Ελλάδα

Γκιζέλα Ντάλι: H ξανθιά καλλονή που έσπασε το ταμπού του γυμνού την δεκαετία του ’60

Γκιζέλα Ντάλι: H ξανθιά καλλονή που έσπασε το ταμπού του γυμνού την δεκαετία του ’60
Γκιζέλα Ντάλι: H Ελληνίδα ηθοποιός, που διακρίθηκε σε ρόλους μοιραίας και σέξι γυναίκας.

 Γκιζέλα Ντάλι: Η Γκιζέλα Ντάλι ήταν το απόλυτο σύμβολό του σεξ τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 και την απόκαλούσαν Μπριζίτ Μπαρντό της Ελλάδας. Ενσάρκωσε ρόλους με μοιραίες και ποθητές γυναίκες που αναστάτωναν τον ανδρικό πληθυσμό με τα καμώματά τους. Το πραγματικό της όνομα ήταν Αδαμαντία Μαυροειδή. Γεννήθηκε το 1937 στην Πλάκα και καταγόταν από τα Μέγαρα.  Από νεαρή ηλικία σπούδασε χορό και υποκριτική, και έκανε το ντεμπούτο της με την ταινία του 1960 με το “Ραντεβού στη Βενετία”.

Ένας από τους ρόλους της που δεν ξεχνά εύκολαο τηλεθεατής είναι εκείνος της στριπτιζέζ που ξετρέλανε τον Βέγγο στην ταινία “Πολυτεχνίτης και Ερημοσπίτης”. Πρωταγωνίστησε σε αποκαλυπτικές σκηνές και σε αντίθεση με τις σταρ της εποχής, δεν δίσταζε να αφήνει ακάλυπτο το καλλίγραμμο σώμα της στον φακό παρά τα αυστηρά ήθη της εποχής. Έγινε φαντασίωση για μικρούς και μεγάλους και κοσμούσε τα εξώφυλλα των περιοδικών ‘Ρομάντσο” και “Φαντάζιο”.

Η εντυπωσιακή της παρουσία δεν περνούσε απαρατήρητη και σύντομα κέρδισε μικρούς ρόλους σε κωμωδίες όπως ”Του Κουτρούλη ο γάμος” (1962), το ξεκαρδιστικό ”Γέλιο βγήκε απ’ τον Παράδεισο” (1963) στο πλάι του Γιώργου Κωνσταντίνου, ”Νυχτοπερπατήματα” (1964) και το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Ζερβουλάκου, ”Ου κλέψεις” (1965) . Δεν κατάφερε να πρωταγωνιστεί, όμως έμεινε στη συνείδηση του κοινού και έπαιξε στο πλευρό σπουδαίων ηθοποιών. 

Τα επόμενα χρόνια πήρε μέρος σε ταινίες ερωτικού περιεχομένου όπως: ”Η Ελληνίδα και ο έρωτας” (1962), ”Σκάνδαλα στο νησί του έρωτα” (1963), ”Διεστραμμένοι” (1963), ”Ο παρθένος” (1966), ”Δάφνις και Χλόη” (1969), το remake του Ορέστη Λάσκου με τη Χαρά Αγγελούση, ”Έρωτας δίχως σύνορα’ . Τη δεκαετία του ’70 συμμετείχε στις σοφτ πορνό ταινίες ”Ο κύκλος της ανωμαλίας” (1971), ”Δαίμονες της βίας και του σεξ” (1973), ”Αιμιλία η διεστραμμένη”.

“Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση της”

Η Ντάλι είχε πει αρκετά χρόνια αργότερα για την εποχή που πρωταγωνιστούσε στις συγκεκριμένες ταινίες: “Τώρα που βλέπω τις ταινίες μου, μ’ αρέσει αυτή η κοπέλα, η Γκιζέλα, αλλά σήμερα δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση της… Α πα πα! Εγώ – από τότε που τα εγκατέλειψα όλα και πήγα στη Νάξο – είμαι η κυρά Διαμάντω. Το Διαμάντω είναι το πραγματικό μου όνομα και προέρχεται από τις λέξεις “Δίας” και “αδάμας”.

Εγκατέλειψε την υποκριτική

Το 1976 εγκατέλειψε την υποκριτική και μετακόμισε στη Νάξο, όπου έζησε σαν ερημίτισσα για 30 χρόνια. «Ξέρω ότι το μόνο που θυμούνται από εμένα είναι τα οπίσθιά μου», έλεγε για το κινηματογραφικό της παρελθόν χρόνια μετά. Περνούσε τον ελεύθερο χρόνο της καλλιεργώντας τον κήπο της και διαβάζοντας βιβλία.

Η μάχη με τον καρκίνο

Το 2001 διαγνώστηκε με καρκίνο στο στήθος. «Δεν δέχομαι επισκέψεις λόγω ασθένειας» έγραφε η πινακίδα που είχε κρεμάσει έξω από το σπίτι της. Επί εννιά χρόνια έδωσε σκληρή μάχη όμως δεν κατάφερε να βγει νικήτρια. Η τελευταία της εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν το 2004 στην ταινία “Τεστοστερόνη”. Έφυγε από τη ζωή στις 10 Σεπτεμβρίου 2010 σε ηλικία 73 ετών.

Η Γκιζέλα Ντάλι έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή στη Νάξο στις 10 Σεπτεμβρίου 2010, σε ηλικία 73 ετών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments