Διεθνή

Thomas Cook: Ο ιεροκήρυκας που «μαγείρευε» ταξίδια και δημιούργησε έναν κολοσσό

Thomas Cook: Ο ιεροκήρυκας που «μαγείρευε» ταξίδια και δημιούργησε έναν κολοσσό
Πως ο ιεροκήρυκας Τόμας Κουκ δημιούργησε έναν κολοσσό και πως έφτασε σήμερα στην χρεοκοπία υπό τη διοίκηση του CEO της εταιρείας Πίτερ Φανκχάουσερ.

Ως ιστορική ημέρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χθεσινή με την πτώχευση της “Thomas Cook” που έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία και έβαλε σε τεράστια ταλαιπωρία χιλιάδες ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν σε διάφορους προορισμούς ανά τον κόσμο.

Ο ιδρυτής της ιστορικής εταιρείας, Τόμας Κουκ, ήταν ο άνθρωπος που έβαλε πρώτος στον παγκόσμιο χάρτη έναν όμιλο που ξεκίνησε ως πρακτορείο ταξιδίων αλλά και ως αεροπορική εταιρεία στη συνέχεια, με συναπτή πορεία 178 ετών. Ο Κουκ χαρακτηρίζεται ως ο πατέρας του τουρισμού καθώς ήταν καθοριστικός ο ρόλος του στη τουριστική αγορά. Η επιχείρηση του εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα με εκατοντάδες καταστήματα και υπηρεσίες που δύσκολα έβρισκε κάποιος σε εκείνη την περίοδο.

Τα πρώτα χρόνια του Κουκ

Ο Τόμας Κουκ γεννήθηκε το 1808 σε μια πόλη της Μελβούρνης στην Αγγλία. Όταν ήταν 10 χρονών ξεκίνησε να εργάζεται για μια δεκάρα την ημέρα προκειμένου να ενισχύσει οικονομικά την οικογένεια του. Ήταν ένας άνθρωπος εργατικός και είχε περάσει από διάφορες δουλειές, όπως εκείνη του εκδότη, του εκτυπωτή, του επιπλοποιού, του ξυλουργού αλλά και του βαπτιστή ιεροκήρυκα.

Μάλιστα ως ιεροκήρυξ διένυε πολλά χιλιόμετρα την ημέρα και δούλευε σε απόλυτο σκοτάδι για να μην καταναλώνει πολλά κεριά και πετρέλαιο. Ο Κουκ ήθελε να γίνει διοργανωτής ταξιδίων λόγω των πεποιθήσεων του περί εγκράτειας.

Όλο αυτό ξεκίνησε από μια εκδρομή που διοργάνωσε το 1841 για 500 υποστηρικτές του, ( Ο Κουκ πρέσβευε το δόγμα ότι η Βρετανία θα έπρεπε να αποτινάξει το αλκοόλ).

Πίστευε ότι το όλα τα κακά της βικτωριανής κοινωνίας προέρχονταν από το αλκοόλ. Κατάλαβε λοιπόν ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει ακόμα περισσότερο την πεποίθησή του μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου της Βρετανίας που όλο και επεκτείνονταν.

Μετά από κάποια χρόνια ίδρυσε και επίσημα την τουριστική του επιχείρηση και ξεκίνησε να οργανώνει ταξίδια από το Λέστερ το Νότινγκαμ και το Ντέρμπι στο Λίβερπουλ, με εντυπωσιακά για αρχή κέρδη. Μερικά χρόνια μετά πραγματοποιούσε εκδρομές στη Σκωτία. Μετέφερε τον κόσμο με τραίνα και ατμόπλοια στη Γλασκώβη και σε όσους ταξίδευαν πρώτη φορά τους τροφοδοτούσε με τουριστικούς οδηγούς.

Σε λιγότερα από 10 χρόνια ο Κουκ ξεκίνησε να οργανώνει ταξίδια στην Αμβέρσα, στις Βρυξέλλες, στην Κολωνία, στη Χαϊδελβέργη και στο Στρασβούργο. Μάλιστα το 1855 πρόσθεσε και το Παρίσι λόγω της Διεθνής Έκθεσης. Το 1865 άνοιξε το πρώτο του ταξιδιωτικό γραφείο σε μια από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές του Λονδίνου. Τον επόμενο χρόνο η εταιρεία «απογειώθηκε» καθώς πραγματοποίησε το πρώτο υπερατλαντικό ταξίδι στην Αμερική. Η επιχείρηση ήταν από τις πρώτες που χρησιμοποίησε ταξιδιωτικές επιταγές με την ονομασία «κυκλικές σημειώσεις».

Η ανοδική πορεία της εταιρείας συνεχίστηκε και τον 20o αιώνα παρά την αναδοχή από τους τρεις γιους του ιδρυτή της. Το 1919 ανακηρύχτηκε πρώτη στη λίστα με εκείνες που προσφέρουν ταξίδια αναψυχής. Η εταιρεία το 1928 πουλήθηκε στους Βέλγους ιδιοκτήτες της Orient Express. Όμως ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος «φρέναρε» της ανοδική πορεία της εταιρείας.

Μόλις τελείωσε η πόλεμος οι Βρετανοί επέστρεψαν στα ταξίδια, μέχρι το 1950 πάνω από ένα εκατομμύριο Βρετανοί πολίτες ταξίδευαν κάθε χρόνο σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία αλλά και Ελβετία. Η εταιρεία του Κουκ για αρκετά χρόνια ήταν έρμαιο συστηματικών συγχωνεύσεων. Το 2007 συγχωνεύθηκε με την μητρική εταιρεία της Airtours, το MyTravel Group. Αυτή ήταν και η αρχή του τέλους. Το 2011 η κατάσταση φάνηκε να εξομαλύνεται από τις τράπεζες. Πλέον, το επιχειρηματικό παιδί του Thomas Cook μοιάζει να φτάνει στο τέλος του ταξιδιού του.

Ο όμιλος έχει στην κατοχή του 200 ξενοδοχεία που φέρουν το όνομά του και απευθύνονται το κάθε ένα σε ειδικό κοινό (οικογένειες, χαμηλές τιμές, trendy νεολαία, πολυτελή). Περιλαμβάνει την εταιρεία Jet Tours, την Neckerman στην ηπειρωτική Ευρώπη, μαζί με εκατό αεροσκάφη στο όνομά της ή υπό το εμπορικό σήμα Condor.

Το λουκέτο στην εταιρεία υπό τη διοίκηση του Πίτερ Φανκχάουσερ

Σύμφωνα με όσα γράφουν τα Βρετανικά ΜΜΕ, ο Πίτερ Φανκχάουσερ είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών και κατάφερε να αυξήσει τον προσωπικό του λογαριασμό κατά 20 εκατομμύρια λίρες μέσα σε πέντε χρόνια από την περίοδο που ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας.Φ

Το 2014 που ανέλαβε τη διοίκηση έλαβε 8,3 εκατομμύρια λίρες και έναν χρόνο μετά έλαβε μπόνους 2,9 εκατομμύρια λίρες. Ο 58χρονος Ελβετός διαθέτει διευρυμένη εμπειρία 25 χρόνων στις τουριστικές επιχειρήσεις, είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου «St. Gallen» και κατέχει διδακτορικό τίτλο στις πολιτικές επιστήμες.

Η πρώτη του εργασιακή του εμπειρία με στον τομέα του τουρισμού ήταν στην ταξιδιωτική εταιρεία «Kuoni» και στη συνέχεια μετέβη στην «LTU» ως διευθύνων σύμβουλος. Στην «Thomas Cook» εντάχθηκε το 2001 και τον Μάρτιο του 2003 ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στην Γερμανία.

Τον Νοέμβριο του 2012 ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στη Βρετανία και την Ηπειρωτική Ευρώπη. Τότε πήρε και την απόφαση να μετοικήσει μαζί με την οικογένειά του στο Σάρεϊ της Αγγλίας. Έπειτα από δύο χρόνια ανέλαβε καθήκοντα Διευθύνοντα Συμβούλου του Ομίλου Thomas Cook Group. Αρκετοί μιλούσαν για έναν εξαιρετικό επιχειρηματία μέχρι χθες που έσκυψε το κεφάλι και ανακοίνωσε την πτώχευση της εταιρείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments