουν οι πληρωμές στους παραγωγούς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η αύξηση στο τιμολόγιο του ρεύματος θα υπερβαίνει το 15%, ενώ παράλληλα θα εισαχθεί ρήτρα ρύπων CO2, η οποία θα προκαλεί μελλοντικά αυξήσεις ή μειώσεις. Κάτι που θα καθορίζεται από την πορεία της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων στις διεθνείς αγορές. Συν τοις άλλοις, θα μειωθεί στο μισό η έκπτωση συνέπειας 10% για τους “καλοπληρωτές” της ΔΕΗ.

Η νέα προσωρινή τιμή του ΕΤΜΕΑΡ (“πιάνει” περίπου το 15% ενός τυπικού λογαριασμού και η αξία του ρεύματος αποτελεί περίπου το 50%) θα ισοσκελίσει περίπου το μισό από την αύξηση στο τιμολόγιο ρεύματος. Το άλλο μισό της αύξησης στο τιμολόγιο ρεύματος, όπως έχει πεί ο κ. Χατζηδάκης, θα ισοσκελιστεί με τη μείωση του ΦΠΑ κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Η μείωση αυτή έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ήδη εφαρμόζεται. Δηλαδή στους λογαριασμούς που λαμβάνουν σήμερα οι καταναλωτές ο ΦΠΑ είναι ήδη μειωμένος. Το γεγονός αυτό αποδυναμώνει τον ισχυρισμό του κ. Χατζηδάκη ότι τελικά από τις αυξήσεις και μειώσεις το αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο για τον καταναλωτή, ωστόσο είναι γεγονός ότι οι πολίτες δεν έχουν προλάβει να ενσωματώσουν τη μείωση του ΦΠΑ ως δεδομένη κατάσταση.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με την έκπτωση συνέπειας η οποία ήταν μέχρι πρόσφατα 15%, έγινε 10% και τώρα αναμένεται να πάει παρακάτω. Η όποια αλλαγή στο θέμα αυτό θα αποτελέσει καθαρή επιβάρυνση την οποία θα αισθανθούν στο πορτοφόλι τους οι συνεπείς καταναλωτές. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ και θα εφαρμοστούν άμεσα από την 1η Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments