Ελλάδα

Βίκυ Σταμάτη: Από το ζενίθ στο ναδίρ

Βίκυ Σταμάτη: Από το ζενίθ στο ναδίρ
Η Βίκυ Σταμάτη τα έχει ζήσει όλα. Από την απόλυτη χλιδή στην απόλυτη παρακμή. Η σύζυγος του ανθρώπου που ήθελε να κυβερνήσει την Ελλάδα, περνά δύσκολες στιγμές αφού όπως μαρτυρά ανάρτησή της στο facebook έβγαλε στο σφυρί πανάκριβη τσάντα.

Η ζωή της ανατράπηκε μέσα σε διάστημα λίγων ετών. Από το νεοκλασσικό στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, σύρθηκε στη φυλακή, από εκεί στο ψυχιατρείο για να βρει την … Ιθάκη της στο πατρικό διαμέρισμα στο Χαλάνδρι. Στην περίπτωση της Βίκυς Σταμάτη ταιριάζει γάντι αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός: “απ΄τα ψηλά στα χαμηλά κι απ΄ τα πολλά στα λίγα”.

Πριν από λίγα 24ωρα με μια ανάρτησή της στο facebook η Βίκυ Σταμάτη ενημέρωνε τους διαδικτυακούς της φίλους και ιδιαίτερα τις γυναίκες πως θα μπορούσαν να αποκτήσουν μια τσάντα Birkin της Hermès. Η τιμη μία τσάντας Birkin κυμαίνεται από 7.000 ευρώ, ενώ η πιο ακριβή και συλλεκτική Hermes είχε δημοπρατηθεί στα 223.000 δολάρια!  Σίγουρα, για να φτάσει σε αυτό το σημείο η κ. Τσοχατζοπούλου, οι ανάγκες της οικογένειας όχι μόνο δεν επιτρέπουν τώρα πια τέτοιες πολυτέλειες, αλλά επιβάλλουν την εκποίηση κάποιων αντικειμένων στο βωμό της επιβίωσης.

Βίκυ Σταμάτη: Το “παραμύθι” της σταχτοπούτας δεν είχε καλό τέλος

Το ημερολόγιο γράφει Κυριακή 11 Ιουλίου 2004, εφτά ημέρες μετά την κατάκτηση του Euro από την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στην Πορτογαλλία και στο βροχερό Παρίσι μια παρέα Ελλήνων κατευθύνεται στο πολυτελές ξενοδοχείο Four Seasons Hotel George V, ένα άρτ ντεκό παλάτι του 17ου αιώνα, λίγα βήματα μακριά από τη Champs-Elysées. Την ίδια στιγμή το νιόπαντρο ζευγάρι που βρίσκεται στην επιβλητική μπλε Jaguar διασχίζει τους δρόμους του Παρισιού με κατεύθυνση το πολυτελές ξενοδοχείο. Η Βίκυ Σταμάτη και ο Άκης Τσοχατζόπουλος έχουν μόλις ενώσει τις ζωές τους στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, μπροστά σε αυστηρώς 18 επιλεγμένους φίλους, με κουμπάρο τον Γάλλο πολιτικό μηχανικό, Μισέλ Καντάς. Στο δεξί χέρι της μελαχρινής 30άρας με το τεράστιο μέτωπο αστράφτει ένα ακριβό μονόπετρο. Αλλά ούτε αυτό, ούτε η λάμψη των κρυστάλλων Swarovski που πλημμυρίζουν το χώρο της γαμήλιας δεξίωσης, μπορούν να ανταγωνιστούν το αστραφτερό χαμόγελο θριάμβου που έχει στο πρόσωπό της.

Στην προμνημονιακή Ελλάδα των μπουζουκιών, των πούρων, των χρυσών ρολογιών που πρόβαλαν από τις μανσέτες των επώνυμων πουκάμισων, και του πασπαλισμένου με χρυσόσκονη life style, μια μελαχρινή γυναίκα από το Ζέλι Φθιώτιδας, γίνεται η μοντέρνα Σταχτοπούτα. Με όχημα το γάμο της με το νούμερο 2 στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τον άλλοτε πανίσχυρο υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, η Βίκυ εκτοξεύεται με ταχύτητα πυραύλου στα ανώτερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα και αποσείει από πάνω της την απλή καταγωγή της.

Με την ίδια – ιλιγγιώδη – ταχύτητα θα ακολουθήσει και η πτώση που θα τη φέρει πίσω από τα κάγκελα ενός μίζερου κελιού φυλακής, ενός παγωμένου δωματίου στο ψυχιατρείο και στο διαμέρισμα σε πολυκατοικία στο Χαλάνδρι σήμερα. Η Βασιλική Σταμάτη γεννήθηκε το 1963 σε ένα χωριό της ελληνικής περιφέρειας, το οποίο απεδείχθη πολύ μικρό, για να χωρέσει τις τεράστιες φιλοδοξίες της.

Τα χρόνια της κραταιότητας του ΠΑΣΟΚ, τότε που το κεντρικό πολιτικό σύνθημα είναι το «Τσοβόλα δώστα όλα» και οι Έλληνες γίνονται όλο και πιο καταναλωτικοί και αστικοποιημένοι, η Βίκυ αφήνει το χωριό της και έρχεται στην Αθήνα για να κυνηγήσει το όνειρό της. Πιάνει δουλειά σε μια ναυτιλιακή εταιρία, αλλά το «σούσουρο» για τη στενή σχέση με το διευθυντή της όλο και μεγαλώνει. Η Βίκυ σύντομα βρίσκεται χωρίς δουλειά, αλλά είναι πεισμωμένη για κοινωνική ανέλιξη.

Η Βίκυ μπήκε στη ΔΕΗ το 1993 όταν ήταν στην κυβέρνηση η ΝΔ. Μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορταζ ήταν για πολλά χρόνια μέλος της ΠΑΣΥΠ –ΔΕΗ συνδικαλιστικού φορέα της ΔΕΗ που πρόσκειται στη ΝΔ. Τα πρώτα χρόνια εργάστηκε στην υπηρεσία διεύθυνσης προσωπικού. Η ίδια έχει πει σε συνέντευξή της ότι έχει σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης. Έχει πάθος με την σωστή διατροφή και την γυμναστική. Το 2004 δοκίμασε το συγγραφικό της ταλέντο, γράφοντας ένα βιβλίο για παιδιά οικολογικού περιεχομένου με τίτλο “Ο μυθικός χορός της φύσης”. Η παρουσίαση του βιβλίου αποτέλεσε μεγάλο κοσμικό γεγονός, με καλεσμένους όλη την αφρόκρεμα της κοσμικής Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στη ΔΕΗ η τύχη θα της χαμογελάσει, αφού η ζωή της έμελε να διασταυρωθεί με αυτή του υπουργού του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηριστικού εκπροσώπου μιας μποέμ εποχής, λουσμένης με σαμπάνια, φώτα και γαρύφαλλα, που έφυγε ανεπιστρεπτί. Και η ευκαιρία δεν θα χαθεί. Οι δυο τους γνωρίζονται σε μια εκδήλωση και η Βίκυ δεν χάνει χρόνο. Ο αστικός μύθος λέει ότι την επόμενη κιόλας ημέρα, πήγε στο γραφείο του και ζήτησε να τον δει. Αίτημά της ήταν να μετατεθεί στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της ΔΕΗ.

Τελικά η Βίκυ παίρνει κάτι παραπάνω: Μια θέση στο πολιτικό γραφείο του Άκη και άλλη μία στην… καρδιά του. Η ζωή της αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Η χλιδή και η πολυτέλεια την οποία απολαμβάνει, η γοητευτική αλλά απόμακρη Βίκυ, δεν θα μπορούσε ούτε να τη φανταστεί με το μισθό της υπαλλήλου της ΔΕΗ. Δείχνει εξ αρχής ότι δεν θα αρκεστεί στα λίγα. Γρήγορα γίνεται το «νούμερο ένα» στο γραφείο του Άκη αλλά και grande dame στο σπίτι το οποίο νοικιάζουν στο Κολωνάκι. Το σπίτι, στην οδό Βάμβα, κοστίζει μια μικρή περιουσία μηνιαίως, αλλά αυτό μάλλον είναι το ζητούμενο για την απαιτητική κυρία Σταμάτη.

Η παράνομη σχέση πληγώνει την οικογένεια του Άκη, ωστόσο η επί πολλά έτη σύζυγός του Γκούντρουν Μολντενάουερ αρνείται να συναινέσει στο διαζύγιο, πιστεύοντας ίσως ότι ο έρωτας με τη Βίκυ θα είναι περαστικός. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος κυριολεκτικά χρυσώνει το χάπι στη Βίκυ, αφού δεν μπορεί να την κάνει νόμιμη σύζυγό του. Τα κοσμήματά της συναγωνίζονταν αυτά που φορούν σε δεξιώσεις σύζυγοι εφοπλιστών, γαλαζοαίματες και διεθνείς τζετ σέτερς. Τα ακριβά καταστήματα του Κολωνακίου και της Κηφισιάς, την έχουν συχνή πελάτισσα, όποτε δεν κάνει shopping στο εξωτερικό, για να μη χάσει τις νέες τάσεις που προτείνουν στις πασαρέλες διάσημοι σχεδιαστές και οίκοι μόδας. Τα ποσά από την καταναλωτική φρενίτιδα της κυρίας Σταμάτη έχουν γραφτεί πολλές φορές και δεν έχουν διαψευστεί.

Ένα επεισόδιο που δικαιώνει πλήρως το παρατσούκλι “Μαρία Αντουανέτα” που της είχαν βγάλει οι πωλήτριες στην Πατριάρχου Ιωακείμ όταν, την εποχή που την είχε εγκαταστήσει ως ερωμένη του ο Άκης σε ένα «ταπεινό» διαμέρισμα στην Νεοφύτου Δούκα (σ.σ. πάντα συγκριτικά με το αξίας 1.100.000 ευρώ νεοκλασικό στην Διονυσίου Αεροπαγίτου που πίεσε τον Άκη να της αγοράσει), αγόραζε σταθερά 200 ζευγάρια παπούτσια τον χρόνο. Πηγές κοντά στο ζεύγος έλεγαν αργότερα για την έκφραση στο πρόσωπο του Άκη όταν είδε να του έρχεται στο σπίτι ένας λογαριασμός 72.000 ευρώ από τον Καλογήρου.

Στην πορεία, προφανώς, συνήθισε καθώς η αγάπη της νέας του συζύγου για την καλή ζωή είναι δεδομένη και καλά καταγεγραμμένη. Ξεκινώντας από την πιστωτική της κάρτα στην ελβετική τράπεζα UBS, όπου φαίνονταν χρεώσεις ποσών που φτάνουν και τα 180.000 ευρώ από το 2006 έως 2009, με ένα σεβαστό ποσοστό από αυτούς να αφορούν δημιουργίες ξένων οίκων μόδας και κοσμημάτων, όπως Hermes, Dior και Louis Vuitton.

Και συνεχίζοντας με τα εσώρουχα των 6.000 ευρώ που αγόρασε σε μια μέρα από γνωστό κατάστημα της πλατείας Κολωνακίου. Ενώ, σε κάποια άλλη βόλτα της στην Κηφισιά, αγόρασε όλο το εμπόρευμα του καταστήματος, αναγκάζοντας τους υπεύθυνους να κατεβάσουν ρολά και να ασχοληθούν αποκλειστικά με την αποστολή των ειδών στην γνώριμη διεύθυνση της οικίας Τσοχατζόπουλου.

Εξίσου «μεγαλοαστικές» ήταν και οι υπόλοιπες καταναλωτικές συνήθειες της, που αφορούσαν την συντήρηση σε όσο δυνατόν καλύτερο επίπεδο της εξωτερικής της εμφάνισης. Και οι οποίες περιλαμβάναν συχνά μαθήματα με personal trainer αξίας 100 ευρώ την ώρα στο πλήρως εξοπλισμένο (και με power plate) προσωπικό γυμναστήριο που είχε δημιουργήσει σε ένα από τα δωμάτια του υπογείου του νεοκλασικού. Ενώ προσωπικός της κομμωτής ήταν ο Στέφανος Βασιλάκης, ο οποίος εκείνη την εποχή για να περιποιηθεί τα μαλλιά των κυριών φέρεται να έπαιρνε ως αμοιβή από 500 έως 1000 ευρώ.

Από το ζενίθ στο ναδήρ

Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες, τα κρατικά ταμεία της χώρας είναι άδεια, ο δανεισμός από το ΔΝΤ αναπόφευκτος και το ακίνητο αυτό γίνεται αντικείμενο ευρύτατου δημοσιογραφικού σχολιασμού. Το πόθεν έσχες και των δύο δεν δικαιολογεί την απόκτηση του διαμερίσματος που κόστισε 1,1 εκατομμύρια ευρώ για να αγοραστεί και ένα πολύ μεγάλο ποσό για να ανακαινιστεί.

Μάλιστα, αυτό το διαμέρισμα ήταν και η απαρχή της πτώσης. Η Δικαιοσύνη πιάνει δουλειά, το κατηγορητήριο συντάσσεται με βάση και χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο γραφείο του κ. Τσοχατζόπουλου. Εκατομμύρια ευρώ με υπόγειες διαδρομές περνούσαν από offshore εταιρίες, σε μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, σε συνεργάτες του υπουργού και τέλος στον ίδιο.

Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης 11 Απριλίου του 2012, ο πρώην υπουργός, Άκης Τσοχατζόπουλος, συλλαμβάνεται στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μετά από ένταλμα για ξέπλυμα χρήματος και συγκεκριμένα για την αγορά υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρία Ferrostaal.

Στην υπόθεση εμπλέκονται και η κυρία Σταμάτη και η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου, αν και δεν συλλαμβάνονται. Ωστόσο το πουλόβερ έχει αρχίσει να ξηλώνεται… Λίγες μέρες μετά δεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία και των δυο και ο κλοιός σφίγγει γύρω από τη Βίκυ Σταμάτη, που έρχεται αντιμέτωπη με τα επίχειρα των επιλογών της.

Ο ζαχαρένιος κόσμος της Βίκυς Σταμάτη γκρεμίζεται στις 27 Απριλίου του 2012, όταν κρίνεται προφυλακιστέα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.  Από το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου με τους καναπέδες, που σύμφωνα με τη δικογραφία αγοράστηκαν 35.000 ευρώ και τα… κρόσσια που κόστισαν κάτι παραπάνω από 2.500 ευρώ, βρίσκεται προφυλακισμένη σε ένα κελί, με άλλες συγκρατούμενες και μακριά από το παιδί της, που ήταν τότε μόλις 5 ετών.

7726213

Η ίδια δείχνει να αδυνατεί να αποδεχτεί την πραγματικότητα. Βλέπεται με τον Άκη τις ώρες του επισκεπτηρίου και στα χρόνια που ακολουθούν καταθέτει δεκάδες αιτήσεις αποφυλάκισης που πέφτουν όλες στο κενό. Συγκεντρώνει και πάλι τη δημοσιότητα, όταν το σκάει από το Δρομοκαΐτειο όπου νοσηλεύεται κατά καιρούς, λόγω κλονισμού και χάνεται για μερικές μέρες.

Σε εκείνη την απόδραση κακές γλώσσες έλεγαν πως έλειπε για να βάλει κάτι υπογραφές που θα έφερναν λεφτά από το εξωτερικό αλλά η αλήθεια είναι πως ήθελε να δει τον 8χρονο γιο της που τόσο είχε λαχταρίσει. Τελικά καταφέρνει να αποφυλακιστεί τον Οκτώβριο του 2015. Η χαρά της όμως δεν κρατάει για πολύ. Η νέα καταδίκη από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων την 1η Νοεμβρίου του ίδιου έτους την οδηγεί πίσω στη φυλακή και – έξαλλη – κάνει και μια προσβλητική χειρονομία στους δημοσιογράφους. Τελικά αποφυλακίζεται τον Νοέμβριο του 2017.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments