Video

ΜΙΤ: Αυτό είναι το πιο μαύρο υλικό του κόσμου (vid)

ΜΙΤ: Αυτό είναι το πιο μαύρο υλικό του κόσμου (vid)
ΜΙΤ: Το φημισμένο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ περηφανεύεται για το ότι δημιούργησε το πιο μαύρο υλικό που υπάρχει στον κόσμο.

ΜΙΤ: Η λέξη “μαύρο” είναι συνυφασμένη στην κουλτούρα μας με το σκοτάδι, τον αρνητισμό και γενικά… τον φόβο. Αν και το μισό εικοσιτετράωρο είναι “βουτηγμένο” στο σκοτάδι, ποτέ δεν έχουμε ζήσει το… απόλυτο μαύρο. Εκεί όπου το φως σχεδόν δεν μπορεί να… φανεί. Το… σχεδόν απόλυτο μαύρο, επετεύχθη στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, με τους ερευνητές να δημιουργούν ένα υλικό το οποίο δεσμεύει το 99,96% του φωτός από κάθε γωνία.  Το υλικό αποτελείται από μικροσκοπικούς νανοσωλήνες άνθρακα (CNT) κάθετα ευθυγραμμισμένους πάνω σε ένα υπόστρωμα αλουμινίου.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου οι επιστήμονες των υλικών να σχεδιάσουν ένα υλικό που θα απορροφά το 100% του φωτός (κάτι σαν μαύρη τρύπα στο διάστημα). Οι ερευνητές έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Applied Materials» της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS). Ο καθηγητής Μπράιαν Γουάρντλ δήλωσε ότι «κάποιος θα βρει ένα ακόμη πιο μαύρο υλικό και τελικά θα κατανοήσουμε όλους τους υποκείμενους μηχανισμούς, οπότε θα είμαστε πια σε θέση να κατασκευάσουμε το απόλυτο μαύρο» όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η επίδειξη του πιο μαύρου υλικού

Κάνοντας επίδειξη των δυνατοτήτων του νέου υλικού, οι επιστήμονες κάλυψαν με αυτό το υλικό, σαν μανδύα, ένα φυσικό διαμάντι 16,8 καρατίων, κάνοντας το να «εξαφανιστεί» από την κοινή θέα.Μάλιστα το πείραμα παρουσιάζεται σε νέα έκθεση έργων τέχνης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και οι επιστήμονες δήλωσαν ότι θα διαθέσουν δωρεάν το κατάμαυρο υλικό τους σε όποιον καλλιτέχνη θέλει να το αξιοποιήσει για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Πέρα από τον χώρο της τέχνης, τέτοιου είδους υλικά μπορούν να αξιοποιηθούν μελλοντικά, μεταξύ άλλων, σε οπτικές και διαστημικές εφαρμογές, π.χ. σε τηλεσκόπια που αναζητούν εξωπλανήτες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments