Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε καλό κλίμα έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Όλα τα "καυτά" θέματα τέθηκαν στο τραπέζι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις 17:45 ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, η οποία είχε οριστεί από τη συνομιλία των δύο ανδρών τη Δευτέρα, στο περιθώριο διαλείμματος των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, με τους δύο ηγέτες να θέτουν στο τραπέζι όλα τα καίρια ζητήματα, όπως το προσφυγικό και το Κυπριακό. Παράλληλα, συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών, όπως οι εμπορικές σχέσεις.Άξια αναφοράς ήταν η κοινή απόφαση για την ενεργοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, με τους Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επιφορτίζονται την προετοιμασία της εν λόγω κίνησης.

Η ελληνική πλευρά εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στην Κυπριακή Δημοκρατία για το κυπριακό ζήτημα, αλλά και την πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη, που αφορά την εξασφάλιση δίκαιου μέρους για τους δύο κοινότητες που κατοικούν στο νησί, όσον αφορά την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου. Όσο για το προσφυγικό, συμφωνήθηκε να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες περιορισμού των ροών στις ακτές της Τουρκίας αλλά και τη θάλασσα. Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθιξε το ζήτημα της επαναλειτουργίας της θεολογικής σχολής της Χάλκης.

Τα ζητήματα που έθιξαν οι Τούρκοι

Η τουρκική πλευρά έθεσε επί τάπητος τα ζητήματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, αλλά και τα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς, στην Αθήνα αλλά και τη Θεσσαλονίκη. Οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν τη συνάντησή τους με συμφωνία για στενότερη συνεργασία των δύο κυβερνήσεων, ώστε να δομηθεί καλύτερο κλίμα προς όφελος των δύο λαών αλλά και της σταθερότητας στην περιοχή.

Στη συνάντηση μετείχαν, από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, η Πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου (διπλωματική σύμβουλος) και ο Δημήτρης Μητρόπουλος. Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνόδευαν ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments