Nέα της αγοράς

COSMOTE HISTORY HD: Η ενασχόληση του Καποδίστρια με την πολιτική στην πρεμιέρα του πρώτου docudrama

COSMOTE HISTORY HD: Η ενασχόληση του Καποδίστρια με την πολιτική στην πρεμιέρα του πρώτου docudrama
COSMOTE HISTORY HD: Η πρώτη δραματοποιημένη σειρά (docudrama) παραγωγής «Ιωάννης Καποδίστριας: Η ζωή και το έργο του» κάνει πρεμιέρα

COSMOTE HISTORY HD: Η πρώτη δραματοποιημένη σειρά (docudrama) παραγωγής COSMOTE TV «Ιωάννης Καποδίστριας: Η ζωή και το έργο του» μεταφέρει στη μικρή οθόνη τη ζωή, το έργο και τη διεθνή πολιτική δράση του μεγάλου Ευρωπαίου διπλωμάτη και πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, μέσα από έναν κύκλο 6 επεισοδίων που περιλαμβάνουν δραματοποιημένες σκηνές, αφηγήσεις ιστορικών, σπάνια ντοκουμέντα και αυτοβιογραφικά κείμενα του ίδιου του Καποδίστρια.

Στην πρεμιέρα της σειράς στο COSMOTE HISTORY HD, το Σάββατο 28/9 στις 21.00, γίνεται αναδρομή στα νεανικά χρόνια του Καποδίστρια, στις σπουδές ιατρικής στην Ιταλία, αλλά και στην επιστροφή του στον τόπο του, την Κέρκυρα, όπου ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την πολιτική στο νεοσύστατο κράτος της Επτανήσου Πολιτείας (1800). Ταυτόχρονα με την προβολή του στο COSMOTE HISTORY HD, το πρώτο επεισόδιο της σειράς θα είναι διαθέσιμο για θέαση και στο επίσημο YouTube κανάλι της COSMOTE TV.

Το  5ο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Να μαθαίνω γράμματα», σε παραγωγή COSMOTE TV, για την ιστορία της Εκπαίδευσης στην Ελλάδα από την Άλωση της Πόλης έως τις μέρες μας, θα μας μεταφέρει σε μία αντιφατική για την εκπαίδευση περίοδο μετά τη δεκαετία του ΄60, κατά την οποία, αν και οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις διακόπηκαν απότομα με την επιβολή της δικτατορίας, υπήρξαν και οι «ανάσες» ελευθερίας (Τετάρτη 2/10, 21.00).

Η νέα συμπαραγωγή της COSMOTE TV «Οι μαμάδες του Αιγαίου» με «ξεναγό» τη διάσημη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου θα μας ταξιδεύει, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στις 20.00, στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και, με τη βοήθεια των «μαμάδων του Αιγαίου», θα παρουσιάζει συνταγές που σώζονται από την αρχαιότητα, αποκαλύπτοντας παράλληλα μυστικά της νησιωτικής διατροφής. Αυτή την εβδομάδα, η Αργυρώ περιηγείται στη Σαντορίνη, τη Θηρασιά και την Κω.

Την Κυριακή 29/9 στις 21.00 ολοκληρώνεται το αφιέρωμα του COSMOTE HISTORY HD στη Μαρία Κάλλας με το ντοκιμαντέρ «Θρύλοι της όπερας: Μαρία Κάλλας», το οποίο θα αποκαλύψει μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής και της καριέρας της κορυφαίας σοπράνο του 20ου αιώνα. Τα επεισόδια όλων των σειρών είναι διαθέσιμα μετά την προβολή τους on demand στη δωρεάν υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Οι δίκες των κατοχικών κυβερνήσεων και οι πολιτικοί που κατηγορήθηκαν για δωσιλογισμό, στη «Μηχανή του Χρόνου»

Η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο επιστρέφει στο COSMOTE HISTORY HD με ένα επεισόδιο αφιερωμένο στις δίκες στις οποίες παραπέμφθηκαν οι πολιτικοί που, κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατηγορήθηκαν ως «δοσίλογοι», αφού συνεργάστηκαν με τους κατακτητές (Δευτέρα 30/9, 21.00).

Οι πρώτοι που έπρεπε να δώσουν λόγο στην ελληνική δικαιοσύνη, κατόπιν λαϊκής απαίτησης, ήταν οι τρεις κατοχικοί Πρωθυπουργοί, ο στρατιωτικός Γεώργιος Τσολάκογλου, ο καθηγητής Ιατρικής Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος και ο πολιτικός Ιωάννης Ράλλης, που συνέδεσε το όνομά του με τα Τάγματα Ασφαλείας. Μαζί με τους κατοχικούς πρωθυπουργούς, κατηγορούμενοι για δοσιλογισμό ήταν τριάντα ακόμη πολιτικοί και στρατιωτικοί που στελέχωσαν τις τρεις κυβερνήσεις της Κατοχής.

Οι συλλήψεις των κατηγορούμενων για συνεργασία με τον κατακτητή ξεκίνησαν την αμέσως επόμενη ημέρα από την απελευθέρωση των Αθηνών, στις 13 Οκτωβρίου 1944. Ωστόσο, η δίκη ξεκίνησε μετά τα Δεκεμβριανά, στις 21 Φεβρουαρίου 1945, γεγονός που προκάλεσε τη λαϊκή οργή.

Μέσα από τον Τύπο της εποχής και αρχειακό υλικό, η «Μηχανή του Χρόνου» φωτίζει την τεταμένη ατμόσφαιρα που επικράτησε στην αίθουσα του δικαστηρίου, από την πρώτη ημέρα της δίκης. Παράλληλα, ιστορικοί και δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν πως πολλοί μάρτυρες κατηγορίας τελικά «υπερασπίστηκαν» τις Κατοχικές Κυβερνήσεις, δικαιολογώντας τον σχηματισμό κυβέρνησης ως αναγκαία για την προστασία του ελληνικού λαού.

Μετά από εκατό ημέρες, βγήκε η ετυμηγορία του δικαστηρίου, που καταδίκασε σε θάνατο τρεις από τους τους τριάντα τρεις κατηγορούμενους. Πέντε πολιτικοί καταδικάστηκαν σε ισόβια, δεκατρείς κατηγορούμενοι σε διάφορες ποινές φυλάκισης, ενώ εννιά κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

Η εκπομπή θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments