Διεθνή

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Τραμπ εκτέθηκε σε σοβαρό κίνδυνο δημόσιας ασφάλειας και αντικατασκοπείας

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Τραμπ εκτέθηκε σε σοβαρό κίνδυνο δημόσιας ασφάλειας και αντικατασκοπείας
ΗΠΑ: Το υπουργείο Δικαιοσύνης με νομική γνωμοδότηση του αναφέρει πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτέθηκε «σοβαρό κίνδυνο δημόσιας ασφάλειας και αντικατασκοπείας» κατά τη συνομιλία του με τον Ουκρανό ομόλογο του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκτέθηκε δυνητικά σε «σοβαρό κίνδυνο δημόσιας ασφάλειας και αντικατασκοπείας» όταν πίεσε τον Ουκρανό ομόλογό του να ξεκινήσει έρευνα για τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον γιο του, σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή των υπηρεσιών πληροφοριών. Το κείμενο αυτό, που δεν είχε δοθεί μέχρι τώρα στη δημοσιότητα και περιλαμβάνεται στη νομική γνωμοδότηση του υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφέρεται επίσης στις ανησυχίες που εξέφρασε ένας ανώνυμος «μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος». Πρόκειται για ένα μέλος των υπηρεσιών πληροφοριών που έκανε την καταγγελία σχετικά με το τηλεφώνημα του Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις 25 Ιουλίου.

Η γνωμοδότηση αυτή δεν διευκρινίζει ποιοι είναι οι «κίνδυνοι αντικατασκοπείας». Πρώην αξιωματούχοι όμως είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι Ρώσοι κατάσκοποι θα μπορούσαν να λάβουν γνώση του περιεχομένου του τηλεφωνήματος, προτού να δημοσιοποιηθεί, και να το χρησιμοποιήσουν για να ασκήσουν πιέσεις στον Τραμπ. Η γνωμοδότηση του υπουργείου παρέχει κάποιες πληροφορίες για τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Αναφέρει ότι το πρόσωπο αυτό άκουσε από αξιωματούχους του Λευκού Οίκου ότι ο Τραμπ έκανε κάποιες δηλώσεις κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος με τις οποίες θεώρησε ότι »επιδίωκε να πιέσει (τον Ζελένσκι) να αναλάβει επισήμως δράση για να βοηθήσει στην επανεκλογή του προέδρου το 2020».

Στην περίληψη του τηλεφωνήματος που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος, ο Τραμπ πιέζει τον Ζελένσκι να εξετάσει τις ανεπιβεβαίωτες κατηγορίες ότι ο Τζο Μπάιντεν, την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος, ζήτησε να απολυθεί ένας εισαγγελέας επειδή διενεργούσε έρευνα για την εταιρεία για την οποία εργαζόταν ο γιος του, ο Χάντερ Μπάιντεν.

Ο γενικός επιθεωρητής των υπηρεσιών πληροφοριών, Μάικλ Άτκινσον, ανησυχούσε ότι το αίτημα του Τραμπ παραβίαζε την αμερικανική νομοθεσία αναφορικά με τις προεκλογικές εκστρατείες. Και αυτό γιατί απαγορεύεται οποιουδήποτε είδους ξένη βοήθεια στους υποψηφίους. Ο Άτκινσον, ο οποίος διορίστηκε στη θέση αυτή από τον Τραμπ, εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι «η φερόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά ενός ανώτατου Αμερικανού αξιωματούχου που επιδίωξε να λάβει ξένη βοήθεια για να παρέμβει ή να επηρεάσει ομοσπονδιακές εκλογές θα μπορούσε δυνητικά να εκθέσει τον ίδιο σε σοβαρό κίνδυνο εθνικής ασφάλειας ή αντικατασκοπείας», αναφέρει η γνωμοδότηση.

Ο Άτκινσον σημειώνει ότι, μολονότι υπάρχουν ενδείξεις πολιτικής προκατάληψης εκ μέρους του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, ο ίδιος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κατηγορίες ήταν αξιόπιστες. Η νομική γνωμοδότηση συντάχθηκε από την Υπηρεσία Νομικών Συμβουλών του υπουργείου Δικαιοσύνης για να στηρίξει την άρνηση του Τζόζεφ Μαγκουάιρ, του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών (DNI) να στείλει την καταγγελία του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος στο Κογκρέσο. Ο Μαγκουάιρ υποστήριζε ότι το Κογκρέσο δεν έχει δικαιοδοσία επί του αντικειμένου της καταγγελίας.

Στη συνδιάλεξή του με τον Ζελένσκι, ο Τραμπ δηλώνει αρχικά ότι η Ουάσινγκτον «ήταν πολύ, πολύ καλή απέναντι στην Ουκρανία» αλλά αυτό δεν ήταν «κατ’ ανάγκη αμοιβαίο». Στη συνέχεια αναφέρεται στον Τζο Μπάιντεν, το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών και τις υποθέσεις του γιου του στην Ουκρανία. «Πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το θέμα αυτό, επομένως θα ήταν θαυμάσιο αν μπορούσατε να το εξετάσετε», λέει στον Ζελένσκι.

Ο Τραμπ προτείνει κατόπιν στον ομόλογό του να συνεργαστεί με τον προσωπικό δικηγόρο του, τον Ρούντι Τζουλιάνι, «έναν πολύ αξιοσέβαστο άνθρωπο» και με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ. Διευκρινίζει ότι και οι δύο θα επικοινωνήσουν μαζί του προσεχώς. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν εξαπολύει καμία συγκεκριμένη απειλή και δεν προτείνει κάποιο αντάλλαγμα. Όμως προσκαλεί τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, αφού ακούσει την απάντησή του για τον Μπάιντεν.

Σήμερα ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι δεν άσκησε καμία πίεση, επαναλαμβάνοντας ότι είναι θύμα «του μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών στην αμερικανική ιστορία». Όμως οι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι το απομαγνητοφωνημένο κείμενο τους δικαιώνει. «Είναι σαν να μιλάει ένας μαφιόζος; Τι κάνατε εσείς για εμάς; Εμείς κάναμε τόσα για εσάς αλλά αυτό δεν ήταν αμοιβαίο. Έχω να σας ζητήσω μια χάρη», ειρωνεύτηκε ο βουλευτής Άνταμ Σιφ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments