Άποψη

Κυριάκος Μητσοτάκης σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: Ο πιο καλός ο μαθητής

Κυριάκος Μητσοτάκης σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: Ο πιο καλός ο μαθητής
Ο Σπύρος Γκουτζάνης σχολιάζει στο blog του στο Pagenews.gr την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο και τη συνάντηση του με την Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

“Είναι αλήθεια στην χώρα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας”, ρωτούσε με ειλικρινή απορία, ταξιτζής στο Βερολίνο και εξηγούσε: “πριν λίγο καιρό όλοι ξέραμε τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη και κάθε επίσκεψη ήταν γεγονός, τώρα δεν το μάθαμε”.

Ίσως η αναφορά του συμπαθούς ταξιτζή να ικανοποιεί τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος ξεκίνησε από τα αφεντικά της Ευρώπης, το Βερολίνο και το Παρίσι, την επιχείρηση να αλλάξει το αφήγημα της Ελλάδας και την εικόνα της χώρας στις πρωτεύουσες της Ευρώπης και πέραν του Ατλαντικού. Η Ελλάδα είναι πλέον μία χώρα που δεν προκαλεί προβλήματα -αν και αυτό πιστώνεται στον προηγούμενο πρωθυπουργό. Καθώς δεν έχει αιτήματα -που αυτό πιστώνεται στον κ. Μητσοτάκη- δεν προσελκύει την προσοχή, τουλάχιστον των απλών πολιτών.

Οι επισκέψεις σε Παρίσι και Βερολίνο, δείχνει την αντίληψη (που διαπνέει όλες τις κυβερνήσεις μετά την κρίση), να υποβάλλουν τα διαπιστευτήριά τους στα δύο αφεντικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρωτίστως την Γερμανία και σε μικρότερο βαθμό την Γαλλία, προκειμένου να πάρουν το πράσινο φως για να υλοποιήσουν την όποια πολιτική τους. Η επιχείρηση για την αλλαγή της εικόνας της χώρας, λέει το Μέγαρο Μαξίμου, θα ολοκληρωθεί μέσα σε 90 ημέρες με τις συναντήσεις με τον πρόεδρο Τραμπ -που όμως ακόμη δεν έχει κλειδώσει- και με την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Πεκίνο το Νοέμβριο και την συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο.

Μητσοτάκης-Μέρκελ: τα προβλεπόμενα

Στην συνάντηση της περασμένης Πέμπτης η Άνγκελα Μέρκελ πέρασε ένα ευχάριστο πρωινό, ήταν σίγουρα η πιο εύκολη συνάντηση που είχε με Έλληνα πρωθυπουργό εδώ και πολλά χρόνια. Παρά την “ικανοποίηση” που συνοδεύει κάθε επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού σε πρωτεύουσα του εξωτερικού, η κ. Μέρκελ έδωσε στον κ. Μητσοτάκη ότι προβλέπει το τυπικό. Συνάντηση μίας ώρας με τις αντιπροσωπείες παρούσες, κοινές δηλώσεις με δύο ερωτήσεις στον καθένα και χαμόγελα για τις κάμερες.

Η πρώτη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα είχε διαρκέσει περίπου πέντε ώρες, αλλά τότε το κλίμα ήταν πολεμικό. Παλαιότερα με τον Αντώνη Σαμαρά είχε ξεπεράσει την προβλεπόμενη ώρα και στην συνέχεια είχαν τετ α τετ οι δύο. Με τον κ. Μητσοτάκη η υποδοχή, η συνάντηση και οι δηλώσεις είχαν τελειώσει σε μιάμιση ώρα. Ίσως γιατί δεν υπήρχαν σημεία τριβής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε όσο πιο αναλυτικά μπορούσε για το οικονομικό του πρόγραμμα, ενημέρωσε την καγκελάριο για τις πρώτες του ημέρες στην κυβέρνηση, ακόμη και για το πόσο καλά αντιμετώπισε τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές. Η κ. Μέρκελ περιορίστηκε να ακούει και να συγκατανεύει ενώ στο τέλος εξέφρασε την ελπίδα αυτά να γίνουν πράξη γιατί έχει ακούσει και στο παρελθόν πολλά.

Όχι δύσκολα θέματα

Όπως έκανε και στο Παρίσι ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε όλα τα θέματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προστριβή στις σχέσεις της Ελλάδας με Γαλλία και Γερμανία αντίστοιχα. Υπ΄αυτή την έννοια οι συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό προσδιορίζονται από τα ζητήματα που δεν θέτει παρά από τα όσα συζητά. Οι λέξεις “χρέος, πρωτογενή πλεονάσματα, γερμανικές επανορθώσεις” δεν ακούστηκαν στην συζήτηση του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ. Εάν μάλιστα δεν ρωτούσαν για το χρέος και τις επανορθώσεις οι Γερμανοί δημοσιογράφοι, δεν θα υπήρχε καμία αναφορά.

Το θέμα των πλεονασμάτων παραπέμφθηκε στους Θεσμούς μετά το 2020. Το ελληνικό χρέος και η εξυπηρέτησή του, υπό το πρίσμα της επερχόμενης διεθνούς και ευρωπαϊκής ύφεσης, δεν ετέθη. Ο πρωθυπουργός αποφεύγει ακόμη και να μιλήσει για οικονομική ύφεση για να μην προκαλέσει δυσαρέσκεια. Αλλά ούτε θέμα των επανορθώσεων ετέθη στην συζήτηση. Ο πρωθυπουργός δεν θέλει να δηλητηριάσει τις καλές σχέσεις με την Γερμανία. Ακόμη και το Μακεδονικό επιφανειακά και εν συντομία ετέθη (από την κ. Μέρκελ, ενώ δεν το είχε θέσει ο κ. Μακρόν κάνοντας “δώρο” στον κ. Μητσοτάκη) για να πει ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι “θα εφαρμόσει την Συμφωνία των Πρεσπών που την θεωρεί κακή”.

Ποιες επενδύσεις;

Ο πρωθυπουργός τόσο στο Παρίσι όσο και στο Βερολίνο απηύθυνε πρόσκληση για επενδύσεις, υποσχόμενος μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3%. Στο μεν Παρίσι είχε στη ατζέντα του τις “εταιρείες ύδρευσης και ενέργειας”. Στο Βερολίνο παρουσίασε ένα σχέδιο για γερμανικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και της πράσινης οικονομίας, με επίκεντρο την ΔΕΗ.

Το τελευταίο σχέδιο γερμανικών επενδύσεων που είχε ξεκινήσει στην Ελλάδα το Helios, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα ηλιακά πάρκα, είχε προκαλέσει την αγανάκτηση ακόμη και του Αντώνη Σαμαρά, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ είχε πει στον τότε πρωθυπουργό ότι οι Γερμανοί επιχειρηματίες ήταν υπερβολικοί. Γενικότερα οι συμβάσεις που υπογράφουν οι Γερμανοί επιχειρηματίες ή και το κράτος τους είναι λεόντιες ξεκινώντας από τον ΟΤΕ, περνώντας από το Ελευθέριος Βενιζέλος και φθάνοντας μέχρι τα περιφερειακά αεροδρόμια. Μόνο εγγυημένα υψηλά κέρδη με ανύπαρκτο ρίσκο και μηδενικό ανταγωνισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι ανοίγει μία νέα περίοδο στις σχέσεις της Ελλάδας με την Γερμανία και γι αυτό αποφεύγει δυσάρεστα θέματα. Ωστόσο όπως ανέφερε η Deutsche Welle, η Άνγκελα Μέρκελ δεν είχε καλές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά παρότι προέρχονταν από τον ίδιο πολιτικό χώρο και είχαν συναντίληψη για σειρά θεμάτων, αντίθετα είχε καλές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα κι ας ξεκίνησαν με τον χειρότερο τρόπο. Το να είναι κανείς το καλό παιδί της ευρωπαϊκής ελίτ, και να δηλώνει εκ των προτέρων ότι θα κάνει τα μαθήματά του ίσως δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει μία σχέση μεταξύ ισότιμων συνομιλητών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments