Πολιτική

Reuters: Ο Μητσοτάκης έκανε καλή, αλλά όχι τέλεια αρχή

Reuters: Ο Μητσοτάκης έκανε καλή, αλλά όχι τέλεια αρχή
Reuters: Ο αρθρογράφος Χιούγκο Ντίξον αφιέρωσε ένα μεγάλο κείμενο στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις πρώτες μέρες του στο τιμόνι της χώρας.

Reuters: Ένα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία αφιέρωσε ένα κείμενο του στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα ο αρθρογράφος Χιούγκο Ντίξον έκανε έναν απολογισμό των πρώτων ημερών του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας. To άρθρο έχει τίτλο «Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας έκανε καλή αρχή, άλλα όχι τέλεια». Παράλληλα, τονίζει και τα τρία πρώτα λάθη της νέας κυβέρνησης.

«Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ χθες στο Βερολίνο, ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός μπορούσε να επισημαίνει μερικές γρήγορες επιτυχίες του από τότε που ανήλθε στο αξίωμα, τον περασμένο μήνα, ανάμεσα τους ήταν και άρση των capital controls. Όμως έκανε και λάθη. Για να αλλάξει τη χώρα για τα καλά πρέπει να μάθει από αυτά», γράφει ο Ντίξον και συνεχίζει:

«Πρώτα από όλα ας δούμε τι πέτυχε ο Μητσοτάκης από τότε που κέρδισε τις εκλογές με εμφατικό τρόπο. Ήρθε στην κυβέρνηση με ένα ξεκάθαρο σχέδιο και προχώρησε γρήγορα. Διόρισε μερικού ταλαντούχους υπουργούς, πολλές φορές επιλέγοντας τεχνοκράτες έκτος του κόμματος του, δηλαδή την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία. Η κυβέρνηση έκανε και άλλα πράγματα εκτός από το να καταργήσει τα capital controls. Ξεμπλοκάρει επενδυτικά πρότζεκτ, με πιο εμβληματικό αυτό στην τοποθεσία του παλιού αεροδρομίου της Αθήνας. Έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρότζεκτ να απλοποιήσει το κράτος διασυνδέοντας τις διάφορες βάσεις δεδομένων. Και επίσης επαναφέρει τον νόμο και την τάξη στα πανεπιστήμια, χώρους που έως πρόσφατα ήταν “απαγορευμένοι” για την αστυνομία».

Υπήρχαν ανησυχίες πως η χώρα δεν θα καταφέρει να πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ, κάτι που έχει δεσμευθεί να κάνει στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης. Όμως με διακριτική μείωση των δαπανών, χωρίς να υπάρχουν επίσημες περικοπές στον προϋπολογισμό, ο Μητσοτάκης θα καταφέρει να πετύχει αυτό τον στόχο χωρίς αγωνία, συνεχίζει το άρθρο. «Η εμπιστοσύνη των αγορών έχει ανέβει και το δεκαετές κρατικό ομόλογο έχει επιτόκιο κάτω από 2%. Όλα αυτά υπογραμμίζουν μια εντυπωσιακή αλλαγή σε σχέση με το 2015 όταν η Ελλάδα ήταν στο χείλος της χρεωκοπίας και ο Γιάνης Βαρουφάκης, τότε υπουργός Οικονομικών, συγκρούονταν με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ», γράφει ο Ντίξον.

«Συνεπώς ο Μητσοτάκης είχε να πει ένα θετικό αφήγημα στη Γερμανίδα καγκελάριο, την πιο σημαντική από τους δανειστές του. Θα χρειαστεί τη βοήθεια της στο να πείσει την Ευρωζώνη να χαλαρώσει τον δημοσιονομικό ζουρλομανδύα από την επόμενη χρονιά ώστε να μπορέσει να μειώσει φόρους εισοδημάτων και φόρους επιχειρήσεων. Κάτι τέτοιο αναμένεται να δώσει επιπλέον ώθηση στην οικονομία, η οποία με τη σειρά της θα κάνει πιο εύκολη τη διαχείριση του ακόμα θεόρατου χρέους. Η Μέρκελ δεν θέλει να αλλάξει τους ίδιους τους δημοσιονομικούς στόχους. Αλλά ίσως δεχτεί μια εναλλακτική ιδέα. Να επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να μετρήσει ως έσοδα τα κέρδη που έχει η ΕΚΤ από την αγορά των ελληνικών ομολόγων. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 0,8% του ΑΕΠ για την επόμενη χρονιά, αρκετά χρήματα για να μπορεί να χρηματοδοτήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός τις μειώσεις φόρων που θέλει», λέει ο Ντίξον.

Reuters: Τα λάθη της κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Αυτά είναι τα καλά νέα, Αλλά η Ελλάδα χρειάζεται και άλλες γρήγορες επιτυχίες. Η χώρα βασανίζεται από διαφθορά, η Δικαιοσύνη της είναι πολιτικοποιημένη και αρκετοί θεσμοί της είναι σάπιοι», τονίζει ο αρθρογράφος του Reuters και συνεχίζει: «Μερικοί αναλυτές πιστεύουν πως δεν μπορεί να γίνει κάτι για αυτά καθώς αυτές οι πρακτικές είναι κομμάτι του ελληνικού DNA. Αυτά είναι ανοησίες. Όταν οι Έλληνες πηγαίνουν στο εξωτερικό συχνά διαπρέπουν σε αποτελεσματικούς και σύγχρονους οργανισμούς. Ακόμα και έτσι δεν είναι εύκολο να αλλάξεις την νοοτροπία που κρύβεται πίσω από αυτές τις κακές πρακτικές. Και εδώ είναι που ο Μητσοτάκης έκανε μερικά λάθη.

Το πρώτο ήταν πως διόρισε έναν άνδρα χωρίς πανεπιστημιακό τίτλο αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος ως επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, παρότι ο νόμος προβλέπει πως αυτό είναι υποχρεωτικό. Η αντίδραση του Μητσοτάκη ήταν να αλλάξει τον νόμο ώστε ο υποψήφιος του να μπορεί να καταλάβει τη θέση. Ένα άλλο λάθος ήταν πως ξεφορτώθηκε την επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μία γυναίκα που υπήρξε σύμβουλος του προηγούμενου πρωθυπουργού. Πιθανόν να μην ήταν το κατάλληλο άτομο για τη θέση. Αλλά η απομάκρυνση της με αλλαγή της νομοθεσίας φαίνεται παρέμβαση στη φαινομενική ανεξαρτησία της αρχής. Το πρόβλημα με αυτά τα περιστατικά είναι πως δείχνουν πως ο Μητσοτάκης έδωσε προτεραιότητα στις γρήγορες νίκες παρά στην εμπέδωση γενικών αρχών.

Αν θέλει να δημιουργήσει ισχυρούς θεσμούς πρέπει να κυβερνά βασισμένος σε λογικές αρχές που ισχύουν για όλους. Ένα άλλο ολίσθημα ήταν πως στο υπουργικό του συμβούλιο υπάρχουν μόνο δύο γυναίκες. Είναι αλήθεια πως στο κόμμα του δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες βουλευτές και πως στην Ελλάδα υπάρχει γενικά νοοτροπία ανδροκρατίας. Αλλά θα μπορούσε να είχε προσπαθήσει περισσότερο. Και τέλος υπάρχει ακόμα ένας λόγος ανησυχίας για την ελληνική κυβέρνηση. Το μειονέκτημα του διορισμού τεχνοκρατών είναι πως μπορεί να είναι πολύ μακριά ψυχολογικά τόσο από τους βουλευτές όσο και από την ευρύτερη κοινή γνώμη. Νιώθουν πολύ πιο άνετα να συζητούν μεταρρυθμίσεις με άλλους “σπασίκλες”.

Όταν τα πράγματα δυσκολέψουν, κάτι που σίγουρα θα συμβεί, υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση να θεωρηθεί μία ομάδα απόμακρων ελιτιστών και να απορριφθεί από την κοινή γνώμη. Για να προστατευθούν από αυτό πρέπει οι υπουργοί να κάνουν συνειδητή προσπάθεια να βγουν από τον αθηναϊκό μικρόκοσμο. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν υπογραμμίσει πως η ύβρις συχνά προηγείται της Νεμέσεως. Ο Μητσοτάκης έκανε μία εντυπωσιακή εκκίνηση. θα πρέπει να είναι αρκετά σοφός ώστε να καταλάβει πως και αυτός κάνει λάθη», καταλήγει ο Ντίξον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments