Ελλάδα

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου: Παρασκευή και 13 το ολόγιομο φεγγάρι

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου: Παρασκευή και 13 το ολόγιομο φεγγάρι
Πανσέληνος Σεπτεμβρίου: Η Πανσέληνος του Σεπτεμβρίου συμπίπτει ξανά με την... γρουσούζικη ημερομηνία Παρασκευή και 13, μετά από 20 ολόκληρα χρόνια.

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου: Μετά από 20 χρόνια η Πανσέληνος του φετινού Σεπτεμβρίου θα συμπέσει ξανά με την… γρουσούζικη ημερομηνία Παρασκευή και 13, ύστερα από 20 χρόνια. Η τελευταία φορά που είχε συμβεί ήταν στις 13 Οκτωβρίου του 2000 και η επόμενη θα είναι στις 13 Αυγούστου του 2049. Το ολόγιομο φεγγάρι θα κάνει δυναμική εμφάνιση από το απόγευμα της Παρασκευής, λίγο μετά τη δύση του ήλιου, αλλά στο απόγειό της θα φτάσει στις 00:33 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου και… έναρξη Φθινοπώρου

Η Πανσέληνος την Παρασκευή και 13 είναι πιο κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία ή αλλιώς την έναρξη του Φθινοπώρου, το οποίο κάνει επίσημα «πρεμιέρα» στις 23 Σεπτεμβρίου. Το όνομά της, «harvest moon», προέκυψε από τη γεωργία, καθώς η φθινοπωρινή ισημερία έπεφτε πάντα μαζί με τις γεωργικές εργασίες των αγροτών. Οι σοδειές τους μεγάλωναν πάντα στα τέλη του καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου, κάτι που σημαίνει ότι έπρεπε να εργαστούν σκληρά έως αργά τη νύχτα προκειμένου να κάνουν τη συγκομιδή. Τότε δεν υπήρχαν τρακτέρ με φακούς και οι αγρότες εργάζονταν με σύμμαχο το ολόγιομο φεγγάρι.

Γιατί ονομάζεται και Μicromoon

Αν και το φεγγάρι είναι γεμάτο, εμφανίζεται πολύ μικρό στον ουρανό. Την Παρασκευή που φτάνει στο απόγειό του, θα βρίσκεται στο πιο μακρύ σημείο σε τροχιά γύρω από τη γη και ως εκ τούτου θα εμφανίζεται 14% μικρότερο στη Γη. Σε αντίθεση με το micromoon, το supermoon λαμβάνει χώρα όταν το φεγγάρι είναι σε τροχιά στο πιο κοντινό σημείο στη Γη.

Διαβάστε Eπίσης

Νέα Ιωνία: Που στρέφονται οι έρευνες των αστυνομικών για την εγκατάλειψη του βρέφους

ΣΔΟΕ: Πάνω από 23 τόνους απαγορευμένου ψυκτικού υγρού εντοπίστηκαν στο Αιγάλεω

Περισσότερα
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι