Ελλάδα

Πτυχία: Πιο γρήγορα η αναγνώριση των πτυχίων των ξένων πανεπιστημίων και κολεγίων

Πτυχία: Πιο γρήγορα η αναγνώριση των πτυχίων των ξένων πανεπιστημίων και κολεγίων
Πτυχία: Τη διάταξη για την ταχύτερη αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας των κολεγίων για την ερχόμενη εβδομάδα προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Πτυχία: Σε επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια προχωρά το υπουργείο Παιδείας όπως εξήγγειλε η Νίκη Κεραμέως. Η τροπολογία για την αυτοματοποιημένη διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων κατατέθηκε από την υπουργό Παιδείας προς επεξεργασία, στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής. Αξίζει να σημειωθεί πως η τροπολογία αυτή θα ενταχθεί σε κάποιο νομοσχέδιο, όχι απαραίτητα του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να ψηφιστεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Με την τροπολογία το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων θα αποδίδει άμεσα με αυτοματοποιημένες διαδικασίες στους αποφοίτους ξένων πανεπιστημίων και κολλεγίων κατόπιν αίτησής τους, την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και ισοδυναμίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), το οποίο αναμένεται να καταργηθεί με την τροπολογία έχουν «μπλοκάρει» περίπου 3000 αιτήσεις υποψηφίων.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για άλλα σημεία της διάταξης που θα «ξεμπλοκάρουν» τα κωλύματα που προκλήθηκαν από την προηγούμενη ρύθμιση, που απέκλειε έναν μεγάλο αριθμό ειδικοτήτων, ενώ δημιουργούσε προβλήματα και στους αποφοίτους των κολεγίων από τρίτες χώρες (π.χ. Αμερική). Τα κολέγια επιθυμούν την άρση των παραπάνω αποκλεισμών, καθώς και την αναγνώριση του πτυχίου από το Δημόσιο.

Οι πληροφορίες, πάντως, κάνουν λόγο για διόρθωση των αποκλεισμών, ενώ σχετικά με το Δημόσιο, θα ισχύσει ό,τι ίσχυε και στο παρελθόν. Πρακτικά οι βελτιώσεις θα δίνουν στους περίπου 18.000 σπουδαστές που φοιτούν κατά μέσο όρο κάθε έτος στα κολέγια τη δυνατότητα να πάρουν πιο γρήγορα άδεια άσκησης επαγγέλματος – κατά πληροφορίες 6.000 αιτήσεις βρίσκονται ήδη σε αναμονή – ενώ όσον αφορά τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ θα συνεχίσει να ζητείται ακαδημαϊκή ισοδυναμία.

«Λειτουργούν κάποια κολέγια που δεν έχουν τα ίδια επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα δικαιώματα με τα δημόσια πανεπιστήμια. Η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει σε αυτό και να ασχοληθεί με το καθεστώς των κολεγίων. Είναι κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε. Μελετάμε τον νέο νόμο για το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων. Υπάρχουν φοβερές καθυστερήσεις αναγνώρισης των πτυχίων. Κοιτάμε συνολικά τον θεσμό του ΣΑΕΠ και για το πώς μπορεί να βελτιωθεί το νομικό πλαίσιο» ήταν οι χαρακτηριστικές φράσεις της κυρίας Κεραμέως.

Οι σημαιοφόροι

Μεταξύ άλλων, η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε και μία σειρά άλλων διατάξεων που θα έρθουν με επείγουσες διαδικασίες στη Βουλή που αφορούν τόσο την Πρωτοβάθμια όσο και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μεταξύ αυτών είναι και η διάταξη για τους σημαιοφόρους στις εθνικές επετείους που προβλέπει το να κρατάει τη σημαία στις παρελάσεις ο καλύτερος μαθητής και να μην προκύπτει αυτό από κλήρωση. Στόχος της υπουργού είναι να προλάβει την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, όπως είχε εξαγγείλει και παλαιότερα.

Παράλληλα, έρχονται διατάξεις και για τα δημόσια Ιδρύματα, με επίκεντρο τα μεταπτυχιακά. «Διατάξεις που απελευθερώνουν τα μεταπτυχιακά, που θα φέρουν κόσμο πίσω από άλλες χώρες, γιατί ξέρετε δεν χάνουμε μόνο φοιτητές, χάνουμε και καθηγητές», ανέφερε και συνέχισε: «Να δώσουμε στα ελληνικά πανεπιστήμια το χώρο, την ελευθερία που τους αρμόζει».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments