Ελλάδα

Ελληνικός Στρατός: “Σπάει” η ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου λόγω έλλειψης στα άρβυλα

Ελληνικός Στρατός: “Σπάει” η ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου λόγω έλλειψης στα άρβυλα
Ελληνικός Στρατός: «Σπάνε» την ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου λόγω έλλειψης σε άρβυλα στολές και συσσίτιο.

Ελληνικός Στρατός: Σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν ό,τι καλύτερο για τον ελληνικό Στρατό η ύπαρξη πλήθους στρατευσίμων, όμως στην προκειμένη προσπαθούν να περιορίσουν τις αιτήσεις λόγω έλλειψης αρβύλων, στολών αλλά και συσσιτίου. Το τελευταίο διάστημα επικρατεί πανικός στον ελληνικό στρατό από αιτήσεις κατάταξης για την επόμενη ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου, ο αριθμός μάλιστα είναι διπλάσιος από τον συνηθισμένο. Επίσης μεγάλος είναι και ο αριθμός αιτήσεων για διακοπή των αναβολών.

Την συγκεκριμένη είδηση επιβεβαίωσε μάλιστα και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος επισημαίνοντας ότι σ’ αυτή την ΕΣΣΟ «κατατάσσονται περισσότεροι απ’ όσους μπορεί να υποστηρίξει το Στράτευμα». Σημειώνεται ότι  για πρώτη φορά η Στρατολογία δέχτηκε τόσο μεγάλο αριθμό αιτήσεων για κατάταξη στον Στρατό Ξηράς αλλά και αντίστοιχα μεγάλο αριθμό αιτήσεων για διακοπή αναβολών. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί σημαντικά η διαδικασία για να κάνει κάποιος αίτηση για αναβολή. Μπορεί να γίνει ακόμη και σε ένα ΚΕΠ.

Το σκεπτικό της μαζικών αιτήσεων

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα νέα», μεγάλη μερίδα των νέων που έχουν αιτηθεί να καταταγούν τον ερχόμενο Νοέμβριο φαίνεται πως έχουν στο μυαλό τους να κάνουν τη θητεία τους (που διαρκεί 9 μήνες), να απολυθούν το καλοκαίρι και έπειτα να συνεχίσουν την πολιτική τους ζωή. Να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους καριέρα.

Αν λοιπόν κατατάσσονταν όλοι όσοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον για την ΕΣΣΟ του Φθινοπώρου μπορεί οι μονάδες στα νησιά και στο Έβρο να γέμιζαν αλλά ο Στρατός δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει τη σίτιση και την ένδυση τόσων πολλών φαντάρων ταυτόχρονα. «Αυτό θα ήταν αδύνατον», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στην εφημερίδα.  Ταυτόχρονα αν κατατάσσονταν όλοι, θα υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να προκληθεί ένα ντόμινο ανισορροπίας και επάνδρωσης για τις επόμενες ΕΣΣΟ. Μπορεί δηλαδή στην επόμενη σειρά κατάταξης, αυτή του Φεβρουαρίου να υπήρχε μικρότερο ενδιαφέρον για κατάταξη.

Ενδεικτικό του προβληματισμού που προκάλεσε στους επιτελείς του ΓΕΣ αυτή η μαζική προθυμία για …φανταριλίκι είναι ότι εδώ και λίγο καιρό η Στρατολογία έχει αρχίσει να «κόβει» όσους ζήτησαν να «σπάσει» η αναβολή τους από το Στρατό αλλά το έκαναν σχετικά γρήγορα. Η αναβολή τους δηλαδή θα διακοπεί αλλά δεν θα γίνουν δεκτοί στον Στρατό τον Νοέμβριο αλλά τον Φεβρουάριο. Ουσιαστικά δηλαδή η Στρατολογία προσπαθεί αν όχι να «σπάσει» στα δύο την ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου, να περιορίσει σημαντικά σε αριθμό.

Τι άλλαξε

Γιατί όμως είχαμε πρώτη φορά τέτοιο μαζικό ενδιαφέρον για το «χακί»; Η βασική αιτία είναι ότι από τις αρχές του 2019 άλλαξε το σύστημα κατάταξης στρατιωτών στον Στρατό Ξηράς. Ο αριθμός  των Εκπαιδευτικών Σειρών Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) για τον Στρατό Ξηράς από έξι που ήταν μέχρι πρότινος έγινε τέσσερις κατ’ έτος (Φεβρουάριο, Μάιο, Αύγουστο, Νοέμβριο). Το αποτέλεσμα ήταν ο αριθμός των νέων, που ήθελαν να καταταγούν το Φθινόπωρο και ο οποίος παραδοσιακά αυτή την εποχή είναι μεγάλος, να αυξηθεί κι άλλο. Τέλος ο υπουργός δήλωσε πριν λίγες μέρες, ότι το Υπουργείο δεν επρόκειτο να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία μαζικής προθυμίας για θητεία προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να ενισχυθούν μονάδες της Θράκης και των νησιών, “διότι αυτές εμφανίζουν χαμηλότερο ποσοστό επάνδρωσης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments