Πολιτική

Νίκος Δένδιας: “Πρώτη προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού”

Νίκος Δένδιας: “Πρώτη προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού”
Νίκος Δένδιας: Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών μετά τις συναντήσεις της ελληνικής αποστολής με ηγέτες της διεθνούς κοινότητας στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Νίκος Δένδιας: Ο υπουργός Εξωτερικών παρευρέθηκε στο ετήσιο δείπνο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η άμεση επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις συναντήσεις του με ηγέτες της διεθνούς κοινότητας, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας τους παρευρισκόμενους ότι η Αθήνα βρίσκεται σε πλήρη και απόλυτο συντονισμό με τη Λευκωσία, προκείμενου να επιτύχει τον στόχο για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής.

“Η ελληνική πλευρά επιδιώκει μια λύση που θα κινείται εντός του διαπραγματευτικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί μέσα από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και που θα εναρμονίζεται πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί τόσο η αποχώρηση των παράνομων κατοχικών στρατευμάτων, όσο και ο τερματισμός του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων. Σκοπός μας είναι μια λύση που θα εξασφαλίζει την αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Μια λύση που θα εξασφαλίζει την απαλλαγή της Κύπρου από το αναχρονιστικό και μη βιώσιμο, όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είπε, σύστημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων της δεκαετίας του ’60”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

“Επικίνδυνη και παράνομη η συμπεριφορά της Τουρκίας”

Ο Νίκος Δένδιας εριέγραψε αναλυτικά τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο που, όπως είπε, καταπατά το διεθνές δίκαιο, στρέφεται κατά της αρχής καλής γειτονίας και υπονομεύει τις προσπάθειες που διεξάγονται υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των συνομιλιών. «Η Ελλάδα γνωρίζει καλά αυτή την επικίνδυνη και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, καθώς η ίδια ή παρόμοια συμπεριφορά εκδηλώνεται στο Αιγαίο με προκλητικές, επίσης, ενέργειες. Θεωρούμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας καθολικά και απολύτως απαράδεκτη», υπογράμμισε ο υπουργός. Μάλιστα, ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι ο αμερικανικός παράγοντας θα επιδείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης και θα πιέσει την Άγκυρα, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου.

Εκτός από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Αντώνης Διαματάρης, και οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη και Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments