Άποψη

ΠΑΟΚ: Ευρωπαϊκό κλαμπ χωρίς ευρωπαϊκή διάκριση δε γίνεται

ΠΑΟΚ: Ευρωπαϊκό κλαμπ χωρίς ευρωπαϊκή διάκριση δε γίνεται
Ο Βασίλης Μοιρώτσος εξηγεί πως οι διάφορες "Έστερσουντ" και "Σλόβαν Μπρατισλάβας" αφήνουν εκτός μια πλούσια ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ και γράφει στο blog του στο pagenews.gr για το σύνδρομο... καταδίωξης των ελληνικών ομάδων από την υποτιθέμενη Cosa Nostra του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ο ΠΑΟΚ έχει κάνει πολλά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς. Αγωνιστικούς και μη. Τα λεφτά, λένε, δε φέρνουν την ευτυχία, αλλά στο ποδόσφαιρο ισχύει το αντίθετο. Έχεις λεφτά; Μπορείς να προχωρήσεις. Να επενδύσεις και να πετύχεις. Αυτό έκανε ο Ιβάν Σαββίδης.

Ήρθε, ξεχρέωσε, έριξε ζεστό χρήμα, ενίσχυσε τον ΠΑΟΚ και τον άλλαξε επίπεδο. Νομοτελειακά θα ερχόταν το πρωτάθλημα. Όπως και ήρθε. Και μάλιστα ένα πρωτάθλημα ονειρικό, αφού ο ΠΑΟΚ το πήρε χωρίς ούτε μία ήττα. Αυτή η επένδυση του Σαββίδη τον έφερε στην κορυφή έπειτα από 35 χρόνια και δεδομένα θα τον κρατήσει για χρόνια ως έναν από τους διεκδικητές του τίτλου.

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να πάρει και φέτος το πρωτάθλημα, μπορεί να το πάρει του χρόνου ή σε δύο χρόνια πάλι, κανείς δεν το ξέρει αυτό με σιγουριά. Το σίγουρο είναι πως στην Ελλάδα έγινε πλέον ισχυρός, δε χάνει στην πρωτεύουσα με το που πατάει το πόδι του, νιώθει και ο ίδιος δυνατός, τον νιώθουν και οι αντίπαλοι. Επαναλαμβάνω, στην Ελλάδα. Αλλά η Ευρώπη δεν είναι Ελλάδα. Είτε παίζεις με τον Άγιαξ, είτε με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας, οφείλεις να ανεβάσεις τα στάνταρ σου για να διακριθείς.

Εκεί τα πολλά λεφτά καμιά φορά δεν αρκούν για να σου φέρουν την ευτυχία. Δείτε τι συμβαίνει με την Παρί Σεν Ζερμέν. Η πιο πλούσια των πλουσίων είναι, αλλά η φανέλα της είναι… πούπουλο. Παίζουν με τη Ρεάλ, την Μπαρτσελόνα και τη Λίβερπουλ και τρέμουν τα πόδια τους. Και, ναι, όσο κι αν έχει γίνει το ποδόσφαιρο μια τεράστια μπίζνα, που μιλάνε τα λεφτά και τα πλούτη, η φανέλα και το βάρος της αντιστέκεται και μπορεί ακόμα να παίζει ρόλο μέσα στις γραμμές. Ειδάλλως η Λίβερπουλ δε θα κατακτούσε πέρσι το Champions League. Θα είχε αποκλειστεί από την Μπαρτσελόνα, μετά το 3-0 της Βαρκελώνης.

Ο ΠΑΟΚ για δεύτερο καλοκαίρι τα τελευταία τρία χρόνια σταματά την ευρωπαϊκή του πορεία τον Αύγουστο. Δεν πρόλαβε να φύγει το καλοκαίρι και μαζί έφυγε και ο πρωταθλητής από την Ευρώπη. Η μία εκ των δύο πιο πλούσιων ομάδων στην Ελλάδα αποκλείστηκε από την άσημη Σλόβαν Μπρατισλάβας.

Γιατί αποκλείστηκε; Ένω σωρό λόγους μπορούμε να βρούμε. Ο πρώτος είναι η τύχη που ο ΠΑΟΚ δεν είχε. Σε ένα “σβηστό” ματς στη Μπρατισλάβα ήρθε ένα τραγικό λάθος στο φινάλε και έχασε το παιχνίδι, βάζοντας άγχος και πίεση στον εαυτό του. Και το βράδυ της Πέμπτης στην Τούμπα έβαλε στα σχοινιά τη Σλόβαν, αλλά εκείνη αντιστάθηκε. Όπως είχε αντισταθεί και η ακόμα πιο άσημη Έστερσουντ (αλήθεια που βρίσκεται;).

Καλά είναι τα… τσιτάτα περί UEFA MAFIA, όλοι τα έχουν κάνει κάποια στιγμή. Θυμάμαι ακόμα τον Παναθηναϊκό να φωνάζει εναντίον του Θόδωρου Θεοδωρίδη και της UEFA έπειτα από ένα 2-2 στη Λιέγη με τη Σταντάρ: μου φαινόταν τόσο αστείο, όσο και οι φωνές του ΠΑΟΚ μετά το παιχνίδι με τον Άγιαξ. Εκείνος ο Παναθηναϊκός, λίγο καιρό αργότερα, είχε μια αδιανόητη κατηφόρα και από τότε δεν έπαιξε ξανά Ευρώπη, με τα γνωστά προβλήματα. Και ο φετινός ΠΑΟΚ, που σήκωσε σκόνη για πέναλτι τα οποία ήταν, αποκλείστηκε λίγες μέρες αργότερα από τη Σλόβαν. Αν δεν μπορούμε να στηρίξουμε τα λεγόμενά μας και τις “καταγγελίες” μας, καλό θα είναι σιωπούμε.

Η Ευρώπη δεν είναι Ελλάδα. Στην Ευρώπη χρειάζεσαι το κάτι παραπάνω για να καταφέρεις να βρίσκεσαι εκεί και το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Ο ΠΑΟΚ θα παραμείνει ισχυρός στην Ελλάδα, αλλά για να νιώσει ευρωπαϊκό κλαμπ, οφείλει να δει τι θα κάνει την επόμενη φορά που θα κληθεί να διεκδικήσει την είσοδό του στους ομίλους είτε του Champions League, είτε του Europa League. Και να το δει με ψυχραιμία και με ποδοσφαιρική λογική και όχι με κραυγές για UEFA MAFIA κα Cosa Nostra.

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Βασίλη Μοιρώτσου εδώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments