Πολιτική

Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδριάζει στις 10:30 – Στο “τραπέζι” και το προσφυγικό

Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδριάζει στις 10:30 – Στο “τραπέζι” και το προσφυγικό
Υπουργικό συμβούλιο: Σήμερα στις 10:30 θα γίνει η συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Συζητείται το προσφυγικό, στον απόηχο της χθεσινής τραγωδίας και των επεισοδίων στη Μόρια.

Υπουργικό συμβούλιο: Στις 10:30 συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριακου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται η ένταξη του αντικαπνιστικού νόμου σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και η σύσταση δυο διϋπουργικών επιτροπών, μια για τις Στρατηγικές Επενδύσεις και μία για την Ενέργεια και το Κλίμα. Επίσης, θα συζητηθεί το προσφυγικό/μεταναστευτικό και η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

Η κινητικότητα αυτή έρχεται στον απόηχο των πολύ σοβαρών επεισοδίων που έλαβαν χώρα χθες (29/9) στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόρια στη Λέσβο. Εκεί όπου μια μητέρα και το νεογέννητο βρέφος της έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 17:00 της Κυριακής στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Οι αρχικές φήμες για περισσότερους των δυο νεκρούς προκάλεσαν γενική εξέγερση μέσα στη Μόρια. Εκατοντάδες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ.

Μάλιστα κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια. Στη συνέχεια δε επιτέθηκαν στο Κέντρο Κράτησης με στόχο να απελευθερώσουν τους κρατουμένους εκεί παραβατικούς κρατουμένους αλλά αντιμετωπίσθηκαν από τους αστυνομικούς που βρισκόταν μέσα στο Κέντρο Κράτησης έκαναν από μέσα χρήση νερού. Η διοικούντες το ΚΥΤ εγκατέλειψαν το χώρο διοίκησης μαζί με τους εργαζομένους σε αυτό ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν συντεταγμένα κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Στις 7.30 το βράδυ κι ενώ στο εσωτερικό του ΚΥΤ μαίνονταν οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων προσφύγων και μεταναστών διαφορετικής εθνικής ή θρησκευτικής καταγωγής άρχισε η αποχώρηση από τον εσωτερικό καταυλισμό εκατοντάδων οικογενειών που κινήθηκαν προς την γύρω περιοχή προκειμένου να περάσουν με ασφάλεια τη νύχτα. Από τις συγκρούσεις υπήρξαν και πέντε τουλάχιστον τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο.

Υπουργικό Συμβούλιο: Η άφιξη Ζέεχοφερ – Κασταντέρ επισπεύδει τις διαδικασίες στο καθεστώς χορήγησης του ασύλου.

Εν αναμονή της άφιξης στην χώρα μας των απεσταλμένων της Ανγκέλα Μέρκελ και του Εμάνουελ Μακρόν, Υπουργών Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ και Κριστόφ Καστανέρ, συνοδεία του αρμοδίου κοινοτικού επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, την ερχόμενη Παρασκευή, το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει το πρωί αναμένεται να εγκρίνει τις αλλαγές, που δρομολογούνται στο καθεστώς χορήγησης του ασύλου.

Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει το «ethnos.gr», η κυβέρνηση αναμένεται να μειώσει στους 3 από τους 4, τους βαθμούς αξιολόγησης στη διαδικασία απονομής ασύλου, θέλοντας να ανταποκριθεί στο ευρωπαικό αίτημα για επιτάχυνση των επαναπροωθήσεων προς την Τουρκία. Χάριν, δε, της αποτελεσματικότερης φύλαξης των θαλασσίων συνόρων μας, θα ανακοινωθεί η ενίσχυση της παρουσίας των δυνάμεων του Στρατού και του Λιμενικού, ενώ πρόκειται να αποφασιστεί και η καλύτερη δυνατή χαρτογράφηση των ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται ανά την επικράτεια.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην ατζέντα του Υπουργικού συμβουλίου θα υπάρχουν και οι αναμενόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ε στόχο να «θεραπεύσουν», όπως λέγεται στο Μέγαρο Μαξίμου, τις ανορθογραφίες, που προκάλεσαν οι παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Βάσει αυτών, θα υπάρξει αυστηροποίηση στις ποινές που αφορούν σε ειδεχθή αδικήματα, όπως η κατοχή εκρηκτικών υλών, ενώ καθίσταται δυσκολότερη η υπό όρους απόλυση ισοβιτών και βαρυποινιτών.

Παράλληλα, αναμένεται να παρουσιαστεί, επίσης, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για τον έλεγχο του καπνίσματος, την άμεση αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων προ νοσοκομειακής φροντίδας (ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ) και τις αναπτυξιακές επενδύσεις ως κίνητρο για τη μείωση του clawback. Τέλος, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να εγκριθεί και η δικαστική διαμεσολάβηση, ώστε να ενθαρρύνεται η δυνατότητα επίλυσης διαφορών ιδιωτικού δικαίου, προτού ασκηθεί αγωγή ή κατά την διάρκεια της εκκρεμοδικίας, ενώ θα ανακοινωθεί η σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής για τις Επενδύσεις και αντίστοιχης για την ενέργεια και το κλίμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments