Αθλητισμός

Ελλάδα – Βραζιλία: Αντικανονικό το διώξιμο του Καμπόκλο στη βολή του Σλούκα (vid)

Ελλάδα – Βραζιλία: Αντικανονικό το διώξιμο του Καμπόκλο στη βολή του Σλούκα (vid)
Ελλάδα - Βραζιλία: Με βάση τους κανονισμούς η τελευταία βολή του Κώστα Σλούκα κόπηκε αντικανονικά.

Ελλάδα – Βραζιλία: Σε περιπέτειες μπήκε η Εθνική μας ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας μετά την ήττα από τη Βραζιλία με 79-78. Οι διεθνείς μας δεν είχαν την αναμενόμενη απόδοση στο δεύτερο μέρος του αγώνα και παρά το προβάδισμα που είχαν χτίσει, ηττήθηκαν, με το παιχνίδι να κρίνεται στην τελευταία βολή του Κώστα Σλούκα.

Πέρα από το γεγονός ότι δεν έστειλε στο ματς στην παράταση, που είναι το αποτέλεσμα, έχει προκύψει σοβαρό ζήτημα, καθώς οι διαιτητές και μάλλον και ο πάγκος της Εθνικής μας δεν αντιλήφθηκαν ότι στη φάση αυτή, το διώξιμο της μπάλας από τον Μπρούνο Καμπόκλο πάνω από τη ρακέτα είναι καθ’ όλα αντικανονικό.

Αρχικά ο Καμπόκλο χτυπάει με το χέρι του τη στεφάνη και μετά την μπάλα, ενώ σε δεύτερο χρόνο κάνει ακόμα πιο τρανταχτή παράβαση. Η μπάλα μετά τη στεφάνη, βρίσκει το ταμπλό και μετά έρχεται το διώξιμο, το οποίο είναι αντικανονικό και μάλιστα η βολή έπρεπε να μετρήσει για δύο, άρα η νίκη να περάσει στην Εθνική.

Δείτε το ριπλέι:

Αντίθετα με τα παραπάνω υπάρχει η άποψη ότι ο παίκτης της Βραζιλίας δεν έκανε τίποτα αντικανονικό. Αρχικά ο κανονισμός αναφέρει ρητά πως υπάρχει παράβαση ύστερα από παρέμβαση παίκτη, όταν εκείνος ακουμπά το καλάθι ή το ταμπλό και επηρεάζει την πορεία της μπάλας, αν εκείνη έχει πιθανότητα να καταλήξει σε πόντο ή πόντους. Στη συνέχεια ο κανονισμός αναφέρει κάτι που αποδεικνύει ότι η παρέμβαση του Καμπόλκο είναι νόμιμη.

Αν η μπάλα ήταν ακριβώς πάνω στη στεφάνη την στιγμή της παρέμβασης ή αν υπάρχει αλλοίωση σε level παρεμπόδισης στην πορεία της μπάλας ή αν δημιουργηθεί ταλάντωση στην μπάσκετα, τότε μόνο θα μιλούσαμε για αντικανονική κίνηση του Καμπόκλο και θα μπορούσε να μετρήσει η βολή. Με βάση το βίντεο, τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη, άρα ο Καμπόκλο έκανε αυτό που έπρεπε για την ομάδα του, εντελώς νόμιμα.

Με λίγα λόγια ο έμπειρος αθλητής δεν έκανε κάτι αντικανονικό:

  • Γιατί δεν εμπόδισε την πορεία της μπάλας στη βολή του Σλούκα.
  • Γιατί η επαφή του με την στεφάνη δεν προκάλεσε ταλάντωση, άρα και εμπόδιο στην πορεία της μπάλας προς το καλάθι.
  • Γιατί την ώρα που ακουμπά την μπάλα, αυτή δεν εφάπτεται ακριβώς με την στεφάνη.
  • Γιατί η μπάλα χτυπά και στο ταμπλό μετά την πρώτη επαφή με την στεφάνη, γεγονός που επιτρέπει την παρέμβαση στον αέρα.

Προκαλούν οι Βραζιλιάνοι: «Οι διαιτητές βοήθησαν την Ελλάδα»

Ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της Βραζιλίας στη νίκη επί της Εθνικής μας ήταν ο Μαρκίνιος που με τους 15 πόντους που πέτυχε δημιούργησε πολλά προβλήματα στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Ο βετεράνος φόργουορντ τα είπε… χύμα μετά το ματς κάνοντας λόγο μάλιστα και για εύνοια της Εθνικής μας από τη διαιτησία.

Αναλυτικά:

«Πολλοί έλεγαν πως αυτή η γενιά δεν έχει το κάτι παραπάνω για να πετύχει, όμως δεν υστερούμε σε τίποτα απέναντι σε καμιά ομάδα. Έχουμε έναν πρωταθλητή και έναν καλύτερο έκτο παίκτη του ΝΒΑ, έναν πρωταθλητή Euroleague, έχουμε τα πάντα. Δεν μπορούσαμε να χάσουμε. Έγιναν κάποια λάθη στο τέλος και οι διαιτητές βοήθησαν την Ελλάδα, αλλά δεν αξίζαμε να χάσουμε το ματς. Η ομάδα μας έχει αρχ@@@ και το έδειξε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments