Διεθνή

Χουλουσί Ακάρ: “Είμαστε αποφασισμένοι όπως το 1974 στην Κύπρο”

Χουλουσί Ακάρ: “Είμαστε αποφασισμένοι όπως το 1974 στην Κύπρο”
Χουλουσί Ακάρ: Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έκανε νέες "εμπρηστικές" δηλώσεις, με αφορμή τις δραστηριότητες της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χουλουσί Ακάρ: Συνεχίζεται το “μπαράζ” προκλητικών δηλώσεων από την πλευρά της Τουρκίας. Τοποθετήσεις, οι οποίες πάνε παράλληλα με τη δράση της γειτονικής χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή τη φορά, σειρά πήρε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει με κάθε κόστος τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, όπως έκανε το 1974, με αφορμή την ένταση που επικρατεί λόγω της τουρκικής κινητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ. Μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προς Κύπρο και ξένες χώρες και εταιρείες, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, επανέλαβαν ότι το πνεύμα του ’74 είναι παρόν και σήμερα, σε περίπτωση που θιγούν τα δικαιώματα των Τ/Κ.

«Έχουμε μια σαφή στάση όσον αφορά τη δίκαιη κατανομή των πόρων της ανατολικής Μεσογείου. Έχουμε και σήμερα την ίδια αποφασιστικότητα που είχαμε και το 1974 όταν προστατεύσαμε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας. Ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και των Τ/Κ αδελφών μας», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, που επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται απειλή, όταν δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο και θα προστατεύσουν τα δικαιώματα και το δίκιο τους.

«Η προσέγγισή μας είναι σαφής. Αυτό που λέμε ότι πρέπει να γίνει βασίζεται στη λογική. Είμαστε υπέρ μίας μόνιμης και περιεκτικής λύσης στην Κύπρο. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα στο νησί». Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε ξανά στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας.

Φεύγει ο Πορθητής, ίσως επιστρέψει το Γιαβούζ

Έπειτα από αρκετούς μήνες παρουσίας στα ανοιχτά της Πάφου, το τουρκικό γεωτρύπανο αναμένεται να αποχωρήσει από την περιοχή, επιστρέφοντας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak» στη Μαύρη Θάλασσα. Αντίθετα, το Γιαβούζ που αναχώρησε πρώτο από την κυπριακή ΑΟΖ, θα παραμείνει στην Αττάλεια και είναι πιθανό να σταλεί για νέα γεώτρηση σε περιοχή νότια της Κύπρου, όπου το «Μπαρμπαρός» είχε διεξάγει έρευνες. Τέλος, όσον αφορά το «Ορούς Ρέις», έχει αρχίσει ήδη το ταξίδι του για την ανατολική Μεσόγειο, έχοντας στο «πλευρό» του πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η περιοχή την οποία θα αναλάβει να ερευνήσει.

Όπως τονίζει η «Yeni Safak», η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τόσο τις γεωτρήσεις όσο και τις δραστηριότητες έρευνάς της, προσθέτοντας ότι «παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων που συνεχίζει ο άξονας Ευρωπαϊκή Κεντρική διοίκηση – Ελλάδα. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αυτών η Τουρκία είναι σε θέση να κάνει όλους τους σχεδιασμούς συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς νέου ερευνητικού πλοίου και νέου γεωτρύπανου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments